Anadolu Ajansı'nın 'Hasankeyf yeni yüzüyle misafirlerini bekliyor' haberine tepki yağdı. Can Yayınları sahibi Can Öz, "Canım yanıyor şu görüntüye baktıkça. Kibir, israf ve cinayet... " dedi. AA'nın söz konusu haberi, New York Times'ın gündem olan Hasankeyf haberinin ardından yapması ise dikkati çekti

NYT'nin 'Hasankeyf' haberi gündem oldu, AA'dan tepki çeken haber geldi: 12 bin yıllık tarihin yıkımını 'yeni yüz' diye sundu!

New York Times, 12 bin yıllık Hasankeyf'i “Refah için tarihi bir hazineyi batırmak” başlığıyla yaptığı haberi dün manşetine taşıdı. Söz konusu haber gündem olunca Anadolu Ajansı 'Hasankeyf yeni yüzüyle misafirlerini bekliyor' şeklinde bir haber servis etti. AA'nın 12 bin yıllık tarihin yıkımını, "Tarihi Hasankeyf ilçesi, yeni yüzüyle misafirlerini ağırlamaya hazırlanıyor" ifadeleriyle vermesine birçok isim sert tepki gösterdi.

New York Times, 12 bin yıllık Hasankeyf’in ve milyonlarca canlıya ev sahipliği yapan Dicle Vadisi’nin, 50 yıl ömrü öngörülen Ilısu Barajı’nın sular altında bırakılmasını, “Refah için tarihi bir hazineyi batırmak” başlığıyla dün manşetine taşıdı. Haberde “Bugün vadi sular altında ve 70 bin kişi yerinden oldu” ifadeleri kullanırken, Hasankeyf’te yaşananlar için “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın değişim hırsının kurbanları” nitelendirilmesi yapıldı.

nyt-nin-hasankeyf-haberi-gundem-oldu-aa-dan-tepki-ceken-haber-geldi-12-bin-yillik-tarihin-yikimini-yeni-yuz-diye-sundu-753760-1.

"ERDOĞAN’IN DEĞİŞİM HIRSININ KURBANLARI"

Haberde, “Bugün vadi sular altında ve 70 bin kişi yerinden oldu” ifadeleri yer alırken, Hasankeyf’te yaşananların “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın değişim hırsının kurbanları” olarak belirtildi. Tüm itirazlara rağmen Erdoğan’ın “mega projesi” olarak nitelendirilen Ilısu Barajı’ndan gelen suların kenti yutmaya başladığına dikkati çekilen haberde, bölgede yaşayanların fikrinin alınmadığı; arkeolog ve çevrecilerin sözlerine kulak verilmediği de belirtildi.

"ARKEOLOG VE ÇEVRECİLER VADİNİN YOK OLMASINA SİNİRLİ"

Birçok arkeolog ve çevrecinin vadinin yok olmasına sinirli olduğu da aktarılan haberde, projeye karşı tepkili olanların Hasankeyf’i kurtarma çabasının “Erdoğan’ın artan otoriterliği karşısında yıkıldığı” ifade edildi. Haberde NYT gazetesi foto muhabiri Mauricio Lima’nın fotoğrafladığı Hasankeyf’in durumu aktarıldı. Yetkililerin emriyle birçok evin yıkıldığı kaydedilen haberde, yerinden olanlar için yeni bir kasaba inşa edildiğini, ancak birçok kişinin bu evleri 'sevimsiz' bulduğu belirtildi.

nyt-nin-hasankeyf-haberi-gundem-oldu-aa-dan-tepki-ceken-haber-geldi-12-bin-yillik-tarihin-yikimina-yeni-yuz-nitelemesi-753756-1.

NYT'NİN ARDINDAN AA'DAN 'HABER': "HASANKEYF YENİ YÜZÜYLE MİSAFİRLERİNİ BEKLİYOR"

New York Times'ın haberinin gündem olmasının ardından Anadolu Ajansı, "Hasankeyf yeni yüzüyle misafirlerini bekliyor" başlıklı bir haber yayımladı. Haberde, "Batman'da Ilısu Barajı ve HES projesinden etkilenen tarihi Hasankeyf ilçesi, yeni yüzüyle misafirlerini ağırlamaya hazırlanıyor" ifadeleri kullanıldı.

Haberde, Hasankeyf Kaymakamı Haluk Koç'un görüşlerine yer verildi.

"Turistlerimizin arkeopark alanından kaleye naklinin nasıl olacağına ilişkin değerlendirmeler yaptık. Üç limanımız tamamlandı" diyen Koç, "Öncelikle müze limanı ile kale limanı arasında yolcu taşımacılığı düşünüyoruz. Buradaki bölgenin yapısına uygun, konforlu, düşük ses seviyesine sahip, turistlerimizin memnuniyetle bu noktada seyahat etmelerini sağlayacak teknelerle ilgili kurumlara rapor gönderdik" dedi.

nyt-nin-hasankeyf-haberi-gundem-oldu-aa-dan-tepki-ceken-haber-geldi-12-bin-yillik-tarihin-yikimina-yeni-yuz-nitelemesi-753757-1.

