Avrupa’da Noel grevle geçecek. Britanya’yı saran grev dalgasının yanı sıra Fransa’da trenler durdu. Emekçiler, 2022’yi tarihe grevler yılı olarak not düştü.

Noel’de kutlama yok, direniş var
Britanya’da geçen günlerde ambulans çalışanları da iş bırakmıştı. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Artan enflasyon, düşük ücret, çalışma koşulları, gıda ve enerji krizi derken işçi sınıfının ayaklanması Avrupa’yı sardı. ABD’nin peşine takılarak Ukrayna’daki savaşta taraf olan Avrupa ülkelerinde fatura her geçen gün ağırlaşırken işçiler, haklarını istiyor. Artan faturalar nedeniyle geçim sıkıntısıyla karşı karşıya kalan emekçiler, Noel’e grevle giriyor. İngiltere’de 2022 grevler yılı olarak tarihe not düşülürken pek çok sektör yeni yıla da iş bırakarak girecek.

GREVLERİN YILI OLDU

Demiryolu işçilerinin sendikası RMT’nin ve posta çalışanlarının sendikası CWU’nun grevleri aylardır sürüyor ve her ay yaklaşık 3-4 gün grevle geçiyor. Bu sendikalar tüm Noel tatili dönemini kapsayan bir grev takvimi belirlediler ve fazla mesaiden vazgeçtiler.

PEK ÇOK İŞ KOLU GREVDE

RMT sendikası 3-4 ve 6-7 Ocak’ta, yani Noel tatilinin başladığı ve bittiği dönemde grevde olacak. CWU sendikasının Royal Mail’de sürdürdüğü grev ise bugün ve yarın sürecek. Britanya’nın en büyük 6 havalimanında pasaportları kontrol eden sınır görevlileri de 8 gün sürecek iş bırakma eylemlerine bugün start verdi.

Fransa Devlet Demiryolları, Aralık ayı boyunca 9 gün iş durdurdu. Bugün başlanan iş bırakma eylemi Noel’de de devam edecek. Grev, ülke genelinde etkili olacak. Noel hafta sonunda 3 trenden sadece 1’i kalkacak. Grev hem hızlı trende hem de geleneksel trende olacak. Fransa’da greve çıkan demir yolu çalışanlarına hükümet ve sağ partilerden tepki geldi. Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, "Bunu bir Noel hafta sonunda yapmak şart mı? Hayır tabii ki, Noel’de greve gidilmez" dedi. Veran, kontrolörlerin Noel nedeniyle grevlerine son vermesi çağrısında bulundu.