Batman'da katıldığı bir konferansta Kürtçe ve ana dil tartışmalarına ilişkin konuştu. Kürtçe'nin konuşulmasına ilişkin herhangi bir kısıtlama olmadığını söyleyen Kurtulmuş, "Sadece Türkiye'de değil bu coğrafyadaki Kürtlerin, Türklerin, Arapların, Acemlerin kaderi ortaktır" dedi.

Numan Kurtulmuş: Kürtlerin ve Türklerin kaderi ortaktır

Kürtçenin konuşulması noktasında herhangi bir kısıtlama olmadığını söyleyen AKParti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, “Sadece Türkiye'de değil bu coğrafyadaki Kürtlerin, Türklerin, Arapların, Acemlerin kaderi ortaktır. Türk'ün kaderini Kürt'ün kaderinden ayırmaya kimsenin gücü yetmeyecektir" dedi.

Kurtulmuş, şunları söyledi: "Etnik ve mezhep yapısı üzerinden insanlar birbirlerine kırdırılıyor. Onlarca yıldır Orta Doğu'da oynanan oyun bu. Bu memlekette Türkçe konuşan insanın Kürtçe konuşan insandan ya da Arapça konuşan insandan ne farkı vardır? Ama insanlar üzerinde etnik, mezhebi ve dini farklılıkları ortaya koyduğunuz zaman bu işin nerede duracağını bilmezsiniz. Son olarak şunu söyleyeyim; Amerika öyle istiyor olabilir, Fransa öyle istiyor olabilir, İsrail öyle istiyor olabilir, Avrupa'daki başka devletler istiyor olabilir, Rusya istiyor olabilir ama kusura bakmayın sadece Türkiye'de değil bu coğrafyadaki Kürtlerin, Türklerin, Arapların, Acemlerin kaderi ortaktır. Türk'ün kaderini Kürt'ün kaderinden ayırmaya kimsenin gücü yetmeyecektir."

Temaslarda bulunmak amacıyla Batman'a giden Kurtulmuş, Batman Üniversitesinde düzenlenen "Türkiye'yi Yarınlara Taşımak" konulu konferans verdi.

'CUMHURBAŞKANI'NIN OLDUĞU BİR ORTAMDA BİR ARKADAŞIMIZ RAHATLIKLA KÜRTÇE KONUŞABİLİYOR'

Kurtulmuş, Kürtçe ve ana dil tartışmalarına ilişkin soru üzerine şöyle konuştu: "Batman'da, Cumhurbaşkanı'nın karşısında bütün televizyon kanallarının naklen yayın verdiği bir ortamda bir Kürt kardeşimiz kalktı gayet güzel bir Kürtçe ile meramını anlattı. Cumhurbaşkanımız da onu alkışlayarak ona mukabele etti ve çok memnun oldu. Cumhurbaşkanı'nın olduğu bir ortamda bir arkadaşımız rahatlıkla Kürtçe konuşabiliyor. Ana dil ana sütü gibi helaldir."

Kurtulmuş, şöyle devam etti: "Her kimin hangi ana dili konuşacağına biz mi karar veriyoruz? Dolayısıyla karar vermediğimiz bir ana dilin üzerinde bir baskı oluşturulabilir mi? Herhangi bir şekilde Kürtçenin ana dil olarak konuşulması noktasında en ufak bir kısıtlama yoktur. Ayrıca Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulması konusunda hükûmetin önünü açtığını biliyorsunuz. Ayrıca yarın akşam ben TRT Kürdi'de canlı yayına çıkacağım. Memleketin istediği her yerinde vatandaşlarımız Kürtçe yayın yapabilirler. Özel okullar açabilirler, hatta Batman'daki resmi okullarda öğrenci velileri 'Biz öğrencilerimizin Kürtçe öğrenmesini istiyoruz.' dedikleri yerlerin tamamına öğretmen gönderilerek o insanların dillerini öğrenmesi sağlanmıştır. Türkiye'nin hiçbir yerinde hiçbir kardeşimizin Kürtçe, Arapça diliyle konuşması, başka bir ana dilde konuşmasının önünde en ufak bir engel yoktur. Resmi okullarda derslerini, dillerini öğrenmesi konusunda imkanlar vardır. Hatta Kürtçe araştırma merkezleri vardır. Çok şükür son yıllarda bunlar gerçekleşti."

AA