Akkuyu Nükleer Santral bölgesinde arıtma tesisi yok. Mersin Büyükşehir Belediyesi kamyonlarla atıksu taşımak zorunda kalıyor. Ankara, durumun aciliyetinin farkında değil. Proje için 5 aydır yanıt bekleniyor.

Nükleer mahallede atıksu sorunu
Fotoğraf: BirGün

Abidin YAĞMUR

Twitter’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığını etiketleyerek bir paylaşım yapan ve “Ortalığı pislik götürsün diye mi bekletiyorsunuz?” diye soran Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in bu isyanının nedeni ortaya çıktı. Nükleer santralın yapılacağı yörede nüfus o kadar hızlı arttı ki evsel atıksular arıtılamıyor, belediye her gün kamyonlar dolusu atıksuyu çevre ilçelerdeki tesislere taşımak zorunda kalıyor. Belediyeyi nakliye masrafından kurtaracak arıtma tesisi projesi içinse 5 aydır Ankara’nın yanıtı bekleniyor.

Akkuyu Nükleer Santral İnşaatı nedeniyle Gülnar’a bağlı Büyükeceli ve çevresinde nüfus hızla artınca kanalizasyon ve atıksu arıtma sorunu ortaya çıktı. Mersin Büyükşehir Belediyesi yörede bir paket arıtma tesisi yaparak sorunu çözmek istiyor ancak Hazine, tesisin yapılacağı araziyle ilgili tahsis talebine 5 aydır yanıt vermedi. Ankara’dan yanıt gelmediği için projeye henüz başlayamayan MESKİ, her gün vidanjörler ile atıksuları alıyor, Silifke, Aydıncık ve Bozyazı’daki tesislere taşımak zorunda kalıyor.

Türkiye’nin ilk nükleer santralının inşa edildiği Gülnar’a bağlı Büyükeceli Mahallesinin yerleşik nüfusu 1500 civarında. Ancak gerek doğrudan santralde çalışan işçiler gerekse dolaylı istihdam nedeniyle yörede nüfus 20 bini buldu.

2014 yılına kadar belde statüsünde olan yörede nüfus artışına uygun bir kanalizasyon sistemi bulunmuyor. Bu durum evsel atıksu arıtma sorununu da beraberinde getirdi.

ARITMA YETMEDİ

MESKİ yakın zamana kadar, vidanjörler marifetiyle aldığı atıksuları, santral içindeki paket arıtma tesisinde arıtıyordu. Ancak nüfus arttıkça bu geçici çözüm de fayda etmemeye başladı ve MESKİ santral sahası dışında bir paket arıtma tesisi yapmak için girişimlere başladı.

MESKİ uzmanlarının görüşü doğrultusunda, paket arıtma için en uygun arazi belirlendi ve arazinin sahibi olan Hazine’ye 9 Mayıs 2022’de bir yazı yazılarak tahsis başvurusunda bulunuldu. Ancak Milli Emlak Genel Müdürlüğü aradan geçen 5 ayda bu yazıya herhangi bir yanıt vermedi.

NÜFUS BELİRSİZ

Yazıya yanıt verilmemesi üzerine MESKİ yönetimi geçtiğimiz hafta Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında ve Milli Emlak Genel Müdürlüğünde girişimlerde bulundu.

MESKİ yetkilileri girişimlerde, ilgili bakanlık bürokratlarına, “Bölgede imar planlarının netleşmemesi ve nüfus projeksiyonunun belli olmaması nedeniyle altyapı projelerinin geliştirilmesinin mümkün olmadığını, sorunu hızlı ve yerinde çözmek ve nakliye masrafından kaçınmak için 3 bin kişilik paket atıksu arıtma tesisi yapılmasının planlandığını, bunun için de en uygun yer olan arazinin hazineye ait tescil harici bir alan olduğunu” aktardı. Ancak bu girişimler sonucunda da MESKİ’ye bir yanıt verilmedi.