Siyasi bir kararla eğitimcilerin duruşmaya getirilmediğini söyleyen Avukat Yılmaz: Gelemeyeceklerini önceden biliyorlardı. Yaşanabileceklerin sorumluluğu siyasi iktidardadır

Nuriye ve Semih’in yaşamıyla oynuyorlar

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın önceki gün Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında yaşananlarla ilgili olarak Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz, tutuklu eğitimcilerin duruşmaya getirilmemesine ilişkin tutanağın jandarma değil, “siyasi iktidar tarafından yazıldığını ve kararın duruşmadan önce belli olduğunu” iddia etti.

192 gündür açlık grevinde olan tutuklu eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın Ankara Adliyesi’nde görülen duruşması, cezaevinin bulunduğu Sincan Yerleşkesi'ne taşındı. Davanın Ankara Adliyesi’nden Sincan’a nakledilme kararının sahibinin mahkeme heyeti olmadığını ifade eden Avukat Yılmaz, “Jandarmanın Nuriye ve Semih’in duruşmaya getirilemeyeceğine ilişkin tutanağından birkaç saat önce Ankara Cumhuriyet Başsavcısı, Ankara Barosu’ndan bir yöneticiye davanın Ankara Adliyesi’nde değil, Sincan’da görüleceğini söyledi. Bu görüşme sonrasında Nuriye ve Semih’in Ankara Adliyesi’ne güvenliği sağlayacak kadar jandarma bulunmadığı gerekçesiyle getirilmediğine ilişkin yazı geldi” dedi.

ÇHD avukatları Baro ile iletişime geçti
Edinilen bilgilere göre, ÇHD Ankara Şube üyesi avukatlar, duruşma için bin 30 avukatın vekalet verdiği ve ülkenin dört bir yanından baroların duruşmada hazır bulunacağı için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüşmek istedi. Ankara Barosu’ndan yetkili bir avukata Pazartesi günü durumu aktaran ÇHD yöneticileri, “Çok sayıda avukat geleceği için, avukatların üst aramalarının yapılmaması ve kendilerine zorluk çıkarılmaması” isteğinde bulundu.

“Sincan’da olabilir”
Çarşamba günü Ankara Cumhuriyet Başsavcısı ile görüşen Ankara Barosu’ndan yetkili avukat, diğer kentlerden gelen avukatlara zorluk çıkarılmamasını istedi. Ankara Barosu yetkilisinin talebinin kabul edilebilir olduğunu belirten Ankara Cumhuriyet Başsavcısı, ayrıca, “Zaten duruşmanın nerede yapılacağı çok belli değil. Duruşma Sincan'da olabilir” dedi.

***

Dosyada belge yok

19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde önceki gün görülen ve 28 Eylül’e ertelenen ilk duruşmada dosyadaki eksiklikler dikkati çekti. Ara kararını açıklayan mahkeme başkanı, “Nuriye ile Semih’in çalıştıkları eski kurumlarında varsa disiplin soruşturmalarını, kaldıkları evin kira kontratını ve ödeme dökümlerini, el konulan dijital materyallerin içeriklerini ve 2016 yılının Kasım ayından itibaren Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün haklarında yaptığı işlemlerin dökümlerini” istedi.


***

‘Faşizmin boyutlarını gördük’

Gülmen ve Özakça’nın davasına katılan Stajyer Avukat Ülkü Şahin yaşadıklarını BirGün’e anlattı: “Bu önemli duruşmayı izlemek ve destek olmak için oradaydım. Metro çıkışlarından ve köprülerden itibaren polis kontrolü vardı. Adliye önü geniş bariyerler ile kapatılmıştı. Adliye içindeki inşaat ve havasızlıktan dolayı izdiham yaşandı. Salonun dolduğu gerekçesiyle içeri alınmadık avukatlar dahi uzun süre salona giremedi. Dışarıda kalanları polis gözü dönmüş gibi üç kat aşağıya merdivenlerden sürükledi pek çok kişiyi yaşına bakmaksızın jopladılar, merdivenlerden iteklediler ve darp ettiler. Bu göz dönmüşlük ve pervasızlık faşizmin korkusunun boyutlarını bizlere bir kez daha gösterdi.”