Stockholm’de pencereler Noel’in yaklaştığını müjdelemeye başladı. Eksi 17 dereceye varan soğukların yaşandığı başkentte

Stockholm’de pencereler Noel’in yaklaştığını müjdelemeye başladı. Eksi 17 dereceye varan soğukların yaşandığı başkentte, şimdi evlerin, iş yerlerinin pencerelerine yerleştirilen süslü lambalarla, yıldızlarla ve yedili şamdanlarla erken inen akşamın karanlığı, bölünmeye çalışılıyor. Yeni yıla kadar kentin süsü olacak çam ağaçları, ışıklarla giydirildi, meydanları şenlendiriyorlar. Kar, hiç durmadan her yeri beyaza boyuyor. Şehrin en şık ve en pahalı mağazası NK, Noel için yeniden düzenlediği vitrinini açtı. Şimdi binlerce İsveçli, sırf, büyük ve hareketli oyuncaklarla temalı süslenmiş bu vitrini izlemek için şehir merkezine akın edecek. Erken de olsa Noel alışverişleri başladı. Aralık ayı ve Noel, bu Kuzey Avrupa ülkesinde, tüketimle “mutlu olmak için” bir bahane oluyor. Yine de ayın çok başındayız ve bu sarhoşluk için biraz erken. Tam da bu geçiş sürecinde, İsveçlinin derdine Nobel yetişiyor. Aralık’ın 6’sında başlayıp 10’unda son bulan Nobel Haftası, İsveç’te, Dünya Kupası’ndan bile daha çok ilgi görüyor. Nobel’in de kendine göre bir magazini oluyor. Bu hafta İsveçlilerin ruhu okşanıyor. Tüm dünyanın gözü - kulağı, öyle veya böyle İsveç’te oluyor ya daha ne istesinler.
Nobel, bu yıl çalkantılarla başladı. Nobel barış ödülü, Norveç tarafından Çinli rejim karşıtı Lui Xiaobo’ya verilince Çin’le birlikte 6 ülke, bu yıl Oslo’daki törenlere katılmayacaklarını beyan etti. Çin Dışişleri Bakanlığı, “Norveç’le ilişkilerimizi arkadaşça sürdürmek zor olacak” açıklamasıyla tehdit savurdu. Bu durum, İsveç’teki töreni de etkiledi. Çin’in Stockholm Büyük Elçisi, Nobel ödül törenine ve yemeğine katılmayacağını bildirdi. Nobel Vakfı, Stockholm’de görevli bütün elçilere davetiye gönderildiğini ve Çin dışında, daveti kabul etmeyen başka bir ülke olmadığını açıkladı. Vakıf başkanı Michael Sohlman, Çin’in daveti geri çevirmesi hakkında bir yorum getirip olayı speküle etmek istemediğini duyurdu.
Bu yıl ki Nobel yemeğine, yaklaşık 1350 misafir katılacak ve bunların 220’si İsveç’teki, başarılı lise öğrencilerden seçilmiş olacak. Misafir listesinde, Nobel ödülü alan kişilerin ülkelerinden bakanlar ve siyasetçiler de olacak. İsveç Parlamentosu’ndaki tüm parti liderleri; İsveç Demokratları Partisi hariç, Nobel yemeğine katılacak. Aşırı ırkçı söylemleri olan İsveç Demokratları’nın parti lideri, Nobel Vakfı tarafından bilerek liste dışı tutuldu. Bu olay, çeşitli kesimlerden olumlu ve olumsuz pek çok eleştiri aldı. Yine de Nobel Vakıf Başkanı Sohlman, geri adım atmayıp tutumlarında kararlılık göstereceklerini duyurdu. Sohlman, ırkçı partinin beyan ettiği politikaların, vakfın değerleriyle taban tabana bir zıtlık içinde olduğunu söylüyor. En son verdiği demeçte, vakıf adına sert bir çıkış yapan Sohlman; “Biz özel bir kurumuz, istediğimiz insanları Nobel şölenine davet edebiliriz. Bizim temel değerlerimize karşı çalışanları, eğlencemizde ağırlamak zorunda değiliz” diyip konuya noktayı koydu.
Vakıf, Nobel ödülü alanlardan, istedikleri 14 kişiyi, Nobel yemeğine ve törenine davet etmelerini istiyor. Ödül sahibi, aile üyelerine ya da bu anı paylaşmak istediği kişilere, davetiye çıkartıyor. Bu yıl ekonomi dalında, ödül kazanan Dale Mostensen’in davetlileri, 2010 Nobel yemeğinin, en şenlikli masasını da belirlemiş oldu. Mortensen, yaşları 9 ila 17 arasında değişen sekiz torununu, Nobel şöleninin getirecek. Nobel ödüllü ekonomist dede ve torunları şimdiden İsveçlilerin kalbini kazandı. Ödül sahipleri, en geç pazar sabahı Stockholm’de olacaklar, sonrasında da hem onlar, hem İsveçliler için şölen başlayacak. Gelen konuklar, Stockholm’ü gezerken bu kış, çok üşüyecekler. İsveçliler ise Noel’e kadar, Nobel’in getirdiği konular ve konuklarıyla ısınacak. İsveç televizyon kanalları, Nobel için yapılan her organizasyonu canlı yayınlarla İsveçlilere taşıyacak. Bu programlar, bu yıl da izlenme rekorları kıracak.