Mersin Akkuyu’da Rus şirket Rosatom tarafından yapımı devam eden nükleer santral inşaatı, ‘çatlak’ haberiyle gündeme geldi. Rosatom, yaz döneminde 80 metre eninde, 80 metre boyunda yaklaşık 3 metre yüksekliğinde reaktörün oturacağı temeli atmak üzere çalışmalar yaptı. Temel alanı belli büyüklükte parçalara bölündü, devamında da beton döküldü. Ancak kimi bölümlerde çatlaklar oluştu. Bu çatlakların ilki, temmuz […]

Nükleer santral temelinde çatlak oluştu, olay gizlendi: Santral şimdiden ‘alarm’ veriyor!

Mersin Akkuyu’da Rus şirket Rosatom tarafından yapımı devam eden nükleer santral inşaatı, ‘çatlak’ haberiyle gündeme geldi. Rosatom, yaz döneminde 80 metre eninde, 80 metre boyunda yaklaşık 3 metre yüksekliğinde reaktörün oturacağı temeli atmak üzere çalışmalar yaptı.

Temel alanı belli büyüklükte parçalara bölündü, devamında da beton döküldü. Ancak kimi bölümlerde çatlaklar oluştu. Bu çatlakların ilki, temmuz ayında görüldü. TAEK de çatlağı tespit etti ve müdahalede bulundu. Bu esnada sorunlu beton kırıldı ve yeniden atıldı. Ancak devamında yapılan denetimlerde bazı bölümlerde de çatlak olduğu saptandı. TAEK’in talimatıyla çatlak olan bölüm kırıldı ve yeniden yapıldı. Bin 200 megavatlık ilk ünitenin, reaktörün oturacağı “baz temel” olarak anılan bölümünde beton işi tümüyle tamamlandı. Habertürk’ün haberine göre; şimdi, kota kadar olan bölümün inşaatı sürüyor.

TAEK HİÇBİR BİLGİ VERMEDİ

Gazetemiz yazarı, enerji analisti Özgür Gürbüz, ilk çatlağın 10 ay önce meydana geldiğini ancak TAEK’in konuya hiçbir bilgi vermemesine dikkat çekti. Gürbüz’e göre, temel alanında meydana gelen çatlak betonun yerine dökülen yeni betonda da çatlak meydana gelmesi durumu daha da vahim hale getiriyor. Gürbüz, “Tüm bunlar bize santral inşaatının ne kadar sorunlu yürüdüğünü ve sürecin şeffaflıktan ne kadar uzak olduğunu gösteriyor” dedi ve ekledi: “İleride ufak bir sızıntı olsa demek hiç söylemeyecekler. Wikipedia’dan kopyalanıp yapıştırılan yanlış bilgilerle dolu bilirkişi raporunu onaylayan Danıştay şimdi ne düşünüyor acaba? İnşaat, TMMOB gibi bağımsız kuruluşlarca denetlenmeli.”

Nükleer santrala karşı mücadele veren isimlerden CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen de “Santral şimdiden alarm veriyor” dedi. Antmen, “Yarın santral çalışmaya başladığında yeni bir çatlağın olmayacağının, kazanın yaşanmayacağının garantisi var mı?” diye sordu.

Deprem Uzmanı Ahmet Ercan “1976, 1977’den başlayarak çalışma yaptık. O tarihte santral için depreme güvenli bölgenin seçilmesi isteniyordu. Yerlerden bir tanesi Taşucu olarak seçildi. Diğeri Sinop ve İğneada. Mersin’de seçerken ise şu bölgeleri güvenlidir dedik.”