Prof. Dr. Saltık, olası bir yanlış kararın düşüş eğilimindeki vaka sayısını artıracağı uyarısında bulundu. Saltık, iktidarın baskı ile denge arayışına girdiğini belirterek, “Adımlar ölçülü atılmalı, küçük yerlerde pilot uygulamalar ile hayata geçirilmeli” dedi

Normalleşme adımları daha ölçülü atılmalı

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, önceki gün gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından açıkladığı “Yeni normal” adımları BirGün’e değerlendiren Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Saltık, olası bir yanlış adımın, azalış eğiliminde olan ölüm ve olgu sayılarını yeniden tırmanışa geçirebileceğini söyledi.

TÜRKİYE HASSAS BİR DENGEDE

Saltık, normalleşme adımlarının sonuçlarının ancak bir iki hafta içinde gözlemlenebileceğinin altını çizerek, “Gevşeme adımlarının çok ölçülü atılması gerekiyor. Adımları, küçük yerlerde bir takım pilot uygulamalar ile hayata geçirmek gerekiyor” dedi.

Dünyada henüz salgının yayılma eğilimin yavaşlamadığını belirten Saltık şunları söyledi:

“Biz de çok dikkatli olmak zorundayız. Önceki gün dünyada 79 bin 682 yeni hasta tanısı kondu. Türkiye’de de bin 614 yeni olgu bildirildi. Genel duruma bakıldığında Türkiye’ye 800 dolayında yeni hasta düşmesi gerekiyordu ama rakam bin 614. Nüfusu ile orantılandığında olması gerekenin iki katı yeni vaka bildiriliyor. Bu küçük bir rakam değil. Salgının eğrisinin tırmanma durumunda olduğunu fakat tırmanma açısının yavaşladığını söyleyebiliriz. Türkiye hassas bir dengede.”

Turizm, imalat, ulaştırma ve tarım gibi sektörlerin, “Bir an önce açılalım, rahatlayalım” baskısı yaptığını ifade eden Saltık, hastalık gerçeğinin ise halen ortada olduğunu vurguladı. İktidarın, bir denge arayışı içinde olduğunu dile getiren Saltık, “Umarım Erdoğan’ın açıkladığı kararlar, Bilim Kurulu’nun kararları ile uyumlu ve bilimsel kararlardır. Sektörün baskıları ağırlıklı olmamıştır” diye konuştu.

KUMAR OYNAMAK

Normalle sürecinde atılacak adımlara ilişkin, “Bir miktar denesek ne olur?” yaklaşımının kumar olduğunun altını çizen Saltık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu anlayış, daha çok hasta anlamına gelir. Duran, belki de tepeye ulaşarak yavaş yavaş azalma eğilimi gösteren vaka sayısında birdenbire patlama yaşanmasına yol açabilir. Gevşeme önlemlerinin, küçük yerlerde bir takım pilot uygulamalar ile hayata geçirilmesi gerekiyor. Örneğin, bir ilde girişleri tamamen açmak yerine, o ilin içindeki bir ya da iki AVM’nin açılması, sonuçlarının izlenmesi gerekiyor. Bir yandan ekonomi çöküyor, diğer yandan ise fazladan insan kaybetme riski taşınıyor. İki tarafı da keskin kılıç… Yavaş ve dikkatli hareket edilmeli.”

normallesme-adimlari-daha-olculu-atilmali-727444-1.

11 Mayıs’ta açılması planlanan AVM’lerde alınabilecek önlemlere ilişkin de Saltık, şu önerilerde bulundu:

>> AVM’ler, gün ortasında iki saat boşaltılarak ultraviyole ışınları ve kimyasallar ile dezenfekte edilebilir.

>> Para alışverişi yerine kartlı ödeme, temassız ödeme seçenekleri devreye sokulabilir.

>> Klima sistemleri daha etkili çalıştırılarak hava değişimi hızlandırılabilir.

>> Maske kullanımına dikkat edilerek, sosyal mesafe kurallarına uyulması sağlanabilir.

>> İnsanların, ürünlere temas etmek yerine, uzaktan göz ile incelemesi sağlanabilir.