Dünya Nükleer Endüstri Durum Raporu, toplam üretimdeki nükleerin payının düştüğünü, rüzgâr ve güneş enerjisinin yükseldiğini ortaya koydu. Ayrıca, nükleer pahalılaşırken rüzgâr ve güneş enerjisi ucuzluyor.

Nükleer, rüzgâra ve güneşe yenildi
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

2022 Dünya Nükleer Endüstri Durum Raporu (WNISR2022) nükleer enerjinin, rüzgar ve güneş enerjisi karşısında gerilediğini gözler önüne serdi. Nükleer enerjinin küresel güç üretimindeki payı ilk kez yüzde 10'un altına düşerken, rüzgâr ve güneş tek başına ilk kez yüzde 10'un üzerine çıktı.Nükleer enerji kırk yılın en düşük seviyesine geriledi. Buna göre küresel nükleer enerji üretimi, geçen yıl 2 bin 653 terawatt saat elektrik üreterek küresel üretimin yüzde 9,8’ini oluşturdu.

Öte yandan aynı zaman diliminde, rüzgar ve güneş enerjisi tek başına yüzde 10,2’lik bir güç payına ulaşarak ilk kez küresel gücün yüzde 10’undan fazlasını sağladı. Hidroelektrik santrallar hariç yenilebilir enerjide ise üretim 16 puan arttı ve küresel elektrik üretimindeki payı 1,1 puan artarak yüzde 12,8’e yükseldi.

NÜKLEERİN SONU GELİYOR

Rapor 2022’nin ilk yarısında Rusya- Ukrayna savaşı sebebiyle bu yıl savaş durumlarında nükleer santralların güvenlik durumlarını değerlendiren Nükleer Güç ve Savaş üzerine özel bir odak bölümü de içeriyor.

Yeşil Gazete’nin haberine göre, raporda, 70’li yıllardan itibaren dünya çapında yaygınlaşarak 90’lı yıllarda zirveye çıkan nükleer güç santrallarının artık dünya çapında yaşam beklentilerinin sonuna geldiğine ve birçok yeni santralda gecikmeler yaşadığına dikkat çekiliyor.

Analize göre dünyada nükleer enerji konusunda genel tablo şöyle:

•2022’nin ortalarından itibaren 33 ülkede toplam 411 reaktör faaliyet gösteriyor. Bu sayı 2002 zirvesi olan 438’in altında.

•2021’de küresel nükleer kapasite 2 bin 653 net terawatt-saat elektrik üretti. 2020’deki düşüşün ardından nükleer üretim 2021’de yüzde 3,9 arttı, ancak 2019 seviyesinin altında kaldı.

•Dünyanın en fazla nükleer gücü ABD’de üretiliyor.

•Çin, tek başına yüzde 11,3 artışla, art arda ikinci yıl Fransa‘dan daha fazla nükleer elektrik üretti ve yine en önemli nükleer güç jeneratörleri konusunda ABD’nin ardından ikinci sırada.

•Yeni projeler yavaş ilerliyor, şu anda yapım aşamasında olan 53 reaktör projesinin en az yarısı ertelendi. Reaktörlerin ortalama yaşı ise yaklaşık 31.

•Bu yılın ilk yarısında beş yeni ünite faaliyete geçerken, geçen yıl sekiz ünite kapandı.

TEHLİKELİ VE PAHALI

Rapor nükleerin pahalı yenilenebilir enerjinin ise her geçen gün ucuzladığını ortaya koydu. Güneş enerjisi için 2009’da megavatt saat başına 359 dolardan 36 dolara, Rüzgârın maliyeti ise 135 dolardan 38 dolara düştü. Ancak, nükleer için bu maliyet yüzde 36 artarak aynı zaman diliminde megavatt saat başına 123 dolardan 167 dolara yükseldi.