"Dolar 10 TL olacak" şeklinde sosyal medya paylaşımı yaptığı için yargılanan 38 kişi arasında yer alan Tiyatrocu Orhan Aydın, “O kadar aydının, sanatçının bir araya gelip söylediği şeyi bugün Türkiye yaşıyor” dedi.

"O gün söylediğimizi bugün yaşıyoruz"

Sercan MERİÇ

Aralarında Orhan Aydın, Mustafa Sönmez, Sedef Kabaş, Merdan Yanardağ gibi gazeteci, ekonomist ve sanatçıların da bulunduğu 38 kişi hakkında, 2018’de döviz kurunun artışıyla ilgili attıkları tweetler nedeniyle açılan “ekonomiyi zayıflatma” davası dün görüldü. 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın hakimi mazeret bildirince geçici hakim atandı.


Avukat Sevgi Kalan Güvercin, o dönemde dolar/TL’nin 10 TL’ye çıkacağı yönünde atılan tweetler nedeniyle Sermaye Piyasası Kurulu’nun şikâyetçi olduğunu, davada gazeteci, yazar, ekonomistlerin yanı sıra üniversite öğrencilerinin de yer aldığını hatırlattı. Güvercin, “Hâkim davayla ilgili bilirkişi raporu istedi. Sanıkların lehine bir rapor hazırlandı. Sanıkların sermaye piyasasını kullanarak gelir elde etme durumları da yok. Esasen beraat kararı verilmesi gerekiyordu. Ancak hâkim mazeret bildirdi. Geçici hâkim ise davayı erteledi” dedi. Yargılanan isimlerden tiyatrocu Orhan Aydın ise hakimlerin ve savcıların da gerçeği bildiğini belirterek, “O kadar aydının sanatçının bir araya gelip söylediği şeyi bugün Türkiye yaşıyor. O yüzden duruşma yapılmıyor. Gerçek böyledir. Mutlak ortaya çıkar. Bir doların 11 TL, bir avronun 12 TL olması bizim suçumuz değil. ‘Ben ekonomistim’ deyip Türkiye’yi batıranın suçu” ifadelerini kullandı.

o-gun-soyledigimizi-bugun-yasiyoruz-945588-1.
Gazeteci Merdan Yanardağ


ORTAÇAĞ KAFASI

Gazeteci-Yazar Merdan Yanardağ ise ertelenen davaya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Biz yargılama sırasında mahkeme heyetine ‘Şimdi koridora çıkıp, Türkiye’de ekonomik kriz yok, her şey yolunda gidiyor’ dersek her şey düzelecek mi?’ diye sorduk. Yargılananlar arasında 70 takipçisi Kocaeli üniversitesi öğrencisi arkadaşımız vardı. Hâkime kendisinin nasıl ekonomik krizi tetikleyeceğini sordu. Komedi düzeyinde bir yargılama yaptılar. Bunun bir mantığı var. Onlara göre ekonomik krizin nedeni ya solcular ya Haziran Direnişi’ne katılan milyonlarca insan ya dış mihraklar ya da ülkesini yabancı büyükelçilere jurnalleyen bazı siyasetçiler. Son derece fantastik, gerçeklikle bağını koparmış, akıl ve bilim merkezli değil inanç merkezli bilgiyi esas alan Ortaçağ kafasının ürünü bir yaklaşım bu.”

Yanardağ, hâkimin davaya bakmak istemediğini de belirterek, "Bu, davanın sürdürülemeyeceği anlamına gelir. Yargıç üzerinde bir baskının da olduğunu görülüyor” dedi.

o-gun-soyledigimizi-bugun-yasiyoruz-945589-1.
Gazeteci Sedef Kabaş

Yargılanan isimlerden Gazeteci Sedef Kabaş, iki yıl önce eldeki verilerle bugünlerin geleceğini söylediklerini ifade ederek, “Ekonominin istikrarlı bir şekilde çökeceği yönünde veriler vardı. Ben ve benim gibi mahkemede yargılanan kişiler aslında bir uyarıcıydı. Biz yargılanma pahasına uyarılarımızı yaptık. Şimdi benim söylediklerim doğru çıktı diye mutlu olmuyorum. Tam tersi, keşke ben yanılmış olsaydım da ülke ekonomisi bu hale düşmeseydi. Ben artık bu işin bir cehalet, liyakatsizlik, yetersiz bilgiden kaynaklandığını düşünmüyorum. Burada bir kasıt var. Hepimiz hata yapabiliriz. Ama defalarca aynı hata yapılmaz. Göz göre göre bir ülke böylesine bir ateşe atılmaz” ifadelerini kullandı.