Sinop Nükleer Santralı'na ilişkin ÇED raporuna karşı açılan davanın karar duruşması görülüyor. Davaya ilişkin açıklama yapan Avukat Mehmet Horuş, "Dava konusunun iptalini talep ediyoruz. Bütünüyle dışa bağımlı bir proje ile karşı karşıyayız, enerjinin verimli kullanılması söz konusu değil. Usulen de ÇED raporu ihlal edilmiştir" dedi.

Nükleer santral davası: ÇED raporu iptal edilmeli

Elvan CİHAN

Sinop'ta yapılmak istenen nükleer santralle ilgili ÇED raporunun iptali ile ilgili açılan davanın duruşması Samsun Bölge İdare Mahkemesi'nde saat 10.00'da başladı.

Bölgeden çok sayıda siyasi parti, oda ve dernek temsilcilerinin katıldığı duruşmada Avukat Mehmet Horuş, "Atıklar meselesi konuşulmadan, su konusu konuşulmadan ÇED raporundan bahsedilemez. Hukuksal açıdan bile belirsizliği olan bir karara sürükleniyoruz. Bilirkişi raporları gerçekliği ifade etmemektedir. Dava konusunun iptalini talep ediyoruz. Bütünüyle dışa bağımlı bir proje ile karşı karşıyayız, enerjinin verimli kullanılması söz konusu değil. Usulen de ÇED raporu ihlal edilmiştir" dedi.

Avukatların beyanları ile devam eden duruşmada TTB avukatı Verda Ersoy ise, şunları kaydetti: "Sağlık açısından radyolojik ve radyolojik olmayan zararları fazlasıyla mevcuttur. Kansere kesin neden olan maddeler bilirkişi tarafından rapor edilmiştir. Fakat dikkate alınmamış. Çernobil'de çıkan yangın sadece 13 günde söndürülebildi. ‘Sağlık sektörüne katkı sunacak’ denmiş. Daha çok hasta ve daha çok hastalık ile mi katkı sunulacaktır. Eksik bir rapordur. ÇED raporunun iptalini talep ediyoruz.”

EMO adına ise Av. Sanem Küçükarzuman, şunları ifade etti: "Sinop'ta koruma alanı olan bölgelerin, bilirkişi raporunda uzun dönemde yapacağı tahribat belirtilmiştir. ÇED raporu bir inşaat izin verirmişcesine hazırlanmıştır. Ülkemizde yenilenebilir enerjinin çok düşük bir oranı kullanılmaktadır."