Çernobil’in yıl dönümünde sokağa çıkan nükleer karşıtları, Akkuyu’ya yakıt çubuklarının getirilmesine tepki gösterdi. Mersin, Sinop ve İstanbul’da yapılan eylemlerde nükleer felaketinden vazgeçilmesi çağrısı yapıldı.

Nükleer felaket tüm ülkeyi yutacak

Gökay BAŞCAN

Nükleer karşıtları, Çernobil’in 37’nci yıl dönümünde nükleer felakete ve Akkuyu’ya bugün getirilmesi beklenen yakıt çubuklarına dikkat çekmek için İstanbul, Mersin ve Sinop’ta bir dizi etkinlik yaptı. Nükleerin tehlikelerine dikkat çekilen eylemlerde, yakıt çubuklarının aceleyle getirilmesi iktidarın şovu olduğuna dikkat çekildi.

Beşiktaş’ta bir arayan İstanbul Nükleer Karşıtı Platformu üyeleri basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını okuyan Negis Çırnaz, Çernobil’in insanlar ve doğa üzerinde yarattığı yıkımı hatırlattı. Nükleer facia sonrası radyasyonun Rusya’nın ardından Türkiye’ye yayıldığını belirten Çırnaz, “Sağlık bakanlığı o süreçte kanser artışı olmadığını açıklasa da halk sağlığı uzmanları kadın göğüs kanserleri lösemi, tiroid hastalıklarındaki artış hızının radyasyona bağlı olduğunu açıkladı. Üniversitelerdeki bilim insanlarına Çernobil konusunda açıklama araştırma yapma yasağı getirildi. Aslında geçmişte ve günümüzde yaşanan tüm insani ve çevresel felaketlerde gerçekler hükümet yetkilileri, karar vericiler, lobiler sayesinde karartıldı ve gizlendi. Bütün bu gerçeklere rağmen ülkemizde 50 yıldır ‘nükleer enerji sevdası’ sürmektedir” dedi.

NÜKLEER İSTEMİYORUZ

Akkuyu NGS’ye dikkat çeken Çırnaz şu ifadeleri kullandı: “Dünyadaki ilk ‘yap, sahip ol, işlet’ modeline sahip Akkuyu NGS, hem ekonomik hem sosyal çevre felaketine yol açacaktır. Ne dünyada ne ülkemizde nükleer santral istemiyoruz. Ülke geleceğimizin nükleer felaketlerle yok edilmesine izin vermeyeceğiz.”

MERSİN’DE EYLEM

Diğer eylem ise Akkuyu Nükleer Güç Santralı inşaatının sürdüğü Mersin’de yapıldı. Özgecan Aslan Meydanı’nda bir araya gelen Mersin Nükleer Karşıtı Platform üyeleri basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı okuyan Osman Koçak, “Nükleer karşıtları, Enerji Bakanı’na nükleer santralın, insanlara, canlılara, doğaya, çevreye, ekosisteme zararlı etkileri, reaktörün Akdeniz’in 30 dereceyi artan sıcaklıktaki suları ile soğutulması, işletme, deprem, güvenlik riskleri; nükleer yakıtın taşınması, korunması, nükleer atıkların saklanması ve bertarafı konularında bilgi vermesini talep eden sorular yönelttiler. Bu sorular nükleer karşıtı milletvekilleri tarafından TBMM’de de soru önergesi olarak verildi” ifadelerini kullandı.

YANIT YOK

“Enerji Bakanı’nın cevap vermekten kaçındığı soruları biz halkımıza açıklıyoruz” diyen Koçak Akkuyu NGS gerçeklerini maddeler halinde sıraladı:

Akkuyu NGS, Türkiye’nin üretim kapasitesinin yüzde 5’ini bile karşılamış olmayacaktır. Türkiye’nin üç-dört kat pahalı elektriğine ihtiyacı yoktur.

Uranyum yakıtı zorunlu olarak Rusya’dan sağlanacak Rusya’ya enerji bağımlılığı artarak sürecektir. 70 yıl süresince Rusya’nın sahipliğine bırakılan nükleer santralın inşa maliyetinin olduğu gibi, santralın ömrünün sonundaki ölüsünün inşa maliyetini aşan bertaraf, gömme, saklama maliyetini de yakıt ve atık maliyetini de halkımız ödeyecektir.

Yakıt çubuklarının taşıma, depolama ve saklama işlemlerinde nükleer sermayesinin ve lobisinin çıkar ve iktidar bağlantılarının dışında olan tarafsız ve bağlantısız kurumlar denetleyemeyecektir.

Taze ve atık yakıt çubuklarının geliş ve gidiş olarak nakliyesinde İstanbul, Çanakkale boğazları Marmara, Ege ve Akdeniz kullanılacak, denizler ve çevredeki karasal alanlar riskle karşı karşıya kalacaktır.

Nükleer atıklar, nihai olarak Ankara Polatlı Avdanlı Köyü’ndeki 4 km2’lik alana depolanacaktır. Akkuyu’nun radyasyonla kirletilmesi yetmiyormuş gibi nükleer kirlilik Anadolu’nun ortasına da bulaştırılacaktır. Atık yakıt çubuklarının saklanma maliyeti de halkımıza ödettirilecektir.

Bir diğer etkinlik ise Sinop’ta yapıldı. Sinop Nükleer Karşıtı Platformu üyelerinin düzenlediği, ‘Çernobil’in 37’nci yılında nükleer felaketin etkisi hala sürüyor’ söyleşiye Metalürji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük katıldı.

***

AKKUYU’DA GÜVENLİK NASIL SAĞLANACAK?
(Abidin YAĞMUR)

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri İbrahim Yücesoy, Akkuyu Nükleer Santralı’na yakıt yüklemesi yapılmaması gerektiğini söyledi. Yücesoy, “Akkuyu NGS şantiyesi çalışmaları şeffaf bir şekilde yapılmadığı için birinci ünitenin yakıt yüklemesi yapılabilecek seviyeye gelip gelmediği bilinmemektedir. Birinci reaktör bölgesinin her kısmında çalışmalar devam etmektedir. Bu durumdaki bir şantiyeye nükleer taze yakıt nasıl, hangi özel güvenlik önlemleri ile getirilecektir, nerede ve ne şekilde depolanacaktır, nükleer yakıtın depolandığı bir şantiyede güvenlik nasıl sağlanacaktır? Tüm bu hususlar belirsizdir” dedi. Yücesoy, Akkuyu NGS’nin Türkiye için gerekli bir tesis olmadığını, Türkiye tarafında yeterli hazırlık olmadığından projenin denetiminin gereken düzeyde yapılamayacağını ve olası bir kaza durumunda Çernobil ve Fukuşima kazalarında olduğu gibi çok büyük felaketler yaşanabileceğini kaydetti. Yücesoy, “Tüm bu uyarıları kulak arkası eden AKP hükümetlerinin teşvikleri ile Akkuyu’ya yakıt yüklemesi yapılacağı söylenen bir aşamaya getirildi” dedi.