Norveç'in Ankara Büyükelçisi, ülkede 'Kuran yakma' eylemi gerçekleştirileceği bilgisi alınması üzerine Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Büyükelçiye, Norveç'in söz konusu eyleme izin vermemesi çağrısı yapıldığı aktarıldı. Söz konusu talebin ardından Norveç'in Kuran yakılmasına verdiği izni iptal ettiği öğrenildi. Ankara, geçtiğimiz günlerde ırkçı siyasilerin İsveç ve Hollanda'da gerçekleştirdiği 'Kuran yakma ve Kuran sayfalarını yırtma' eylemlerine sert tepki göstermişti.

Norveç'in Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

Norveç'in Ankara Büyükelçisi Erling Skjonsberg, Norveç'te yarın 'Kuran yakma eylemi' gerçekleştirileceğinin öğrenilmesi üzerine Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Konuya ilişkin Bakanlık'tan yapılan açıklamada, "Kuran yakma eylemine izin verilmemesini bekliyoruz" denildi.

Bakanlık açıklamasında, şu ifadelere yer verildi: "Norveç’te yarın (3 Şubat) kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’e karşı saldırı içeren bir eylem gerçekleştirileceğinin öğrenilmesi üzerine Norveç’in Ankara Büyükelçisi biraz önce Bakanlığımıza çağırılmıştır. Büyükelçi’ye, Norveç’in açıkça nefret suçu niteliğindeki söz konusu provokatif eylemin engellenmemesi yönündeki yaklaşımını en güçlü şekilde kınadığımız ve bu tutumun kabul edilemez olduğu iletilerek, bu eyleme izin verilmemesini beklediğimiz vurgulanmıştır."

Skjonsberg'in Bakanlığa çağrılmasının ve eyleme izin verilmemesi talebinin iletilmesinin ardından bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Norveç'in Kuran yakılmasına verdiği izni iptal ettiğini açıkladı.

IRKÇI LİDERLERİN KURAN YAKMA EYLEMLERİ TEPKİ ÇEKMİŞTİ

İsveç'te, 21 Ocak'ta ırkçı siyasetçi Rasmus Paludan, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuran yakmış söz konusu eylem Ankara'nın ser tepkisini çekmişti. Olayın ardından İstanbul'daki İsveç Büyükelçiliği önünde de protesto gösterisi yapılmıştı.

Eylemi büyük tepki çeken Paludan'a destek vermek isteyen Hollandalı ırkçı Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) hareketi lideri Edwin Wagensveld de Lahey kentinde yaptığı eylemde Kuran yırtmıştı.

Dışişleri Bakanlığı daha önce İsveç ve Hollanda'nın Ankara büyükelçilerini söz konusu eylemler nedeniyle görüşmeye çağırmıştı.