Notre Dame de Sion yönetimi: Krizin nedeni 'penis' ve 'vajina' değil

SERBAY MANSUROĞLU

Notre Dame de Sion Lisesi yönetimi, Edebiyat öğretmeni Melike Koçak'ın sözleşmesinin yenilenmemesi nedeniyle ortaya çıkan krizle ilgili velilere ve öğretmenlere bilgilendirme mektubu yazdı: Okul yönetimi Melike Koçak ile sürdürülebilir ilişkilerinin kalmaması nedeniyle sözleşmesinin yenilenmediğini ifade etti. Eleştirel eğitimin tek bir öğretmenin tekelinde olmadığı belirtilen açıklamada Voltaire'den örnekle özgür düşünce savunuldu: Sizinle aynı fikirde olmadığımız noktalar bulunuyor ancak fikirlerinizi söyleme özgürlüğünüz için de size eğitim veriyoruz.

İşte o bilgilendirme mektubu:

Değerli Öğretmenlerimiz,

Sayın Veliler, Sevgili Öğrencilerimiz,

Değerli Mezunlarımız,

Basında çıkan bazı haberler nedeniyle öğretmen, veli, öğrenci ve mezunlarımıza bu bilgilendirme yazısını hazırlamayı uygun bulduk.

Beş yıldır okulumuzda görev yapan Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Sayın Melike Koçak'ın 31/08/2015'te sona eren sözleşmesinin okul yönetimince görülen lüzum üzerine yenilenmeyeceği hususu kendisine Haziran ayı sonunda iletilmiştir. Sözleşmeden ve mevzuattan doğan tüm haklarının kendisine eksiksiz ödeneceği de belirtilmiştir.

Okul yönetiminin bu kararı, özellikle okul kapandıktan sonra gerçekleşen yıl sonu Türk Dili ve Edebiyatı zümresinde Melike Koçak'ın okul idaresini hiçe sayan tavırları nedeniyle idare-öğretmen ilişkisinin sürdürülebilir olmadığı görüldükten sonra alınmıştır.

Okulumuzda görevli olan tüm öğretmenler birbirinden değerli ve başarılı eğitimcilerdir; Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nin en güçlü yönlerinden biri de eğitim kadrosudur. Bu kadro, bağlı bulunduğumuz Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili kanun ve yönetmelikler çerçevesinde öğrencilerimize en iyi eğitimi sunmak için birbirleriyle ve okul yönetimiyle işbirliği içinde çalışır.

Mart ayında Melike Koçak rehberliğinde sürdürülen sosyal etkinlik Edebiyat Atölyesi'nin çalışmalarının bir bölümü kendisi tarafından okul idaresine iletilmiş ve basılmasının uygun olup olmadığı sorulmuştur. Çalışmalar okul yönetimi ve danışmanlarınca değerlendirilmiş ve okul dergisi olarak basılmasının uygun olmadığı yönünde görüş bildirilmiştir. Bu yanıt karşısında Melike Koçak, bu yanıtı aslında beklediğini ancak yine de sormak istediğini söylemiştir.

Okul yönetiminin uygun görmemesine rağmen, Haziran ayında başka bir isim altında ancak aynı kapak ve bazı sayfaları tamamen aynı içerikte bir fanzinin bu kulüp öğrencileri tarafından okul içinde öğrencilere ve öğretmenlere izinsiz olarak dağıtıldığı hatta katkıda bulunmak isteyenlerden para toplandığı görülmüştür.

Ayrıca, aynı kulübün Haziran ayında yapacağını bildirdiği ve tüm yıl üzerinde çalıştığı İstanbul'un farklı yüzleri temalı yıl sonu sergisi, içeriğinin ve hazırlıklarının birkaç kez okul yönetimi tarafından ısrarla sorulması üzerine, davetiyeler basılmış ve veliler sergi açılışına davet edilmişken son anda çalışmalar tamamlanamadığı gerekçesiyle Melike Koçak tarafından ertelenmiş ve hiçbir çalışma okul idaresine gösterilmemiştir.

Okul kapandıktan sonra bu konuların konuşulduğu ve değerlendirildiği yıl sonu zümre toplantısında ise söz konusu öğretmenin tepkisi kabul edilebilir sınırların çok ötesinde, idari anlayışı hiçe sayan ve tüm meşruiyetini ortadan kaldıran bir tarzda olmuştur. Bu noktada okul yönetimi, okulun, öğretmenlerin ve öğrencilerin huzurlu ve okulumuza yakışan bir ortamda eğitim-öğretimi sürdürebilmesi için aynı zamanda ilgili öğretmenin yıpranmaması açısından en iyi kararın zaten 31/08/2015 tarihinde bitecek olan sözleşmesinin devam ettirilmemesi olduğu yönünde bir değerlendirme yapmıştır.

Okulda yapılan her türlü çalışmanın mevzuata uygun olmak şartıyla okul idaresinin bilgisi ve onayı dahilinde, belli bir planlamada gerçekleşmesi gerektiği tabiidir. Fikir özgürlüğü ile birlikte bir müessesenin bağlı ve uymak zorunda olduğu kuralların hassas dengesini bulmayı öğrencilerimizden önce öğretmenlerimizin bilmesi, uygulaması ve öğretmesi gerekir.

Okulumuzda özgürlükçü düşünceyi savunmanın yolu, evrensel argümanlara dayalı bir şekil ve içerikte tüm öğretmenlerimiz tarafından öğrencilerimizle paylaşılmaktadır. Eleştirel düşünce hiçbir öğretmenin tekelinde değildir. Tüm öğretmenlerimiz öğrencilerimize hiçbir ayrım yapmadan, her türlü görüşe eşit mesafede ve saygılı davranmayı teşvik eden bir anlayışla eğitim vermektedirler.

Öğrencilerimizin sosyal medyada bazı paylaşımlarını görüyoruz. Özgür ifadenin her zaman yanında olan bir okul olarak bu konuda öğrencilerimizin çok iyi bildiği Voltaire'e atfedilen ünlü sözden hareketle şunu anımsatacağız: Bu konuda sizinle aynı fikirde olmadığımız noktalar bulunuyor ancak fikirlerinizi söyleme özgürlüğünüz için de size eğitim veriyoruz.

Notre Dame de Sion, vizyonunda da belirtildiği gibi iki büyük kültürün yüzyılı aşan ortak deneyimlerini çağdaş verilerle birleştiren atılımcı çalışmaları ilke edinmiştir. Amacımız, kendisiyle ve çevresiyle barışık, yapıcı, olaylara olumlu yaklaşan, uygun kararlar alan, aydın, üretken, sorumluluk sahibi gençler yetiştirmektir.

Yıllardır sürdürdüğümüz eğitim anlayışımızı aynı çizgide sürdürmeye devam ediyoruz, edeceğiz. Öğrencilerimizin çok yönlü bakış açılarını ancak bu şekilde kazanabileceklerini düşünüyoruz.

Saygılarımızla

Notre Dame De Sion’da ‘penis’ ve ‘vajina’ krizi

Notre Dame De Sion öğrencilerinden çağrı: Öğretmenimiz Madak’ı, Neruda’sıyla geri dönsün

Kadınlardan #AyarsızFeministDizeler Çağrısı