Nükleer santral endişesini büyüten yangın
Mersin Gülnar’da çıkan orman yangını nükleer santrala yaklaşmış; 110 ev tahliye edilmişti. (Fotoğraf: AA)

Haber Merkezi

Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli Mahallesi'nde 7 Eylül’de çıkan ve Akkuyu Nükleer Santralı'na yaklaşan orman yangınının ardından Türk Tabipleri Birliği (TTB), açıklama yayımladı. Açıklamada, yangının 29 saat sonra kontrol altına alındığı kaydedilerek termik ve nükleer santralların tehlikesi vurgulandı: “Orman yangınlarından kaynaklanan karbon emisyonları da tüm zamanların en yüksek seviyesinde. Orman yangınları, ülkemizde ve dünyada giderek artmakta. İklimsel değişiklikler ve yanlış orman politikaları, sorunu ağırlaştırmakta.”

Yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı:

1. Doğa olaylarının insan eliyle afetlere dönüştürülmesinin önüne geçilmeli, ekoloji bilinci kurumlarda, okullarda yaygınlaştırılmalı.

2. İktidar ‘küresel ısınma’ ve “iklim krizi”ne karşı ekolojik, ekonomik, toplumsal ve kültürel somut, bilime dayalı önlemler almalı.

3. 1954 yılında çıkarılan ve 2020 yılı sonuna kadar tam 42 kez değiştirilen Orman Kanunu yeniden düzenlenmeli. Yangın olasılığını arttıran tüm faaliyet ve projeler bilimsel olarak incelenmeli ve uygun olmayan faaliyet ve projelere izin verilmemeli.

4. Ormanlar, yeterli personel ve teknik donanıma sahip, birbirini görecek gözetleme kuleleri, dronelar ve helikopterlerle 7 gün, 24 saat izlenmeli ve erken uyarı sistemi oluşturulmalı.

5. Kritik bölgelere, özellikle ulaşımı olmayan yerlere acilen ve yeterli kapasitede yangın göletleri kurulmalı.

6. Yanan yerlerin rehabilitasyonu konusunda “fidan dikme seferberliği” yerine, bilim insanlarının önerileri doğrultusunda bölgenin ekosistemine uygun doğal, bilimsel rehabilitasyon yöntemleri uygulanmalı.

7. Yanan bölgelerde ve çevrelerinde avcılık yasaklanmalı.

8. Akkuyu Nükleer Santrali kapatılmalı ve nükleer santrallerden acilen vazgeçilmeli.