Hayırlı olsun normale dönüyormuşuz. Açıklama her zamanki ve olması gerektiği gibi en yetkili makamdan geldi. “Ama bu yeni bir normal olacak” deniyor…

Peki eski normailimiz neydi de yeni normale nasıl geçeceğiz? Eski normalimiz normal miydi, normal neydi? Normal emekti, hapisti, bi şeydi…

Normal olanda eleştirel düşünce var mıydı, tam hatırlayamıyorum. Otosansür var mıydı eski normalde. Yeni normalde sansür nasıl olacak. Eski normalde internette binlerce site kapalıydı, yasaklıydı, yeni normalde neler olacak acaba?

Eski normalde bir kaza, bir felaket, bir sıkıntı çıktığında sorumlular çıkamıyordu ortaya. Bir türlü bulunamıyordu, en sonunda kazanın ya da felaketin kendisi suçlu sayılıyordu, yeni normal nasıl olur acaba?

Eski normalde dereler, nehirler, akarsular kafaya göre kirletilebiliyor, sökülen ağaçların yerine milyarlarcası ekilebiliyor, tüm dünya bizi kıskanıyordu. Yeni normalde neler neler göreceğiz acaba?

Normalin eskisi yenisi olur mu? Normal eskiyen Mersedes makam arabasının “Beni sanayiye götür” diye yakarması mıdır, normal 50-60 arabalık konvoylar, ormanlık alana konan konaklar mıdır, saraylar mıdır?

Eski normalde itibardan tasarruf olmuyordu. Yeni normalde neler olmayacak acaba? Hep böyle şeyleri merak ediyorum.

Bir de bizim normal dediğimiz şey kime göre normaldi? Onu bile hatırlayamıyorum. eski normalde cemaatler devletin içinde övüle övüle yerleştiriliyor, adlarına para bastırılıyor, sonra birden masum siyasilerimiz kandırılıyor ve işler tersine dönüyordu. Yeni normalde böyle normallikler olacak mıdır?

Eski normalde basit bir maske için bile ne yapacağımızı bilemiyorduk, yeni normalde maskeler havadan zembille mi gelecek, nasıl olacak? Yeni normalde bu konu da muamma ama biz diriyiz, iriyiz, güçlüyüz… Bence gelir.

Eski normalde biz bize yetiyorduk en son baktığımda, yeni normalde kim kime yetecek? Mesela eski normalde işlevi onaylanmış, dünyanın en saygın havalimanlarından birine sahiptik, yeni normalde bunun en azından iki pistine hastane yapılıyor. Çünkü yeni normalde başka yer yok galiba. Yeni normalde tahammülümüz ne durumda olacak? Yeni normalde halkın sesi çıkabilecek mi yoksa toz ve gaz bulutunda eski normal gibi kalacak mıyız?

Yeni normal umarım ülkemize huzur, mutluluk, sağlık, ve bağzı kurumlarımıza bol bol bütçe, örtülü ödenek, inşaat sektörümüze bol kazanç, zenginlerimize bol zenginlik, fakirlerimize bol bol fakirlik, gençlerimize dünya standartlarında eğitim ve çevre bilinciyle mi gelir acaba?

Yoksa bu normal sadece bazılarının normali mi? Yoksa bu normalde Dolar 7’nin aşağısını görebilir mi yoksa eski normaldeki gibi günden güne yükselir mi? Yeni normalde belki dolar yükselmiyor, negatif azalıyordur. Tam da bilemiyorum.

Yeni normalleri hep birlikte deneyimleyip göreceğiz. Vatanımıza milletimizi şimdiden hayırlı olsun.