‘O banka çoktan batmış’ derken, hukukun geçersizliğini ilan ediyordu

Kemerburgaz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu Bank Asya’nın yüzde 63’lük kısmına el konulmasını değerlendirdi: “Bank Asya’yı likidite, sermaye yeterliliği, kredi riskinin boyutları gibi normal koşullarda bir bankayı değerlendirirken gözönüne almamız gereken kriterlerle mercek altına almanın bir anlamı bulunmuyor. Çünkü, RTE çok önceden “o banka çoktan batmış “ derken, aslında “Yeni Türkiye”de hukukun geçerli olmadığını açıkça ilan ediyordu.

Kapitalizmin düzenleme kuralları içerisinde bir bankayı kimlerin denetleyeceği, el koyma\ yönetimi değiştirme gibi mekanizmaların nasıl işleyeceği net bir biçimde bellidir.Mazaallah ABD Başkanı Obama bir banka batmış şeklinde bir beyanda bulunsa, kapitalizmin kutsallarına saygı göstermediği için azledilmekten kurtulamaz.

Peki Türkiye’de Bank Asya’ya müdahale edilmesi neden bir panik havası yaratmıyor ? Çünkü, diyelim A bankasında riskli bir durum var, bir müdahale söz konusu, tasarruf sahipleri paniğe kapılır, B,C,D,  derken tüm bankaların önünde kuyruğa girer. Sağlam bir banka bile, likidite sıkıntısına düşer, Merkez Bankası olağanüstü bir likidite penceresi açmazsa batması bile gündeme gelebilir.

Halbuki Türkiye’de bizim gibi laik kesimlerin İslami bankacılık ile işi olmadığı için üzerimize alınmıyor, kendi bankamıza koşuşturmuyoruz. İslami kesim ise, operasyonun F tipi yapılara yönelik olduğunu bildiği  için kılını bile kıpırdatmıyor. Cemaat de öz savunma psikolojisi içerisinde, “son kale”nin de düşmemesi için direniyor, aksine koşturarak paralarını Bank Asya’ya yatırıyor. Tüm bu anlatılanlar, fazla bir yoruma gerek kalmadan, ekonomik değil, politik bir operasyon ile karşı karşıya bulunduğumuzu kanıtlıyor. Ayrıca faizlerin düşmesini arzu edenler, bu müdahalenin tam tersine faizi zıplatacağını tahmin edemeyecek kadar cahilseler ne diyebiliriz!”