İzmir'de immün yetmezlik-nötropeni teşhisi konulan 3 yaşındaki Kıvanç Babacan'a 25 Mart 2021 tarihinde yapılan kan tahlilinin sonuçları açıklanmadı. Konuyu Meclis’e taşıyan CHP’li Tacettin Bayır, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Nötropeni teşhisi konulan 3 yaşındaki Kıvanç'ın tahlil sonucu yaklaşık 2 senedir açıklanmadı

BirGün EGE

İzmir Dokuz Eylül Hastanesi Genetik Polikliniği'ne 2021 yılında başvurarak tedavi süreci başlayan ve İmmün Yetmezlik – Nötropeni teşhisi konulan 3 yaşındaki Kıvanç Babacan’ın 25 Mart 2021 tarihinden bu yana kan sonucu çıkmadı.

20 ay geçmesine rağmen kan sonucu çıkmayan ve bu sebeple tedavisi başlayamayan Babacan’ın mağduriyetini Meclis gündemine taşıdı.

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Durumla ilgili açıklama yapan CHP’li Bayır, ‘’İzmir 9 Eylül Hastanesi Genetik Polikliniği’nde 2019 doğumlu Kıvanç Babacan’dan 21012380 Protokol Numarası ile Genetik biriminden 25 Mart 2021 tarihinde kan alınmış. Hastane yetkilileri, tetkikin 6 ay sürebileceğini ifade etmişler, geçen 9 aylık aranın ardından sonra sonuçlar çıkmamış. Ailesinin, tahlil sonuçlarının neden gelmediğini sormaları üzerine hastane yetkilileri, Ocak 2022’de bir kez daha kan alınması gerektiğini söylemişler. Aradan 11 ay geçmesine rağmen sonuçlar hala çıkmamış” dedi.

"HANİ SAĞLIKTA DEVRİM YAPMIŞLARDI?"

Bayır, “Bu durumun nedenine ilişkin olarak yetkilerin, ’Birimdeki hekimlerin istifa ettiği, bu süreçte birimde tüm işleyişin durduğu, daha önce kan veren ailelerinde hala sonuç beklediğini ve tahlillerin gönderildiği dışarıdaki laboratuvarlardan geç dönüşler alındığını’ ifade etmişler. Dokuz Eylül gibi büyük bir Üniversite Araştırma Hastanesinde kan tahlili yapılamıyor olmasını benim aklım almıyor. Hani, sağlıkta devrim yapmışlardı? Söz konusu çocuğun, sağlığı ile ilgili olarak daha kötü sonuçlar doğmadan, tedaviye başlaması lazım. Böyle bir rezillik olabilir mi?” diye konuştu.

CHP’li Bayır’ın Sağlık Bakanı Koca’ya yanıtlaması isteğiyle verdiği sorular ise şunlar:

-25 Mart 2021 Tarihinde İmmün Yetmezlik- NÖTROPENİ teşhisi ile kanı alınan çocuğun kan sonucunun üzerinden yaklaşık 1,5 yıl geçmesine rağmen sonuç alınamamasının sebebi nedir?

-25 Mart 2021 Tarihinde alınan kan sonucu sisteme 22 Aralık 2021 tarihinde sonuç çıkmıştır ifadesi ile işlenip, sonuçlara bakmak istediğinizde sadece kromozom değerlerinin olması, istenilen sonucun olmamasının sebepleri nelerdir?

-İddia edildiği üzere ‘’Birimdeki hekimlerin istifa ettiği, bu süreçte birimde tüm işleyişin durduğu, aynı birimden daha önce kan veren ailelerinde hala sonuç beklediği’’ doğru mudur? Doğru ise, benzer hastalıklar mücadele eden ve sonuç bekleyen ailelerin yaşadığı sorunu nasıl çözmeyi planlıyorsunuz?

-Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinde Çocuk Hastalıkları Genetik Bilim Dalı Birimindeki istifalar dışında, farklı birimlerde de istifalar yaşanmış mıdır? Yaşandı ise, hangi birimlerde yaşanmıştır? İstifalardan kaynaklı bu birimlerde tedavi edilemeyen hastaların tedavisi nasıl sağlanacaktır?”

NÖTROPENİ NEDİR?

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün sitesinde nötropeni şöyle tanımlanıyor:

"Vücudumuzda kemik iliği adını verdiğimiz, bazı kemiklerin içerisinde bulunan bölümler de beyaz kan hücreleri (lökosit), kırmızı kan hücreleri (eritrosit) ve kan pulcukları (trombosit) üretilir. Bazı kemoterapi ilaçları kemik iliğine etki ederek bu hücrelerin yapımını engeller ve sayılarının azalmasına neden olabilir. Bu duruma kemik iliği baskılanması adı verilir.

Bu durumun tesbiti için tam kan sayımı (TKS, CBC (complete blood count), hemogram) yapılması gerekir. Kemik iliği baskılanmasının en önemli sonucları anemi, trombositopeni ve lökopenidir. TKS da, eritrositte düşme varsa anemi, trombosit sayısındaki azalmaya trombositopeni, lökosit olması gerekenden az ise lökopeni denir.

Nötropeninin kendisi hiçbir bulgu vermeyebilir. Kan testi yapıldığında veya enfeksiyon oluşup bulgu verdiği zaman ortaya çıkar. Nötropenisi olan hastalar için hafif bir infeksiyon bile hızla ilerleyebilir. Bu nedenle aşağıdaki belirtiler olursa doktorunuza başvurun:

>> 38°C ve ya daha fazla ateşiniz varsa

>> Soğuk algınlığı belirtileriniz bulunuyorsa

>> Boğaz ağrısı, diş ağrısı varsa

>> Ağız, dil ve boğazda yaralar varsa ya da dil ve boğaz üzerinde beyaz kaplama varsa

>> Öksürük veya nefes darlığı olması

>> Kulak ağrısı varlığı

>> Karın ağrısı varsa

>> Cilt döküntüsü, kızarıklık ya da şişlikler olması

>> İshal, makat bölgesinde yara veya ağrı olması

>> Sık idrara çıkma, idrar yaparken ağrı ya da yanma olması

>> Özellikle kesi yeri, yara, intravenöz katater giriş yerlerinde kızarıklık, şişme, ağrı olması

>> Olağan dışı rahimden akıntı veya kaşıntı olması"