Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Tüm sorunların sıfırlanması gibi bir hayat, bir dünya yok. Ama zorlukların üstesinden birlikte hareket ederek, dayanışma içerisinde olarak gelmek, en temel başarı kriteridir. Her zorlukta bir kolaylık vardır” dedi. Kur korumalı mevdulatlardaki bakiyenin 695 milyar TL'ye ulaştığını söyleyen Nebati, yıl sonunda enflasyonun 'makul bir seviyeye' geleceğini öne sürdü. Nebati ayrıca, son dönemde sık sık yabancı yatırımcılarla bir araya geldiklerini kaydetti.

Nureddin Nebati: Tüm sorunların sıfırlanması gibi bir dünya yok

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasında İş Dünyası ile İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada ekonomik durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ekonominin iyi gittiğini savunan Nebati, 'dolar kurunun stabilize olduğunu', TL'ye güvenin arttığını iddia ederek, kur korumalı mevduatlarındaki bakiyenin 1 Nisan itibariyle 695 milyar TL'ye ulaştığını belirtti.

Nebati, enflasyonun %61'lik oranının problem olduğunu ancak yıl sonunda 'makul bir seviyeye' ulaşacağını öne sürdü. Nebati, 'makul seviyeye' ilişkin bir hedef koymaktan kaçındı.

"Tüm sorunların sıfırlanması gibi bir hayat, bir dünya yok. Ama zorlukların üstesinden birlikte hareket ederek, dayanışma içerisinde olarak gelmek en temel başarı kriteridir" ifadelerini kullanan Bakan Nebati, artan fiyatları da 'stokçuluğa' ve 'fırsatçılığa' bağladı.

Nureddin Nebati'nin sözlerinden satır başları şu şekilde:

- Dünyanın birçok ülkesi enflasyon ile karşı karşıya. Salgın sürecinde aldığımız proaktif kararlarla dünyaya örnek olduk.

- Yüksek büyüme oranları istihdam piyasasına da olumlu yansıdı. Göstergeler yurt içi iktisadi faaliyetin güçlü seyretmeye devam ettiğini gösteriyor.

- Mart ayı itibarıyla %61,1'e yükselen enflasyonu kalıcı olarak düşürmek, fiyat istikrarını sürdürme noktasında kararlı adımlar atmaktayız.

- Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve bununla sunulan finansal enstrümanlar ile döviz kurundaki oynaklığı kısa zamanda giderdik. KKM hesabı ile enflasyon üzerindeki kur baskısı azaldı. KKM'ye ilk girenlerin vadeleri 23 Martta dolmasıyla hesap sahipleri getirilerini almaya başladılar. Bu tarihte 596 milyar lira olan kur korumalı mevduatlarındaki bakiye 1 Nisan itibariyle 695 milyar TL'ye ulaştı.

“TL’YE GÜVEN DUYULUYOR” İDDİASI

- Döviz kurunda stabilizasyon en iyi şekilde yürüyor.

- Türkiye'de dolara ilişkin davranışın olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu davranışın artık TL'nin güçlü kılındığı, TL'ye güven duyulduğu, TL ile işlemlerin daha iyi bir şekilde ve uzun vadeli olarak yapılabilmesinin sağlanmasıydı. Bu konuda bir başarı sağlanmıştır.

- Enflasyon şu anda %60'ın üzerinde, problem mi, problem ama faiz kıskacından da çıkarttık.

- Enflasyonun üzerinde faiz oranıyla işlem yapılmıyor, bankacılık sektöründe selektif kur politikaları ile iş dünyasının önünü açacak adımlar atılıyor.

- Bundan sonra yapmamız gereken şey fiyatlardaki davranış bozukluğunun giderilmesiyle, makro ekonomik göstergelerdeki iyileşme ile yatay geçişten sonra daha makul bir enflasyon sarmalından çıkacağımız döneme gireceğiz.

“ENFLASYON MAKUL BİR SEVİYEYE GELECEK”

- Enflasyonun en önemli belirleyici olan döviz kurunda serbest piyasa koşulları içerisinde istikrarı sağlamış olduk. Enflasyonun diğer önemli belirleyicisi olan beklentilerdeki düzelmeye yönelik atacağımızı adımlar ile yıl sonunda enflasyonun makul bir seviyeye geldiğini hep birlikte göreceğiz. Piyasada işler iyi ve canlı.

- Kapasite kullanım oranları yüzde 79-80'lerde, ticaret iyi. Bundan sonra yapmamız gereken şey fiyatlardaki davranış bozukluğunun giderilmesiyle ve makro ekonomik göstergelerdeki iyileşmelerle yatay bir geçişten sonra daha makul bir enflasyon sarmalından çıkacağımızı döneme gireceğiz. Üç ayağımız var, döviz kuru üstesinden geldik, faiz üstesinden geldik. İş insanlarımız çok iyi anlarlar, ekonomik kararların belli bir süreye ihtiyacı var. Türk ekonomik modeli devreye girdiğinde kur riskini aldı. Şimdi bunu ve etkilerini yaşıyoruz.

“VERİM PATLAMASI OLACAK”

- Bundan sonraki süreç iyileşmelerin gerçekleştirildiği, yazın tarım ürünlerindeki artışla havalar çok iyi gitti verim patlaması olacak, ticaret canlı, inşallah savaş bir an önce bitecek. Turizm gelirlerimiz beklentilerimizin ötesine gidecek bütün bunlarla birlikte üçüncü ve en büyük problem olan enflasyonla ilgili mücadelenin çok önemli bir ayağı olan bireylerin davranışsal değişimlerini düzeltecek adımlar atmak olacaktır. Bunları yaptığımız andan itibaren hep beraber bu ataleti üzerimizden atacağız ve yatay bir seviyeden sonra yıl sonunda çok makul beklentilerimize uygun bir enflasyon düşüşünü hep beraber yaşayacağız.

