YEKA kapsamında geçen yıl gerçekleştirilen Karapınar YEKA-1 GES ihalesinden sonra ikinci ihale de 03 Ağustos 2017’de geçekleştirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, 1000 Mw.’lık Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesini Alman Siemens-Türkerler-Kalyon Konsorsiyumu kazandı. Konsorsiyum, kanat, jeneratör tasarımı, malzeme teknolojileri ve üretim teknikleri, yazılım ve yenilikçi dişli kutusu alanlarından en az üçünde toplam 5 alanda 10 yıl boyunca Ar-Ge çalışması yapacak. Söz konusu Ar-Ge çalışmaları için her yıl 5 milyon dolarlık bütçe ayrılırken, yüzde 80’ı yerli mühendislerden oluşan 50 teknik personel ile Ar-Ge faaliyetleri yürütülecek. Fabrikanın kurulum süresi, sözleşme imzalama tarihinden itibaren 21 ay, projenin lisans süresi 30 yıl olacak. Kazanan konsorsiyum, Kayseri - Niğde, Sivas, Edirne-Kırklareli-Tekirdağ, Ankara-Çankırı-Kırıkkale, Bilecik-Kütahya,-Eskişehir olarak belirlenen 5 ayrı bölgede bin megavatlık kapasiteyi devreye alacak.


Karapınar YEKA-1 GES ihalesini alan Koreli Hanwha Enerji-Kanyon Enerji Ortak Girişim Grubu da benzer bir şekilde YEKA şartnamesine göre, üretim fabrikasını kurmak zorunda. İhale şartları arasında 10 yıl boyunca da Ar-Ge yapmak şartı da bulunuyor. İhale şartnamesinde, ilk 500 megavatta yüzde 60 yerlilik oranı olması öngörülüyor. İkinci 500 megavattaki yerlilik oranının da yüzde 70 olması hedefi yer alıyor.

Görüleceği üzere her iki ihalede de Ar-Ge ve yerlilik şartı aranmakta.

Fiyatlara gelince; Karaman GES için, 6,99 dolar-sent/kwh. ve RES ihalesi için de 3,48 dolar sen/Kwh.

Mevcut şartlarda Akkuyu’da yapılması düşünülen nükleer santral ile rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir enerji santrallarını karşılaştıracak olursak;

1- Akkuyu’da nükleer santralden üretilecek elektriği Ruslar bize kaça satacak?
12,35 dolar sent/kwh.

Koreliler güneşten üretilecek elektriği bize kaça satacak?

6,99 dolar-sent/kwh

Almanlar rüzgardan üretilecek elektriği bize kaça satacak?

3,48 dolar sen/Kwh.

Görüleceği üzere nükleerden üretilen elektriğe rüzgârın üç katı, güneşin ise iki katı bir bedel ödeyeceğiz.

2- Nükleer enerji santrallarında en büyük argüman ne idi? Teknoloji transferi…

Peki, rüzgâr ve güneş kaynaklarının değerlendirileceği son iki ihalede de en önemli şart ne? Teknoloji transferi ve yüksek yerlilik oranı.

Denebilir ki nükleer enerji santralleri baz yük santralleridir. Peki baz yükte sıkıntımız mı var? Rakamlar olmadığını gösteriyor. Doğalgaz, Hidrolik ve kömür santrallerinin toplam baz yükü, 66 bin MW. Yani toplam kurulu gücün neredeyse % 84’ü. Üstelik yeni teknolojilik gelişmeler artık yenilenebilir enerji santrallarının de baz santraller olabileceğini gösterirken… Son haberlere göre, ABD’li SolarReserve firması, Şili’de toplam kurulu gücü 450MW olan kule şeklinde güneş enerjisi santrali ve elektrik depolama tesisi kuracağını açıkladı. Tamarugal Güneş Enerjisi Projesi, 5,8 GWh elektrik depolama kapasitesiyle sabit enerji üretimi yapabilecek. Bu sayede talebin en yüksek olduğu saatlerde (puant) bile elektrik ihtiyacını karşılayabileceği için baz yük santral işlevine sahip olacak.

Şimdi bütün bu gerçekler ortada iken, bütün rakamlar resmi ihale fiyatları ve şartnamelerde kayıtlı iken, nükleer enerji santrallarında ısrar niye?

Yoksa, bilmediğimiz kapalı kapılar arkasında konuşulmuş ikili/ bireysel ilişkiler mi söz konusu.

Yoksa, uluslararası teröre destek dosyalarından paçayı kurtarma çabaları mı?

Yoksa, ayakkabı kutuları boş mu kaldı?

Yoksa…