Tekneleri 1 Eylül itibarıyla işletmeye almayı hedeflediklerini belirten Koç, "İki yaka arasındaki düzenli seferlerin yanı sıra gelen ziyaretçilerimizi gezdireceğimiz kısa tur güzergahımız da olacak" dedi. Teknelerin en az 10 kişi kapasiteli olacak şekilde hizmet sunacağını belirten Koç, "Ziyaretçilerimiz burada çeşitli su üstü sportif faaliyetleri de yapabilecek. Çok önemli bir bölgede turizm hareketliliğini burada başlatmış olacağız" diye konuştu.

Su üstü sporları, jet ski, hız tekneleri ve su üstünde çeşitli sportif faaliyetler yapılması için çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Koç, parkur belirlendikten sonra faaliyete geçileceğini söyledi.

"Biz yıllık 40-50 milyon liralık ekonomik büyüklüğe ulaşacağımızı hedefliyoruz" diyen Koç, "Tabii ki buradaki ekonomik aktivitenin olumlu geri dönüşümünün buradaki Hasankeyf halkı ve yatırımcılar için olacağını, buranın gelişmesine ve örnek bir turizm merkezi olmasında etkili olacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

nyt-nin-hasankeyf-haberi-gundem-oldu-aa-dan-tepki-ceken-haber-geldi-12-bin-yillik-tarihin-yikimina-yeni-yuz-nitelemesi-753758-1.

HABERE TEPKİ YAĞDI

Anadolu Ajansı'nın söz konusu haberine sosyal medyadan tepki yağdı. Yazar Yekta Kopan, "İçtenlikle soruyorum. Şu 'betondan oluşan yüze' bakıp da içi acımayan, memleketinin değerlerine-tarihine üzülmeyen, utanç duymayan var mı aramızda?" diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, "12 bin yıllık bir tarihi, geçmişi, şehri su altına gömüp "yamaç paraşütü" yaptırarak "turizm geliri" elde edebileceğini düşünmek AKP'ye has bir akıl dışılık" diyerek tepki gösterdi.

Can Yayınları sahibi Can Öz ise, "Canım yanıyor şu görüntüye baktıkça. Kibir, israf ve cinayet..." dedi.

12 BİN YILLIK TARİH

Hasankeyf, Batman'a bağlı olan, iki yakasını Dicle'nin ayırdığı tarihi bir ilçe... İlçenin tarihi, 12 bin yıl öncesine kadar gidiyor.

Kayalara oyulmuş konutları nedeniyle, Süryânice Kifo (kaya) kelimesinden türetilmiş Kifos ve Cepha/Ciphas isimleriyle bahsedilen şehir, Arapça "Mağralar Şehri" ya da "Kayalar Kenti" anlamına gelen "Hısn-ı Keyfa" denilmiştir. "Hısn-ı keyfa" adı Osmanlılar zamanında Hısnıkeyf, halk arasında da Hasankeyf şekline dönüşmüş.

nyt-nin-hasankeyf-haberi-gundem-oldu-aa-dan-tepki-ceken-haber-geldi-12-bin-yillik-tarihin-yikimina-yeni-yuz-nitelemesi-753759-1.

1981'de doğal koruma alanı ilan edilen Hasankeyf, çevresindeki 6 bine yakın mağara, insanın ilk yaşadığı yerlerden biri olduğunu gösteriyor. Bu mağaraların dışında, insan eliyle yapılmış eserlerin her biri bir dönemin kültürü, yaşamı ve mimarisi açısından oldukça önemli. Hasankeyf’in bugüne kadar orada yaşamış onlarca kavmin ortak mirası olmasının sebebi ise doğal yollardan oluşan yerler ve insane linden çıkan eserler... Çünkü bu şehre gelen her medeniyet, bir öncekinin eserini yıkmadan üzerine ekleyerek insanlığa mirası beslemiş.

Hasankeyf'te kime ait olduğu bilinmeyen tarihi kaya mezarlar, kaya evler, Ortaçağ'a ait 3 üniversitenin kalıntıları, kiliseler, gizli geçitler, kale ve kentin genelinin su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılan su yolları, yörede yakın zamana kadar tüm bölge buğdayının öğütüldüğü 30'u aşkın kayaya oyulmuş değirmen, eyvanlar ve kaleden Dicle'ye inmek için kullanılan ve kayaların yontulması ile oluşturulmuş 200 basamaklı merdiven bulunuyor.