Nooolur birazcık Batı'nın ahlaksızlığından da alalım dediğimiz 10 örnek

ENGİN ÖZER - @enginzer - listelist.com

İyi ve kötü arasında gidip gelen davranışlarımızın, iyi mi yoksa kötü mü olduklarını o davranışlarımızın bazı kavramlarla olan ilişkileri belirliyor. Vicdan, erdem, din, bireyin özgürlüğü, ihtirasları gibi hadiseler iyilik ve kötülük üzerinde düşünerek ahlak teması altında buluşuyorlar. Ya da kısaca: Adam olun lan!

Yaşamdan beklentimize bağlı olarak farklı hazlarımız, hırslarımız ve bunları hangi koşullarda hayata geçirebildiğimiz de ahlak hadisesi altında incelenebilir. Ya da incelenemez; çünkü Adam olun lan Adam!

İyilik ve kötülük ile uğraşmak yerine "Batı ahlaksızdır" diyerek çok daha güvenli ve konforlu bir hayat yaşayabiliriz. Çünkü "Adam olmak" bunu gerektirir.

"Batının ahlaksızlığı" saptaması gerçekten de harika bir mekanizma ile işliyor. Bunu dediğimiz anda, sırf bunu dediğimiz için kendi yerimizi "Ahlaklılar tarafı" olarak sabitlemiş oluyoruz. Çarklar dönmeye başlıyor. Bir anda adamlığın tanımı dönüşüyor. Adam dönüyor. "Adam olun lan", "Adam çalıyor ama çalışıyor" tarafına geçiyor. Bu süreç aşırı hızlı.

Ahlak konusundaki ikiyüzlülüğü pırıl pırıl ortaya çıkarmak mümkün. Toplumun aynası olan siyaset ve iş hayatından yola çıkalım ve yolsuzluk, rüşvet, hırsızlık gibi şüphelerde batının ahlaksızlığı duruma nasıl tepki veriyormuş bir bakalım.

1.Alman Savunma Bakanı Karl Theodor zu Guttenberg, tezinde intihal yaptığı iddialarının büyümesi üzerine istifa etti

Guttenberg denilen abinin soyu ünlü Kral Leopold'a kadar gidiyor. Dedeleri Almanya'nın en ünlü politikacıları arasında. Liechtenstein Prensliğinden Hırvatistan'a kadar uzanan derin akrabalık ilişkileri var. Eş tarafından ise ünlü Bismarck ailesine mensuplar. Avrupa'nın en etkili soyu desek boş atmış olmayız. Hatta batının ahlaksızlığını keşfeden bunlar bile diyebiliriz. İşte bu Theodor “Desteği için Başbakan’a teşekkür ederim. Ama artık gücüm kalmadı” diyerek istifa etmişti. Guttenberg’in istifası koalisyon ortağı olan partisi Hıristiyan Sosyal Birlik’te (CSU) derin şok etkisi yarattı.

2. İsveç'de devlet harcamaları için verilen kredi kartıyla yanlışlıkla çikolata alan Mona Sahlin

Durum önce bir gazetenin daha sonra maliye müfettişlerinin dikattini çeker. İsveç sosyal demokrasisinin önemli isimlerinden Mona Sahlin devletin parasıyla Toblerone almıştır. Olay, İsveç ve Avrupa siyasi hayatına "Toblerone Davası" olarak geçer. Ciddi ciddi savunmalar verilir, iddialar incelenir. Sahlin olayı mahkemeye taşır ve masumluğunu kanıtlar. Toblerone Davası, hâlâ siyasi ahlak denilince verilen örnekler arasında. Kimse de dememiş ki ahlaksızlık yapmayın, devletin mahkemesini meşgul etmeyin. Şuursuzluk.

3. Almanya’da Federal Eğitim Bakanı Annette Schavan doktora tezinde intihal yaptığı gerekçesiyle istifa etti

Düsseldorf Üniversitesi, Hristiyan Demokrat Partili Federal Eğitim Bakanı Schavan'ın 33 yıl önce Felsefe Fakültesi'nde yazdığı “Kişi ve Vicdan” konulu tezinin bazı bölümlerinde intihal yapıldığını ortaya çıkarmış ve doktor unvanını iptal etmişti. Ahlaksızlık resmen diz boyu!

