Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında parkların yasaklanmasına rağmen yurttaşlar Maçka Parkı’na akın etti. Bazı kişilerin sosyal mesafe kuralını hiçe saydığı görüldü

Normalleşme süreci rehavet mi yaratıyor? Yasağa rağmen Maçka Parkı'na akın ettiler

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında sahil, park ve bahçelerde yürüyüş ve spor yapılması yasaklandı. 11 Mayıs itibariyle normalleşme sürecinin başlamasının ardından rehavete kapılan ve yasağa aldırış etmeyen bazı kişiler ise havanın sıcak ve güneşli olmasına aldanarak yasağı deldi. Maçka Demokrasi Parkı’na giren yurttaşlar yürüyüş ve spor yaptı.

İHA'nın aktardığına göre, yurttaşların sosyal mesafe kuralına dikkat etmedikleri görülürken, bazıları banka oturdu bazıları da çimenlik alanlara uzanarak keyif yaptı. Yasağa rağmen parkta yoğunluk olduğu görüldü.

REHAVET UYARILARI YAPILMIŞTI

Normalleşme sürciyle ilgili olarak bilim çevreleri ve meslek odalarından çeşitli uyarılar yapılmıştı. Normalle sürecinde atılacak yanlış adımların ciddi sonuçları olabileceğine dikkat çekilen açıklamalarda, sürecin ilk aşamasına yönelik ‘öncelik’ eleştirileri yapılmıştı.

Eski Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, normalleşme süreciyle ilgili olarak, rehavetin çok ciddi sonuçları olacağı uyarısında bulunmuştu. Tükel, “Ülkemizde ilk vaka 11 Mart’ta görüldü. Bunun 6-8 hafta sonrasında en üst noktaya ulaşabileceğine ilişkin çeşitli değerlendirmeler yapıldı. Gerçekten de nisan sonuna geldiğimizde yeni vaka sayılarının plato yapmaya başladığını gördük. Son dönemde salgın eğrisinde bir düşme görülse de bu, salgının kontrol altına alındığı, tehlikenin geçtiği anlamına gelmiyor. Sonuçta, Covid-19’un bulaşmasının kontrol altına alındığına ilişkin somut verilere gereksinimimiz var. Bu veriler olmadan, riskler kontrol altına alınmadan ya da en alt düzeye indirilmeden önlemlerin gevşetilmesi ve toplumda rehavetin ortaya çıkması ciddi sonuçlar doğurabilir” ifadelerini kullanmıştı.

'REHAVETE KAPILMAZSAK İNİŞE GEÇERİZ'

Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Özlü ise daha önce yaptığı açıklamalarda, “İyi gidiyoruz. Türkiye bugüne kadar kontrollü şekilde süreci yönetmeyi başardı, Pek çok Avrupa ülkesine göre çok daha kısa zamanda salgının yükselme eğrisini yatay hale getirdi. Gevşeme olmaz, rehavete kapılmazsak inişe geçeriz” ifadelerini kullanmıştı.

'REHAVET İKİNCİ DALGA RİSKİNİ BERABERİNDE GETİRİYOR'

Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran ise, bayramda oluşabilecek rehavete dikkat çekerek, “Bilim Kurulu'nun AVM'lerin açılmasını ben şahsi olarak onayladığını düşünmüyorum. Hayatın normalleşmesi açısından belli öncelikler var, bu önceliklere göre plan yapılması daha doğru olurdu. Bu dönemde AVM'lerin ilk olarak açılmasını doğru bulmuyoruz. Virüs toplu ortamlara daha hızlı yayılıyor ve bu durumdan endişeliyiz. Süreçte ikinci dalga yaşanabilir, şimdiye kadar verilen mücadelenin de boşa gitmesinden endişeliyiz. Bayramda bir rehavetin oluşması insanların toplu halde birbirleriyle görüşmesi tekrar bir ikinci dalga riskini beraberinde getiriyor” demişti.