Nükleer müzakerelerde sona doğru

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD yönetimi Avrupa aracılığıyla İran'la yürütülen nükleer müzakerelerin sonucunu etkileyecek kritik bir karar aldı. İran'ın sivil nükleer faaliyetleriyle ilgili uygulanan yaptırımlara muafiyetler geri getirildi. Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından muafiyetlerle ilgili imzalanan rapor, ABD Kongresi'ne gönderildi.
ABD merkezli Reuters haber ajansının haberine göre, raporda muafiyetlerin geri getirilmesinin Viyana’daki müzakereleri olumlu etkileyeceği belirtildi.

Söz konusu karar, Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) adlı nükleer anlaşma kapsamında işbirliği yapan ülkelere yönelik yaptırım tehditlerini de önlüyor. Raporda, "JCPOA'nın tam olarak uygulanmasına karşılıklı dönüş konusunda bir anlaşmaya varılmasına yardımcı olmak ve İran'ın JCPOA taahhütlerini yerine getirmesinin zeminini hazırlamak" hedefine yer verildi.

TAHRAN: İYİ NİYETLERİ PRATİKTE GÖRMELİYİZ

Yaptırım muafiyetleri kararının ardından Tahran'dan açıklama geldi. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, nükleer müzakerelerde siyasi ve ekonomik konularda garanti verilmesiyle ilgili bazı anlaşmaların sağlandığını söyledi. Abdullahiyan, "Aracılar vasıtasıyla ABD tarafına net bir şekilde, iyi niyetlerini pratikte göstermeleri gerektiğini söyledik. Bize göre iyi niyet masada somut gelişmelerin olmasıdır. Yaptırımların bir kısmının fiili bir şekilde kaldırılması ABD tarafının iyi niyetinin bir göstergesi olabilir. Kağıt üzerinde gerçekleşen iyidir ancak yeterli değildir" ifadelerini kullandı.

İran'a dönük kısmi yaptırım muafiyetleri, ABD’yi nükleer anlaşmadan çeken eski Başkan Donald Trump döneminde iptal edilmişti. Trump’ın ABD’yi 2018 yılında JCPOA’den çıkarmasıyla Tahran yeniden sert yaptırımlara maruz kalmış, bunun karşılığında nükleer programına anlaşmayla konulan sınırlamaları aşamalı olarak kaldırmıştı. Viyana'da ABD ve İran arasında geçen yıl nisan ayından bu yana sekiz tur görüşmeler yapılırken, tarihi açıklanmayan bir sonraki görüşmenin ise "nihai" olacağı duyurulmuştu. Dış Haberler