Notre Dame De Sion öğrencilerinden çağrı: Öğretmenimiz Madak’ı, Neruda’sıyla geri dönsün

Notre Dame De Sion Lisesi’nde Tavuskuşu adlı fanzini çıkaran öğrenciler, okul yönetiminin dergide yayımlanan bazı ifadeler gerekçe gösterilerek 17 senelik edebiyat öğretmeni Melike Koçak’ın işine son verilmemesi için çok çaba sarf ettiklerini söyledi.

Kadına cinayetleri için hazırladıkları özel sayıda “penis” ve “vajina” gibi kelimeler kullanılması nedeniyle Koçak’ın üniversiteden çıkarıldığı iddialarını yönetime sorduklarını belirten öğrenciler, Twitter üzerinden yayınladıkları açıklamada şu ifadelere yer verdi: Biz Tavuskuşu Fanzin’de yazıyoruz. Bir öğretmenin işten çıkarılmasına sebep olmuşuz. Asıllı mıdır, asılsız mıdır? Sorun nedir, çözelim, konuşalım, tartışalım ama dönsün öğretmenimiz okula. Çok dil döktük, sadece biz değil fakat fanzinle bağlantısı olmayan öğrenciler, veliler… Hep beraber lütfen dedik, çözebiliriz sorun ne ise, dönsün öğretmenimiz… Mailler, telefonlar, görüşmeler… “

Kendilerine herhangi bir cevap gelememesi üzerine basına başvurduklarını anlatan öğrenciler, Koçak’ın işine dönmesi çağrısında bulunarak “Tek dileğimiz Melike Koçak’ın Notre Dame De Sion’da Madak’ıyla, Neruda’sıyla, Ergülen’iyle öğretmenliğe devam etmesi” ifadelerini kullandı.

‘TECAVÜZÜ RAHATSIZ EDEN KELİMELERLE ANLATALIM’
Fanzini çıkaran öğrenciler, basına da Koçak’ın işten çıkarılmasının gerekçesi olarak yansıyan “penis” ve “vajina” kelimelerinin neden özellikle kullanıldığına da açıklık getirdi. Çıkarılan sayının kadın cinayetlerine adandığını vurgulayan öğrenciler, kadın distopyası konusunu ele alarak sansürsüz yazılar derlemeye çalıştıklarını vurguladı.

"Tecavüz kelimesi irrite etmiyorsa, biz tecavüzü rahatsız eden kelimelerle anlatalım" diyen öğrenciler, sayıyı hazırladıktan sonra da öğretmenlere kendilerinin verdiklerini anlattı.

Öğrenciler ayrıca fanzinin editörü olmadığını, Koçak’ın haksız yere böyle suçlandığını söyledi.

Koçak da BirGün’e fanzine dahil olmadığını söylemiş, ancak öğrencilerin bu yöndeki çalışmalarını desteklediğinin de altını çizmişti. Okulda egemen olan bakış açısını da eleştiren Koçak, “Okul yönetiminin beklentisi 12 Eylül’ün istediği türden bir öğretmen olmak. Ancak ‘yasak’, ‘ayıp’ ve ‘günah’ gibi kavramları öğrencilere öğreterek onların yayınlarını sansürlemelerine neden olacak bir eğitimi kabul etmem. Bu onların kavramsal zihinlerinin özgürleşmesine engel olacak. Çocuklara bunları öğretecek bir eğitimci değilim” demişti.

Notre Dame De Sion’da ‘penis’ ve ‘vajina’ krizi