Norveç Milli Takımı, 2022 Dünya Kupası elemeleri öncesi Katar’da yaşanan göçmen işçi cinayetlerini protesto etmek için Cebelitarık ile oynadıkları maça “Saha içi ve saha dışında insan haklarına saygı” yazılı tişörtlerle çıktı.

Norveç Milli Takımı'ndan Katar protestosu: Saha içi ve dışında insan haklarına saygı

Norveç Milli Takımı, 2022 Dünya Kupası’nın düzenleneceği Katar’da yaşanan işçi ölümlerini protesto etti.

Cebelitarık’la oynadıkları maç öncesi üzerlerinde, “Saha içi ve saha dışında insan haklarına saygı” yazılı tişörtlerle çıkan Norveçli oyuncular, Katar’da 6 bin 500 işçinin insani olmayan şartlar sonucu çalıştırılarak ölmesini protesto etti.

Protestoya ayrıca bazı Norveçli futbolculardan da sosyal medyadan destek verdi.

Katar Dünya Kupası Organizasyon Komitesi tarafından ise henüz Norveç'in protestosuyla ilgili bir yanıt gelmedi.

norvec-milli-takimindan-katar-protestosu-saha-ici-ve-saha-disinda-insan-haklarina-saygi-856785-1.

DANİMARKA DA PROTESTO ETMİŞTİ

Danimarka, Katar’da düzenlenecek 2022 Dünya Kupası'nı ülkede yaşanan insan hakları ihlalleri ve “FIFA’nın yolsuzluk yaptığı” gerekçeleriyle boykot etmeyi tartışıyor. Danimarda'da 32 yaşındaki Casper Fischer isimli bir vatandaş, ülkesinin futbol milli takımını Katar'da düzenlenecek Dünya Kupası'nı "Ülkede işlenen insan hakları ihlaller" sebebiyle boykot etmesi için kampanya başlatmıştı.

6500 İŞÇİ İNŞAATLARDA HAYATINI KAYBETTİ

Katar’da 2022 yılında gerçekleştirilmesi planlanan Dünya Kupası için yapılan inşaatlar sırasında 6500 göçmen işçi hayatını kaybetmişti. Hindistan, Pakistan, Nepal, Bangladeş ve Sri Lanka kökenli 6500'den fazla göçmen işçi, Katar’ın 10 yıl önce Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmaya hak kazandığından bu yana turnuva hazırlıkları esnasında hayatını kaybetmişti.

Geçtiğimiz 10 yıl içinde Katar, 2022'deki Dünya Kupasına hazırlık olarak eşi görülmemiş bir inşaat programı başlatmıştı. Gerçekleşen ölümlere rağmen, yedi yeni stadyuma ek olarak, düzinelerce büyük proje tamamlandı ve havalimanı, yollar da dahil olmak üzere inşaatlar tüm hızıyla sürüyor.