Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un iki ülke sınırındaki Vladivostok kentinde tarihi bir zirve gerçekleştirdi. İlk kez iki lideri bir araya getiren tarihi buluşmada Kore Yarımadası’ndaki durum, Pyongyang’ın tartışmalı nükleer programı ve uzak doğudaki gelişmeler ele alındı. Yaklaşık bir saat süren ikili görüşmenin ardından açıklama yapan iki lider de, Kore […]

Nükleer silaha karşı uluslararası güvenlik

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un iki ülke sınırındaki Vladivostok kentinde tarihi bir zirve gerçekleştirdi. İlk kez iki lideri bir araya getiren tarihi buluşmada Kore Yarımadası’ndaki durum, Pyongyang’ın tartışmalı nükleer programı ve uzak doğudaki gelişmeler ele alındı. Yaklaşık bir saat süren ikili görüşmenin ardından açıklama yapan iki lider de, Kore Yarımadası’ndaki durumun ele alındığı görüşmenin verimli ve yapıcı geçtiğini ifade etti.

Kim’in istediğinin de nükleer silahsızlanma olduğunu belirten Putin, nükleer silahlardan arındırılması karşılığında Pyongyang’a uluslararası güvenlik garantileri verilmesi gerektiğini söyledi. Güvenlik garantilerine ilişkin sadece 2 ülkeyi içeren anlaşmaların yeterli olmayacağını söyleyen Putin, 6 ülkenin katılımıyla yürütülen görüşmelerin Pyongyang’a uluslararası garantiler verilmesine yardımcı olabileceğini vurguladı.

VERİMLİ VE YAPICI ZİRVE

Kuzey Kore lideri Kim de, Putin ile görüşmelerinin aynı şekilde sürmesini umduğunu belirterek, görüşmeyi “verimli ve yapıcı” olarak nitelendirdi. Kim, bölgede siyasi istikrarın stratejik olarak nasıl artırılacağı konusunda Putin ile görüş alışverişinde bulunmak üzere Rusya ziyaretini gerçekleştirdiğini söyledi.

Putin, görüşme öncesinde yaptığı açıklamada ise Kim’in Güney Kore ile diyaloğun yürütülmesi ve ABD ile ilişkilerin normalleştirilmesi yönündeki çabalarını takdirle karşıladığını ifade etmişti.

Kuzey Kore’nin komşularından olan Rusya, Pyongyang’ın kademeli olarak nükleer silahlardan vazgeçmesi karşılığında Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımların gevşetilmesi gerektiğini savunuyor.

Bütün dünyanın gözlerini çevirdiği zirvede Kim Jong-Un, Putin’e geleneksel bir kılıç hediye etti. Rus lider ise Kim’e bir süvari kılıcı ile bir çay takımı hediye etti.

***

Trump ile iki kez görüşmüştü

Putin ile Kim arasındaki ilk resmi yüzyüze görüşmenin, Kuzey Kore liderinin ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmeden iki ay sonra gerçekleşmesi dikkat çekti. Vietnam’ın başkenti Hanoi’de 27-28 Şubat’ta yapılan bu görüşmede Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılması ele alınmış, ancak görüşme sonuçsuz kalmıştı. ABD, nükleer silahlardan vazgeçilmesinin yanı sıra Kuzey Kore’nin füze programına son vermesini istiyor. Kuzey Kore ise uygulanan yaptırımların gevşetilmesini talep ediyor. Kim ve Trump ilk kez 12 Haziran 2018’de Singapur’da bir araya gelmişti. Bu zirvede, Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılması konusunda uzlaşmaya varılmış olsa da, henüz ilerleme sağlanamadı.