İnsan sağlığına ve doğaya vereceği zararlar sebebiyle tepkilere sebep olan Akkuyu Nükleer Santralı’nın temel atma gününde, Mersin’de Valilik adeta OHAL ilan etti

Nükleer için kentte olağanüstü önlemler

GÖKAY BAŞCAN

Mersin Valiliği, Akkuyu Nükleer Santralı’nın temel atma töreni boyunca olası protestoların önüne geçmek için santralın inşa edileceği Büyükeceli Mahallesi’ne gidişleri yasakladı. Bölgeye gitmek isteyen Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyelerinin gidişlerine izin verilmedi.

Mersin Valiliği, tören nedeniyle kentte bir gün boyunca her türlü eylem ve etkinliği yasakladığını duyurdu. Yapılan açıklamada, “İlimizden ve çevre illerden protesto amacıyla gelecek olan grupların Büyükeceli Mahallesi gidişleri/girişleri valilik makamının 02/04/2018 tarih ve 2018/1419 sayılı olurları ile 03/04/2018 günü saat 19.00’a kadar yasaklanmıştır” denildi.

Santralın çevreye vereceği zarara dikkat çeken Mersin NKP üyesi yurttaşlar, sabah saatlerinde Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya geldi. NKP üyelerinin toplanması ile parkın etrafını saran çevik kuvvet polisleri yurttaşların bir süre parktan çıkmasına izin vermedi. Polis barikatın ardından birer birer parktan ayrılan NKP üyeleri daha önceden tuttukları otobüse doğru yürümeye başladı. Otobüsün polis tehdidiyle uzaklaştığı haberini alan NKP üyeleri toplu taşıma aracına binerek Akkuyu’ya gitmeye başladı.

Araç Mersin’den çıkamadan tekrar polis tarafından durdurularak trafik kontrolü yapıldı. Bir süre polis kontrolünde bekleyen otobüsten inen NKP üyeleri yürümeye devam etti. Akkuyu’ya gitmekte ısrarını sürdüren NKP üyeleri sıkça toplu taşıma aracı değiştirerek Akkuyu’ya ulaşmaya çalıştı. Yurttaşların araçları sık sık durduruldu.

Mersin şehir merkezinde 3 kez polis tarafından durdurulan belediye otobüsü Mersin merkezden çıkmasının ardından bu kez de jandarma ekipleri tarafından tekrar durduruldu. Belediye aracının 4. kez durdurulmasının ardından NKP üyeleri ve yurttaşlar tepki gösterdi. 10 dakika içerisinde ikinci kez GBT kontrolüne tepki gösteren NKP üyeleri ‘Burada hastaneye gitmeye çalışan yurttaşlar var. İnsanları mağdur ediyorsunuz. Ancak ne yaparsanız yapın nükleer santrala geçit vermeyeceğiz’ dedi.

***

‘Tamamen rant elde etme çabası’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, beraberinde bazı CHP Milletvekilleri ve Nükleer Santrale Hayır Platformu üyeleriyle Mecliste düzenlediği basın toplantısında Mersin’de temeli atılan Akkuyu Nükleer Santralı için, “Türkiye’nin bugün karanlık geleceğine bir temel attığını” ifade etti.


Karadeniz, “Türkiye’nin nükleer santrale ihtiyacı yoktur. Dünya yenilenebilir enerji kaynaklarına giderken Türkiye’de bu modeli dayatmak tamamen rant elde etme çabasıdır. Mersin’de yapılacak santral için 20 milyar dolarlardan bahsediyorlar. Bu Türkiye’yi karanlığa götürecek bir projedir” diye konuştu

Türkiye’de nükleer santralı kurdurtmayacaklarını belirten Karadeniz, Sinop’ta yapılacak santralın bin 415 futbol sahası büyüklüğünde bir alanı kapsayacağını söyledi. Karadeniz, “Bu Türkiye’ye bir darbedir. Bu durumu şiddetle kınıyor ve buradan temeli atanlara; ‘ne olur bu ülkeye kıymayın, ülkenin geleceğini karartmayın’ diyorum” şeklinde konuştu.