1 Mart’ta yeni normalleşme dönemine geçilmesinin ardından yaklaşık 8 bin 700 kişi hayatını kaybetti. Uzmanların tüm itirazlarına karşın tedbirleri gevşeten ve yeterince aşı tedarik edemeyen iktidar, binlerce yurttaşın yaşamını yitirmesine neden oldu

Normalleşmenin ardından 8 bin 700 yurttaş can verdi

İsmail ARI

Uzmanların tüm itirazlarına karşın 1 Mart’ta ‘kademeli normalleşme’ sürecini başlatarak tedbirleri gevşeten AKP iktidarı, yürüttüğü salgın politikasıyla vaka sayısının patlamasına ve binlerce insanın yaşamını yitirmesine yol açtı. Yalnızca 1 Mart’tan bu yana Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 9 bine dayandı.

Normalleşmenin başladığı mart ayında 2 bin 968 yurttaş Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirirken, 1 Nisan-22 Nisan arasında 5 bin 792 yurttaş hayatını kaybetti. Böylece yalnızca son 55 gün içinde Covid-19 nedeniyle can verenlerin sayısı 8 bin 760’a ulaştı.

Kontrolsüz normalleşmeyle birlikte günlük vaka sayıları da hızla artarak 63 binlere kadar çıktı. Ülke genelinde aktif vaka sayısı ise yaklaşık 600 bin. Bu sayı Çanakkale, Giresun ve Elazığ gibi tam 43 ilin nüfusundan daha fazla.

ÖLÜMLER ARTARAK SÜRECEK

İktidar, Bilim Kurulu’nun önerdiği gibi tam kapanma uygulamazsa Şeker Bayramı sonuna kadar binlerce kişi daha yaşamını yitirecek. Vaka artış durumuna göre Türkiye için öngörüde bulunan yazılım uzmanı Zeki Berk, son 2-3 haftada vaka sayısında yaşanan patlama nedeniyle önümüzdeki günlerde ölüm sayılarının artacağını belirtti. Berk, “Vaka artışı ölümlere yaklaşık 15- 20 gün sonra yansıyor. Bugün açıklanan vefatlar 15–20 gün önce Covid-19 teşhisi konan hastalar. Bugün tamamen kapansak bile ölümler devam edecek. Ağır hastalar içerisinde ölümler artmaya devam edecek. Çünkü geçtiğimiz 15–20 günde vakalar çok fazla yükseldi ve bu da vefat oranlarına yansıyacak ilerleyen günlerde, haftalarda" dedi.

SORUMLUSU SİYASİ İKTİDAR

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sinan Adıyaman ise “Ölümleri sorumlusu, gerekli önlemleri almayan siyasi iktidardır” diye konuştu. İktidarın salgın sürecinde bilim insanlarının ve sağlık örgütlerinin uyarılarını dikkate almadığını vurgulayan Adıyaman, şunları söyledi:

“1 Mart’tan itibaren TTB ve birçok bilim insanı kademeli normalleşmenin sakıncalarına değinerek alınması gereken önlemleri açıkladı; ancak iktidar tüm bunlara kulak tıkadı. Ülkede kapalı yerleri açıp, açık yerleri kapatmak gibi bir anlayış var. AVM’ler açık ama okullar kapalı. Çanakkale'de sahil ve parklarda dolaşmak yasaklandı. Toplumsal hareketlilik yavaşlatılacaksa ona uygun önlemler alınmalı. Son haftalarda pandeminin çok kötü yönetildiği bir kez daha ortaya çıktı. Tam kapanma olmazsa ölümler daha da artacak.”

Günlük vefat sayılarındaki artış:

• 1 Mart: 69

• 10 Mart: 67

• 20 Mart: 95

• 1 Nisan: 176

• 5 Nisan: 193

• 10 Nisan: 248

• 15 Nisan: 297

• 20 Nisan: 346

• 22 Nisan: 354