“İNANÇ, KARARLILIK VE GÜVEN”

- Zor bir süreç, zorluğun farkındayız bizi kastığını gerdiğini biliyoruz hep beraber. Ama bunun üstesinden nasıl geleceğimizi çok iyi biliyoruz. İnanç, kararlılık ve güven. 20 Aralık'ta şuraya kadar gidecek diye kararlar bağlayanlar vardı etkilerini görüyoruz. Faiz, elhamdülillah o da tamam. Piyasa artık faiz oranlarının nerede olması gerektiğini çok iyi bir şekilde takip ediyor ve yönlendiriyor. Enflasyon bununla ilgili yapılması gereken şeyleri hep beraber yapacağız.

- Hayat pahalılığı karşısında milletimizi korumaya devam edeceğiz. Gıda ürünlerinde KDV oranlarını tamamında yüzde 8'den 1'e düşürdük. Temel ihtiyaç ürünleri ve yeme içme hizmetlerinde KDV oranını yüzde 18'den 8'e indirdik.

“STOKÇULUĞA ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ”

- Fahiş fiyat uygulayan işletmeleri yakinen denetliyoruz. Enflasyon davranışlarda bir bozukluğu sebep olmuştur. Bunun beklentilerini enflasyon daha da yükselecek kurgusu üzerine kuranlar ve bunun üzerinden fahiş fiyat uygulayan işletmeler takibimiz altında. Bu kapsamda 40 bini aşkın işletme bakanlığımızca saha denetimine tabi tutulmuştur. Fahiş fiyat, fiyat manipülasyonu ve stokçuluğa asla izin vermeyeceğiz. Karalı ve net tavrımız devam edecek. KDV indirimlerinin etiketlere yansıması mutlak suretle sağlanacak. Enerji maliyetlerinin vatandaşlarımız üzerinde etkisi azaltmayı teminen elektrik tarifelerindeki KDV oranını düşürdük.

“BOTAŞ DOĞALGAZA MAALESEF ZAM YAPTI”

- Fiyat istikrar komitemiz ile her ay bu gündem konularını tek tek masaya yatırarak düzenli olarak takip ediyoruz. Küresel piyasalarda enerji fiyatlarında görülen yükseliş dolayısıyla BOTAŞ, maalesef konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 35, elektrik üretimi için kullanılan doğalgazda yüzde 44.3 ve elektrik üretimi dışında kullanılan doğalgazda yüzde 50 fiyat artışı yapmak zorunda kaldı. Bu fiyat artışları sonrasında bile hane halkımızın kullandığı doğalgazda devletimizin sübvansiyon oranı nisan ayında yüzde 78 seviyesindedir.

“BU ZORLUKLARIN ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ”

- İki yıldır, küresel son 100 yılın en büyük salgını dünya ekonomisini durduran problemlerin vatandaşa hissettirilmemesi noktasında her türlü adım atılmış bütçe imkanları zorlanmış, kamu elinden gelen her gayreti ortaya koymuş bu sayede salgının hissedilmesini en aza indiren sonuçlar elde edilmiştir. Salgın sisteminde dünyaya örnek olacak sonuçlar elde edilmiştir

- Tüm sorunların sıfırlanması gibi bir hayat, bir dünya yok. Ama zorlukların üstesinden birlikte hareket ederek, dayanışma içerisinde olarak gelmek en temel başarı kriteridir. Her zorlukta bir kolaylık vardır. Biz bu zorlukları aşacağız, ‘Öldük, bittik’ yaygarasıyla değil. Ülkesine, işletmesine, vatanına ve toplumuna inananlarla beraber bu zorlukların üstesinden geleceğiz.

“SON DÖNEMDE SIK SIK YABANCILARLA BİR ARAYA GELİYORUZ”

- Son dönemde sık sık yabancı yatırımcılarla bir araya geliyoruz. Cazip koşulları anlatarak, makro ekonomik göstergelerin doğru bir şekilde ifadesini sağlayarak ve ülkede temel altyapı yatırımlarının bittiğini de ortaya koyarak yatırıma davet ediyoruz.

- Türkiye'ye gelecek, yatırım yapacak olan herhangi bir yabancı veya yerli yatırımcı son 2 yılda kanıtlandığı üzere 1.3 milyar insana, 26 trilyon dolarlık ticaret hacmine sahip her türlü talebi karşılayabilecek adeta bir üretim üssünde yatırım yaptığında fazlasıyla kazanacağını, sizlerin de kazanacağını bilerek ifade ediyor ve bu konudaki kararlılığımızı İngiltere’de, Fransa’da BAE’de, Bahreyn’de yatırımcılarla bir araya getirerek ortaya koyuyoruz. Yabancı ülkelerle ekonomik ve ticari iş birliğimizi güçlendirmeye yönelik görüşmelerimiz devam ediyor.

- Türkiye ekonomi modelini 20 Aralık itibariyle devreye soktuk. Bir modelin işleyişleri ve bunun getireceği avantajları silsilesi içerisinde adımlarımızı atıyoruz. TL cinsinden tasarrufları özendirecek adımlar attık.