Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Lütfi Elvan’ın yerine atanan Nureddin Nebati, düşük faiz politikasına verdiği hararetli destekle dikkat çekmişti. Berat Albayrak döneminden beri bakan yardımcılığı görevini sürdüren tek isim olan ve Albayrak’a yakınlığıyla bilinen Nebati, AKP’nin arka bahçesi konumundaki İlim Yayma Cemiyeti, Ensar Vakfı ve TÜGVA gibi yapıların da üyesi.

Nureddin Nebati kimdir; neden bakanlığa getirildi?

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı’yla, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na Anayasa’nın “104’üncü ve 106’ncı maddeleri gereği” Nureddin Nebati atandı. Nebati, bir süredir görevden ayrılacağı konuşulan ve en sonunda ‘affını’ isteyen Lütfi Elvan'ın yardımcısıydı.

Bir süredir, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Faizi savunanla beraber olamam” açıklamasını alkışlamayan Elvan’ın görevden alınacağı konuşuluyor ve görev değişiminin bütçe görüşmelerinin ardından gerçekleşeceği düşünülüyordu.

Bütçe görüşmelerinin ardından beklenen oldu; Lütfi Elvan'ın yerine yardımcısı Nureddin Nebati atandı. Nebati’nin tercih edilmesindeki en önemli faktör, Erdoğan’ın faiz politikasına verdiği kararlı destek.

Lütfi Elvan’ın Meclis’te Erdoğan’ın düşük faiz açıklamasına alkış tutmamasının yanında Nebati, bu anlayışı, “Sadece faiz ve döviz kuru ikilisini esas alan bir makroekonomik yaklaşım yerine düşük faiz yüksek üretim hacmine dayanan temel politika ekseninde yüksek istihdam, yüksek ihracat, düşük cari açık ve düşük dış borç hedeflenmektedir” ifadeleriyle sahiplenmişti.

Nebati, düşük faizi savunduğu tweet dizisinin devamında şunları kaydetmişti:

“DÜŞÜK FAİZ İLE ENFLASYON ÜZERİNDEKİ KUR BASKINI AZALTACAĞIZ”

“Düşük faiz avantajı ile birlikte ihracat artışından elde ettiğimiz geliri ithalatımızın en büyük kalemleri olan enerji, hammadde ve ara malı yatırımlarına yönlendireceğiz. Bu sayede hem enflasyon üzerindeki kur baskısını azaltacağız hem de istihdamın artmasını sağlayacağız. 2013’ten beri düşük faiz politikamızı her uygulamaya yeltendiğimizde güçlü bir itirazla karşılaştık. Bu sefer bunu uygulamada kararlıyız. Sonuç olarak, pandemi sonrası dönemde de ülkemiz genç nüfusu, kalifiye işgücü, modern lojistik altyapısı, gelişen teknolojisi ve düşük faiz ortamı gibi birçok cazip yatırım olanaklarıyla istikrarlı bir şekilde kalkınmasını sürdürecek ve pozitif ayrışmaya devam edecektir. Bu politikamıza yönelik manipülatif kur ataklarının olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bunlarla mücadelede, tüm kesimlerin, bize dikte edilmiş “yüksek faiz, düşük enflasyon” politikasının yanlışlığını yapısal cari açık veren ülkemiz özelinde tekrar değerlendirmelerini öneriyorum.”

FAİZ KARŞITI YAKLAŞIM GÜÇLENDİ

Nebati’nin bakan olarak atanmasıyla, hükümet içindeki faiz karşıtı yaklaşım güçlendirilmiş oldu. Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, atama sonrası Twitter hesabından, “Rabbim, kolaylaştır, zorlaştırma, Rabbim hayırla sonuçlandır. İşimizde bize doğruluk ver, bizi muvaffak kıl. Sn. Cumhurbaşkanımızın şahsımı layık gördüğü Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini hayırla ifa etmeyi, bize gösterdiği güvene layık olmayı Rabbim nasip etsin inşallah” şeklinde bir paylaşım yaptı.

ALBAYRAK’TAN SONRA KOLTUĞUNU KORUYABİLMİŞTİ

Nureddin Nebati, Berat Albayrak’ın istifa ettiği ancak henüz resmi bir açıklama yapılmadığı saatlerde Ticaret Bakanı Mehmet Muş’la birlikte Albayrak’a desteğini ilk açıklayan isimlerden biri olmuştu. Nebati, sosyal medya hesabından, “Biz sizi çok seviyor, size inanıyor ve güveniyoruz Sn. Bakanım” demişti. Nebati’nin kabinede yer almasıyla Berat Albayrak’ın Bakanlar Kurulu’ndaki gücünün de arttığı yorumları yapılmıştı.

Öte yandan Nebati, Berat Albayrak’ın bakanlıktan ayrılmasının ardından koltuğunu koruyabilen tek bakan yardımcısıydı. Ocak 2021’de bakan yardımcıları Osman Dinçbaş ve Bülent Aksu görevlerinden alınırken, Nebati, görevden alınan bakan yardımcıları gibi Berat Albayrak’ın göreve getirdiği bir isim olmasına rağmen pozisyonunu korumuştu. Nebati ile Albayrak, geçtiğimiz aylarda İstanbul Süleymaniye'de kuru fasulyecide sohbet ederken görüntülenmişti.

nureddin-nebati-kimdir-neden-bakanliga-getirildi-950512-1.

ORGANİK AKP’Lİ

Faiz konusundaki tutumu ve iktidar içindeki güçlü simalara yakınlığının yanı sıra Nebati, ‘organik’ AKP aktörü. Nebati, geçen yıllarda Türkiye’nin gündemine, Fethullah Gülen’le birlikte çekilen fotoğrafla da gelmişti. Fotoğrafı yayımlayan isim ise yıllarca örgüt içerisinde kalıp daha sonra ayrılan Nurettin Veren, Akit gazetesinde yayımlamıştı. Yeni Bakan Nebati ise Nurettin Veren’e “Keşke FETÖ seni öldürseydi. 4 sene değil de 40 sene hapis yatsaydın” demişti.

Nurettin Nebati, AKP’nin ‘arka bahçesi’ olarak bilinen yapılarla da iç içe. MÜSİAD Yüksek İstişare Heyeti üyesi olan Nebati, İlim Yayma Cemiyeti, ENSAR Vakfı, TÜGVA, ÖNDER, UTESAV, TDED, BEK, İDD, İDV gibi vakıf ve derneklere de üye bir siyasetçi.

Nebati 24., 25. ve 26. dönemlerde AKP'den Urfa vekili olarak Meclis sıralarında yer almıştı.

nureddin-nebati-kimdir-neden-bakanliga-getirildi-950513-1.