Ukrayna savaşı nedeniyle ablukaya alınan Rusya’nın Akdeniz’e nükleer denizaltı gönderdiği iddia edildi. İngiliz Donanması’na göre NATO takipte. Kiev'in Moskova’nın koridor üzerinden silah taşıdığı iddiası ise yalanlandı.

Nükleer denizaltı sıcak denizlerde
Fotoğraf: İHA

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ukrayna yönetimi Rusya’nın tahıl koridoru üzerinden silah taşıdığını ileri sürerken İngiltere'de Kraliyet Donanması'nın resmi gazetesi Naval News, Kremlin’in Akdeniz'e nükleer denizaltı gönderdiğini yazdı.


Dünyadaki donanma ve denizcilik teknolojisi hakkında yayın yapan Naval News, Rus denizaltının İtalya yakınlarında faaliyet gösterdiğine dair güçlü kanıtlar görüldüğünü öne sürdü. Denizaltının ne kadar süredir Avrupa anakarası yakınlarında bulunduğunun ise belli olmadığı aktarıldı.
Naval News, denizaltının son olarak İrlanda ve İngiltere arasında görüldüğünü yazdı. NATO’nun da denizaltıyı takip ettiği açıklandı.

TARTUS LİMANINDALAR

Bunun yanında iki Rus denizaltının, bir Rus deniz üssünün bulunduğu Suriye’nin Tartus limanında konuşlanmış durumda olduğu da aktarıldı. Naval News’e göre, denizaltılar Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşı başlamadan önce oraya demirledi ve çoğunlukla limanda bekletiliyorlar.

BOĞAZLARI KAPATIN

Öte yandan Ukrayna işgalinde 6’ncı ay geride kalırken, Rusya'nın S-300 hava savunma sistemlerini Suriye'den çektiği ve Karadeniz'e gönderdiği iddiaları Kiev yönetimini harekete geçirdi. Moskova’nın Suriye’ye 2018'de gönderdiği S-300 hava savunma sistemlerinin askeri araçların geçişine kapatılan Boğazlardan geçerek Karadeniz’e ulaştığı iddia edilmişti. Ukrayna, Türkiye'den silah yüklü gemi geçişlerine engel olmasını istedi.
Ajanslara göre Kiev yönetimi hafta başında Türkiye büyükelçisini çağırarak, S-300’lerin yüklendiği Rus yük gemisi Sparta II’nin boğazlardan geçirip Ukrayna yakınlarındaki Rus limanı Novorossiysk’e gittiğini belirtip nota verdi.

ZEYTİNYAĞI TAŞIYORUZ

Moskova, iddiaları yanıtsız bırakırken Sparta II adlı geminin Rusya Savunma Bakanlığı’nın askeri ve özel amaçlı durumlar için nakliyelerini yaptığı Moskova merkezli bir şirket olan Oboronlogistics LLC’e ait olduğu belirtildi. Firma iddiaları reddederken, 'Biz zeytinyağı taşıyorduk' dedi. ABD’nin şirkete savaşın başladığı günden bu yana yaptırımlar uyguladığı vurgulandı.

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi, bu iddiaların ortaya çıkmasının ardından Kiev’in Ankara üzerindeki baskıyı artırdığını yazdı. Rusya Savunma Bakanlığı, gemiler ve kargoları hakkında WSJ’nin sorularını yanıtsız bırakırken, Rusya Dışişleri Bakanlığı, konunun kendi yetki alanına girmediğini söyledi.