Pir Sultan Abdal Şenlikleri'ni düzenleyen Kamber Çakır, 59 yaşında solunum yetmezliğinden yaşamını yitirdi. Üzüntülü ailesi, "Çakır aslında Sivas'ta ölmüştü" dedi

2 Temmuz 1993'te Sivas'ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri'ni gerçekleştiren Kamber Çakır'ın yaşamını kaybetmesinin ardından ailesi, "Madımak Oteli'nin kuşatılarak yakılması sonucunda kızı Belkıs Çakır ve çok sayıda dostunu yitiren Kamber Çakır aslında Sivas'ta ölmüştü. Düzenlediği şenliğin katliama dönüşmesini, sorumlu olduğu canları kurban vermenin acısını taşıyamadı" dedi. Ailenin açıklamasında, "Katliamın ardından Çakır'ın her gün azar azar öldüğünün vurgulandığı açıklamada, "Çakır, binbir güçlükle yetişen onlarca aydının şeriatçı gerici güçlerin kibritiyle yok edilmesini kabul edemedi bir türlü. Gençlerin kurtulması için sabaha kadar çabaladığı Madımak'ta kızı Belkıs'ı kurtaramadı. Ne Ya-semin'in ne Asuman'ın ne Koray'ın ne de diğerlerinin acısı Belkıs'ın acısından daha hafif değildi onun için. 19 semahçının her birinin Kamber Ağabeyi, babası, her şeyiydi" denildi. Çakır'ın Pir Sultan Abdal Derneği Ankara Şubesini kurmuş olduğunun belirtildiği açıklamada şunlar kaydedildi: "Pir Sultan Abdal'ın mirasına sahip çıkıp, Anadolu topraklarının belki de en barışçıl, en temiz, en aydınlık felsefesini çağdaş gerçeklerle birleştirerek genç nesillere aktarmaya çalıştı. Sivas yangını Sivas'ta yananlardan ibaret olmadı hiç. Ateş önce düştüğü yeri yaktı, ardından yüreğinde bu acıyı duyan herkesi. Kamber Çakır Sivas'tan kurtulmuştu ama aradan yıllar geçmesine rağmen Sivas'ın acısını yüreğinden atamamıştı. Solunum rahatsızlığı ilerledikçe ilerledi. Buna iç organlarının iflası da eklenince 19 Ekim Cuma günü artık onun için taşıması ağır olan bu hayata veda etti." Çakır'ın yaşamının Sivas'ın Şarkışla'sından, Yapı Kredi Bankası'nda Banks sendikasının mücadelesine ve oradan da Pir Sultan Abdal Derneği'ne uzanan mücadeleyle dolu geçtiğinin ifade edildiği açıklamada, "O, hep daha demokrat, daha aydın, daha adil bir Türkiye için mücadele etti. Tek tek emek verdiği gençlerden sivil toplum mücadelesiyle ulaştığı geniş kitlelere kadar dokunduğu herkesin hayatında önemli bir yer kazandı. 59 yaşında hayata veda eden Kamber Çakır 13 yıl Pir Sultan Abdal Demeği'nde görev yaptı" ifadesi yer aldı.

ÖZLEM ZORCAN ANKARA

Kamber Çakır kimdir?
1948
yılında Sivas'ın Şarkışla İlçesinin Kavak Köyü'nde doğdu. Askerlik dönüşü Ankara'ya yerleşti. Yapı Kredi Bankası'nda memurluktan emekli oldu. Bu süre içinde bankada üst düzey yönetici ve bankacılar sendikasının işyeri temsilcisi oldu. Sendikal faaliyetleri nedeniyle İZ Eylül sonrası cezaevinde yattı. Emeklilik sonrası yaşamını sivil toplum örgütü faaliyetlerine adadı. Pir Sultan Abdal Derne-ği'nin (PSAD) Ankara Şubesi kuruculuğu ve bazı sivil toplum örgütlerinin kurucu üyesi oldu. PSAD'nin Ankara Şubesi başkanıyken Sivas Pir Sultan Abdal kültür şenliğini organize etti. 2 Temmuz 1993'te şenliğin katliama dönüşmesi sonucu kızı Belkıs Çakır başta olmak üzere pek çok yakınını kaybetti. Kamber Çakır 59 yaşında solunum yetmezliğinden yaşamını yitirdi.