Mersin’de yapımı devam eden nükleer santral inşaatında çalışan bir işçi 10 günde 3 iş cinayeti gerçekleştiğini söyledi. İşçi, inşaattaki ölümlerin ihmaller ve ekipman eksiklikleri nedeniyle meydana geldiğini aktardı.

Nükleer santral inşaatı ölüm saçıyor

ABİDİN YAĞMUR

Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santralı’nda çalışan bir işçi, şantiyede 10 günde 3 işçisinin iş cinayetinde yaşamını yitirdiğini söyledi. İşçinin aktardığına göre 1 Kasım’da Rus bir çalışan nükleer santralın çekirdeğinde çalışırken yüksekten düşerek, 10 Kasım’da da Emrah Ballı adlı çalışan elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirdi. Ballı’nın ölümünden hemen sonra ise bir işçi daha nükleer inşaatında yüksekten düşerek yaşamını yitirdi.

Nükleer santralında çalışan işçinin aktardığına göre, 10 Kasım’da inşaata iş yapan taşeron bir firmanın işçisi 30 yaşındaki Emrah Ballı su deposunun içindeki elektrik kablosunu çıkarmaya çalışırken elektrik akımına kapıldı. Ballı işçilerin çabalarına rağmen kurtarılamadı. İki çocuk sahibi Ballı’nın cenazesi 11 Kasım günü sabah saatlerinde memleketi Van’da Edremit’in Çiçekli beldesinde defnedildi. İş cinayetinin elektrik kablosundaki zedelenmeden meydana geldiği aktarıldı. Ballı’nın ölümüne ihmallerin neden olduğunu iddia eden işçi, inşaatında güvenlik önlemlerinin gerektiği gibi alınmadığını söyledi.

İşçi, “O işçinin kuyuya tek başına inmemesi gerek. Personel şefi, iş güvenliği uzmanı ile birlikte inmesi gerekiyordu. Aynı zamanda Emrah Ballı’nın elektrik akımına kapılmasına neden olan kaçak akım rölesi takılmamış, tamamıyla ihmal sonucu öldü” dedi.

Kaza olduğunda işçilere daha fazla baskı yapıldığını söyleyen işçi, “Kazalar gerçekleştiğinde olay yerine gitmemiz, konunun diğer işçiler tarafından duyulması önlenmeye çalışılıyor, mobbinge maruz kalıyoruz, kazaların veya ihmallerin öğrenilmemesi için çaba sarf ediyorlar” ifadelerini kullandı.

ÜST ÜSTE İŞ CİNAYETİ

İşçi, diğer işçi ölümünün de Ballı’nın ölümünden hemen sonra 11 Kasım gecesi yaşandığını söyledi. O işçinin de Türkiye vatandaşı olduğunu söyleyen işçi, “İhmaller o çok fazla ve insan hayatına önem vermiyorlar. Ballı’nın vefatından hemen sonra nükleer santral inşaatında bir işçi daha iş güvenlik önlemleri sağlanmadığı için hayatını kaybetti. İşçi gece yüksek bir yerde çalışıyormuş. Ayağının altındaki pleymut kayınca yüksekten zemine düşüyor ve üstüne tahtalar devriliyor ve olay yerinde ölüyor” diye konuştu.

ÇEKİRDEKTE ÖLÜM

İşçi, 1 Kasım’da da Rus bir çalışanın santral çekirdeğinden düşüp öldüğünü söyleyerek: “Çekirdek dediğimiz yapı yüksek, içinde 380 işçinin çalıştığı, dış cephesinde de yüzlerce işçinin çalıştığı bir şey. Etrafında kule vinçler var, 300-400 tonluk kuleler. Rus işçinin çalıştığı esnada rüzgar esiyor, işçinin altındaki pleymut kayınca, aşağıda bulunan şişin üstüne düşüyor, oradan da zemine düşüp hayatını kaybediyor” dedi.

ÖZEL GÜVENLİK İŞÇİLERE SALDIRDI

Akkuyu Nükleer Santral Projesi yapım çalışmalarında taşeron şirketlerde görevli işçiler iş bırakma eylemi yaptı. İnşaat alanında toplanarak maaşlarının bir an önce ödenmesi çağrısında bulunan işçilerin eylemi üzerine “Kırmızı Alarm” verildi. Bunun üzerine olay yerine kısa sürede çok sayıda özel güvenlik görevlileri ile jandarma ekibi ulaştı. İşçilerin eylemi sonlandırmaması üzerine güvenlik, işçilere saldırdı.