Nükleerciler yine yalan sattı

Abidin YAĞMUR

Akkuyu Nükleer Santral A.Ş. sanal bir gezi düzenleyerek santral sahasındaki çalışmaları katılımcılara anlattı, santralde alınan önlemleri tanıttı. Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Sözcüsü Uğur Tulay da sanal tura katıldı. Tulay, sanal gezide santral yetkililerine 3 de soru sordu. Santralin bağımsız bir denetçi tarafından denetlenip denetlenmediği sorusuna “Fransızlar denetliyor ve bundan sonra da denetleyecekler” şeklinde yanıt veren şirket yetkileri santral sahasından geçen Ecemiş fay hattı ve nükleer karşıtlarının neden santral sahasına alınmadığı yönündeki sorulara ise yanıt vermedi.

Santral yetkilileri program öncesinde, en dikkat çekici 3 soruyu soranlara günün anlam ve önemine ilişkin hediye verileceğini de açıkladı.

Silifke Kültür Derneği, Erdemli Kültür Derneği ve Gülnar Kültür Derneği’nin “Santral yöremizde balıkçığı etkileyecek mi? Santral yöremizde iklim değişikliğine neden olacak mı?” şeklindeki sorularını en dikkat çekici 3 soru olarak belirlendi ve bu 3 derneğe çeşitli hediyeler verildi.

Sanal geziyle ilgili izlenimlerini aktaran Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Uğur Tulay, “Önceden hazırlanmış bir senaryo dahilinde insanların gözünü boyayarak kazanmak ve sevimli görünmek adına yapılan bir etkinlik olduğunu düşünüyorum” dedi.

Nükleer yakıttan elektrik elde edilmesinin gizliliğin egemen olduğu, denetime kapalı, şeffaf olmayan bir enerji türü olduğuna değinen Tulay, “Nükleer santral savunucuları nükleer santralların güvenli olduğunu belirtmelerine rağmen nükleer santral kazaları ile dünyamız ciddi risk altında bulunmaktadır. Nükleer santral arıza ve kaza teknik ve idari bir risktir ve arttırılacak güvenlik önlemleri bu riski yok etmez ancak olasılığı aza indirebilir. Yeni nesil reaktörlerin nükleer enerjiden elektrik üretimine giderek daha güvenli kılmakta olduğu belirtilse de, yeni teknolojinin kullanımı ve güvenlik tedbirlerinin geliştirilmesi maliyet arttırıcı unsur olmaktadır. Üstelik tüm güvenlik önlemlerine rağmen nükleer kazaların önüne geçilememektedir. Unutulmamalı ki alınacak önlemler ne kadar alınırsa alınsın kaza – arıza riskini azaltmaz” dedi.