AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, F-35'lerle ilgili soruya, "F-35’lerin alternatifi F-16’lar değildir ama Türkiye kimseye de bir kuruş parasını bırakacak bir ülke değildir” yanıtını verdi.

Numan Kurtulmuş: F-35'lerin alternatifi F-16'lar değildir

ABD'nin Türkiye'yi F-35 programından çıkarmasının ardından ödenen para karşılığında yeni F-16 uçaklarının alınması tartışmalarına ilişkin konuşan AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "F35’lerin alternatifi F-16’lar değildir ama Türkiye kimseye de bir kuruş parasını bırakacak bir ülke değildir” dedi.

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Bosna ziyareti sırasında uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu. Milliyet gazetesinden Abdullah Karakuş'un aktardığına göre Kurtulmuş, F-35 ve F-16 tartışmaları, ABD ile ilişkiler, son tezkere tartışması ve İYİ Partili Lütfü Türkkan'ın hayatını kaybeden asker yakınıyla yaşadığı gerginliğe ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin F-35 üzerinden bir ambargoya tabi tutulduğunu söyleyen Kurtulmuş, "Bu haksızlıktır, müttefiklik ilişkilerine sığmaz bir durumdur, anlaşılmaz bir ilişkidir. F35'lerin alternatifi F16'lar değildir. Ama Türkiye kimseye de bir kuruş parasını bırakacak bir ülke değildir" dedi.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASI İLE GÜNDEME GELMİŞTİ

Erdoğan 17 Ekim'de, Türkiye'nin ABD'den 40 adet F-16 satın alacağı yönündeki haberlerle ilgili yaptığı açıklamada, "Bu konu F-35 konusuyla bağlantılı bir konu. 1 milyar 400 milyon dolar F-35'ler için yapmış olduğumuz ödeme söz konusu. Ve bu ödemeler karşısında ABD'nin böyle bir teklifi söz konusu oldu" demişti.

Erdoğan, şunları söylemişti:

"Arkadaşlar bu konu tabi malum F-35 konusuyla bağlantılı bir konu. Bizim böyle bir durumumuz söz konusu değil. Biz 1 milyar 400 milyon dolar ödeme yaptık. Bu ödemeler karşısında ABD'nin böyle bir teklifi söz konusu oldu. Bununla ilgili olarak da biz ülkemizin savunma ihtiyaçlarını gidermek için ne gerekiyorsa bu adımları atalım dedik. Bugünün devamlılığı için de özellikle savaş uçağı filomuzu her zaman hazır ve modern duruma getirmek için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. F-16'ların modernizasyonundan tutun yenilerini almak suretiyle filomuzu daha da geliştirelim gayreti içerisindeyiz. Bu F-35 programı kapsamında ödemesini almamız gerekiyor. Görüşmelerimizde bu konuyu dile getiriyoruz. Sorunun çözümü için de diyaloğu önemsiyoruz."

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, ABD'nin Türkiye'ye F-16 teklifinde bulunup bulmadığı sorusunu doğrulamazken, Erdoğan konuya ilişkin yaptığı son açıklamada, "Yeni F-16’lar verilmesi konusunda Biden’ı olumlu gördüm” demişti.

Türkiye, S-400’leri satın almasının ardından, içinde yer aldığı F-35 savaş uçağı programından çıkarılmıştı. Türkiye’nin 1,4 milyar dolar ödeme yaptığı program için ABD ile yürütülen müzakereler devam ediyor.