İngiltere Kraliyet Müzik Akademisi’nde eğitimini sürdüren keman sanatçısı Elfida Su Turan, “Beste yapmak beni mutlu ediyor, heyecanlandırıyor. Notaya döktüğünüz her duygu çok keyif veriyor” diyor.

Notaya dökülen her duygu keyif verici

Kadir İNCESU

Henüz 5 yaşındayken keman dersleri almaya başlayan 2002 İstanbul doğumlu Elfida Su Turan, çocukluğundan bu yana müziği hayatından hiç eksik etmez. Turan’ın kısa zamanda gösterdiği gelişme keman öğretmeni Mine Mucur’un da dikkatini çeker. Öğretmeninin önerisiyle konservatuar sınavlarına giren ve başarılı olan müzisyen, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda yarı zamanlı olarak eğitime başlar. Okulun en küçüğü olan Elfida arkadaşlarıyla çok eğlenceli zamanlar geçirir, çok şey de öğrenir.

Yürüyeceği çok yolun olduğunun farkında olan Turan, Menuhin School’da çok çalışarak geçirdiği verimli yılların karşılığını İngiltere Kraliyet Müzik Akademisine tam burslu kabul edilerek alır. Ben Turan’ı Ataşehir Belediyesi’nin kendisi için yaptığı ve Youtube hesabından yayınladığı özel konser çekimi ve söyleşisiyle tanıdım. Anne ve babasıyla geldiği çekimlerde hem özgüveni, hem de konuşması ve davranışlarıyla dikkat çeken, Turan ile sohbet etme olanağı bulduk.

Kemanın dışında piyano da çalan Turan, “Piyano müzikte temel enstrüman, herkesin biraz bilmesi lazım. Annem ve babam piyanoyu da iyi çalabilmemi istediler, bu da beni gayrete getirdi. Şimdi beste yaparken piyanodan çok faydalanıyorum,” diyor. Liseyi okuduğu Yehudi Menuhin’de beste yapmaya başlayan müzisyen, “Beste yapmak beni mutlu ediyor, heyecanlandırıyor. Notaya döktüğünüz her duygu çok keyif veriyor. Bu benim için yaşam tarzı. Piyanoyu da sevince beste yapmak daha zevkli oluyor” şeklinde konuşuyor.

Bugüne kadar ulusal ve uluslararası pek çok yarışmada birincilikleri olan Turan’ın gözde bestecileri Debussy, Schuman Brahms, Beethoven, Ravel… Favori yorumcuları ise Ayla Erduran, Suna Kan, Cihat Aşkın, Janine Jansen ve Jascha Heifetz…

SANATSIZ YAŞAM DÜŞÜNÜLEMEZ

Çok küçük yaşlarda müziğe başlayan biri olarak, çocuklarını sanatla özellikle de müzikle erken yaşlarda buluşturmak isteyen ailelere önerileri olan Turan, Ataşehir Belediyesi’nin “Sanat Eğitimini Mahallenize Getiriyoruz” projesi kapsamında çocuklara yönelik piyano, keman, gitar eğitimlerini verdiğini duyduğunda çok memnun olduğunu belirtiyor. Turan, “Müzik benim hayatımı değiştirdi. Müziksiz, sanatsız yaşam düşünülemez. Müzik her çocuğun hayatında olmalı. Bu sebeple ebeveynlerin çocuklarını bir müzik enstrümanına yönlendirmeleri çok önemli. Tabii ki çocuğun sevdiği bir çalgı aleti olmalı. Yeteneği olan çocukları iyi yönlendirmeliler.”

Pandemi döneminde yaşam zor olsa da İngiltere’de eğitim ve öğretimin öncelikli görüldüğü için üniversitelerde eğitime devam edildiğini belirten Turan, “Heyecanla beklediğim, Londra Wigmore Hall ve Ankara Erimtan Arkeoloji Müzesi konserlerimin pandemi nedeniyle iptal edilmesinden dolayı için üzgünüm. Ancak bu sene Kraliyet Akademisi’nde hocam So Ock Kim ile harika dersler yapıyoruz, Pandemiden çekinmeden benimle derslerini devam ettiriyor, bana çok katkı sağlıyor hocam. Orkestra çalışmaları hızını kesmeden devam etti. Benim de Konzertmeister olarak çaldığım Royal Academi Of Music Orkestrası kaydını da yaptık. Bu arada harika bir Trio'm var, piyanolu trio. Çok iyi uyum sağladık. Mendelsohn'un ‘C minör piano trio'sunu yakında seslendirmek için sabırsızlanıyoruz.”

Turan, Akademiye başarıyla devam ederken, bu süre içerisinde güzel fırsatlar yaratmak, sonra müzik alanında master yapmak, vereceği konserlerle de ülkesini başarıyla temsil etmek istiyor.