Norveç'te özel güvenlik çalışanları grevde

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Norveç'te ücretlerinin iyileştirilmesi talebiyle 11 haftadır grevde olan 2 bini aşkın özel güvenlik çalışanları eylemleriyle etkisini artırdı. Kuzey Denizi’ndeki petrol platformlarına işçi taşıyan helikopter terminallerindeki özel güvenlikler de greve katıldı.

2 BİNDEN FAZLA İŞÇİ BEKLİYOR

“Heliport” da denilen helikopter terminallerinden Stavanger, Bergen, Florø, Kristiansund, Brønnøysund ve Hammerfest’teki havaalanlarına bağlı olarak altı tane bulunuyor ve petrol işçileri, güvenlik görevlileri olmadan bu helikopterlere binemiyor. Equinor şirketinin Norveç’e bağlı platformlarında eve dönmek için bekleyen 2 binden fazla petrol işçisi olduğu belirtilirken birçok helikopter pistinin de grev nedeniyle tamamen kapalı olduğu kaydedildi.


MİLYON DOLARLIK KAYIP

Batı Norveç’in Securitas’taki sendika bölge temsilcisi olan Hilde Thue, “Petrol endüstrisinde insanları götürüp getirmede özel güvenlik çalışanlarının ne kadar önemli olduğunu bilen çok az kişi var. Sabit ve istikrarlı bir geliri hak ediyoruz” dedi. Equinor şirketinin basın sözcüsü Morten Eek de grev nedeniyle iki projenin durdurulabileceğini bunun da haftada 900 milyon kron (103 milyon dolar) maddi zarar verebileceğini belirtti.

Norveç Sendikalar Konfederasyonu'na (LO) bağlı Norveç İşçi Sendikası ve Mesleki Örgütlerin Merkez Konfederasyonu’na (YS) bağlı Parat Sendikası’na üye özel güvenlik çalışanları 16 Eylül’de birlikte greve gitmişti. Parat Sendikası bir buçuk ay sonra işveren örgütü “NHO Service ve Handel” ile alaşarak 2 Kasım’da grevi sonlandırmış, ancak Norveç İşçi Sendikası 2 bini aşkın kişiyle greve devam etme kararı almıştı.