4. İtalya'da kol saatli yolsuzluk skandalında adı geçen bakan istifa etti

Ahlaksız İtalya'da büyük altyapı projelerinde yapıldığı öne sürülen yolsuzluk dosyasında sadece adı geçen, hakkında henüz bir kanıt ya da soruşturma olmayan Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Maurizio Lupi istifa etti. Bizim memlekette kol saati dediğiniz anda dahi hakkınızda işlem yapılıyor.

5. Körfez Geçiş Köprüsü’nde çalışan Japon mühendis intihar etti

Japonya batıda değil demeyiniz. Sürekli batıya doğru ilerlersek Japonya'ya ulaşabiliriz. Keşke ulaşsak biraz da onların ahlaksızlığından alsak. Hatırlarsınız bizim körfez köprüsü inşaatında halatın kopmasını kendi sorumluluğu kabul eden 51 yaşındaki Japon mühendis Kishi Ryoichi intihar etmişti. Ah be Kishi amcamız...

6. Köpeğinin kakasını yoldan temizleyen İsveç Prensesi

Dünyanın en zengin ülkelerinden birinin prensesi olman yaptığın şu ahlaksızlığı kapatmaz. Yok mu imkanların? 500 koruma, 1000 koruma... İstedin de koca İsveç devleti vermedi mi? Devleti küçük düşürmekten başka bir şey değil. Tutmuş köpeğinin kakasını kendi temizliyor. Ahlaksızlık ötesi bir durum!

7. İtalya Dışişleri Bakanı Giulio Terzi, iki İtalyan deniz piyadesinin yargılanmak üzere Hindistan’a gönderilmesi üzerine istifa etti

Bakan cinayet suçlaması üzerine Hindistan'a gönderilen askerlerin ardından şunları söyledi “İstifa ediyorum çünkü 40 yıl boyunca ortaya koyduğum ve halen ortaya koymakta olduğum üzere, ülkemizin, silahlı kuvvetlerimizin ve İtalyan diplomasisinin saygınlığı korunmalıdır.”

8. Yolsuzluk suçlamaları nedeniyle dokunulmazlığının kaldırılması istenen Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff istifa etti

Almanya Cumhurbaşkanı, "Bana olan güven zedelendi. Bu yüzden istifa ediyorum" dedi. Wulff'un istifa etme sebebi, aldığı ihtiyaç kredisinde mevkisinin olanaklarını kullandığı yönündeki iddialardı. "Cumhurbaşkanı ihtiyaç kredisi alıyor" cümlesinden sonrasını okudunuz mu emin değiliz.

9. ”Bu nasıl yeni Türkiye” diyerek istifa eden Özgür Ergun aradan bir gün geçtikten sonra “Yeni Türkiye işte bu” diyerek geri döndü

Önce kadrolaşma süreçlerinde torpil yapıldığını söyleyerek istifa etti, ardından konuyu yetkili kişilere ilettik diyerek tam 1 gün sonra görevine geri döndü.

10. Ukrayna’daki uçak kazasında Savunma Bakanı Vladimir Çkidçenko istifa etti

Aslında kimsenin aklına soru falan takılmadı.

Ukrayna’da uçuş gösterisi sırasında SU–27 tipi bir askeri uçağın seyircilerin üzerine düşmesi sonucu meydana gelen kazanın ardından Savunma Bakanı istifa etti.

***

Bonus: Hulusi komiserim gelsin cezalarını kessin

Ahlak bekçiliğinin en popüler alanı mahalle kültürüydü ya hani. Bir sorun çıktığında pos bıyıklı babacan komiser Hulusi Kentmen elini masaya vurup sorunu çözerdi. Bugün olsa Hulusi Amca’yı önce merkeze çeker, sonra sürerler. Zeki - Metin de kaşlarını çapraz kaldırıp arkasından bakar, Adile Teyze iç çeker... Çünkü “Adam olun lan Adam!” Batı’nın ahlaksızlığını da almayın!