Nükleer müzakerelerde sona doğru

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İran, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya'dan yetkililer arasındaki nükleer müzakerelerin yedinci turu dün Avusturya'nın başkenti Viyana'da başladı. BBC'nin haberine göre, taraflar toplantıda 2015 yılında imzalanan anlaşmanın geri dönme olasılığı üzerinde görüştü. Görüşmelerin bugün de devam etmesi beklenirken müzakereler başarılı olursa İran'a uygulanan yaptırımlar kaldırılabilir ve İran'ın nükleer programı tekrar sınırlandırılabilir.

Söz konusu müzakereler İran'ın nükleer faaliyetleri konusundaki uluslararası anlaşmanın çökmesini engellemek üzerine yürütülüyor. Anlaşma, İran ve P5+1 olarak bilinen BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa ile Almanya arasında uzun müzakerelerin ardından Ocak 2016'da imzalanmış ve yürürlüğe girmişti. 2018 yılında dönemin ABD Başkanı Donald Trump, ABD'yi anlaşmadan çekti ve yaptırımları geri getirmişti. İran ise buna yanıt olarak, anlaşmadan doğan bazı kilit taahhütlerini ihlal etmişti. Joe Biden yönetimi ise İran'ın bu ihlallerden geri dönmesi karşısında yaptırımları kaldırma teklifini masaya uzatmış, Tahran yönetimi ise ilk adımın Washington'dan gelmesi gerektiğini kaydetmişti.

MÜZAKERELER REİSİ DÖNEMİNDEN FARKLI

İran hükümeti yaptırımlarla birlikte, bir daha tek taraflı olarak anlaşmadan çekilmeme konusunda da güvence istiyor. Ancak ABD'li yetkililer, İran'ın uranyum zenginleştirme programında ilerlemeler kaydetmesi nedeniyle müzakerelerin başarılı olma olasılığının azalmaya başladığını savunuyor. New York Times'a konuşan üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, İran'da cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan İbrahim Reisi hükümetinin uluslararası ilişkilerde daha sert bir tavra sahip olduğunu savundu. Reisi, Viyana'daki müzakerelerin İran'ın balistik füze programı ve bölgesel politikalarına müdahale etmesine izin vermeyeceğini açıklamıştı. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ise İran'ın programı yeniden rafa kaldırması halinde "her seçeceğin masada" olduğunu duyurmuştu.