Nükleer santralın bedelini tüm Akdeniz ödeyecek

Abidin YAĞMUR

Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Akkuyu Nükleer Santralı’nın daha inşaat aşamasındayken felaketlerin merkezi haline geldiğini vurguladı. “Santral alanına yıldırım düştüğü için yangın çıktı” iddiasıyla ilgili ayrıntılı bilgilendirme talep eden platformun açıklamasında, “Bu bir tüp patlaması değil. Başta Mersin'i ve hemen sonrasında bütün Akdeniz havzasını yok edecek böyle bir kazanın bedelini Mersin ve çevresinde yaşayan insanlar dahil bütün canlılar ödeyecektir” denildi.


Akkuyu Nükleer Güç Santralı inşaatında 31 Ekim günü trafo yangını çıkmış, nükleer şirket, yangının yıldırım düşmesi sonucu oluştuğunu, can kaybının olmadığını ileri sürmüştü.

Kamuoyuna ayrıntılı açıklama yapılmasını isteyen platform, Türkiye’nin nükleer santral projelerinden vazgeçmesi çağrısını da yineledi.

Platform açıklamasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın nükleer santrallarla ilgili “Şimdi riski var patlayabilir diye biz tüp gaz kullanmayacak mıyız?” şeklindeki sözleriyle eski Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın “Bekarlık, nükleer santraldan daha tehlikeli” şeklindeki sözleri hatırlatıldı. “Riskler üzerine yapılan bu açıklamalar aslında riskin tahmin edilenlerden çok daha büyük olduğunun açık bir kanıtı" denilen platform açıklamasında, “Yıldırım gibi bir doğa olayına bile çözüm üretmemiş olan Rosatom’un kontrolünde işletilecek olan nükleer güç santralında ileride neler yaşanabileceğini tahmin etmek bile istemiyoruz.
Platform, yanlıştan acilen dönülmesi ve inşaatın durdurulması çağrısı yaptı.