Usta müzisyen Ahmet Kaya’nın “Ağlama Bebeğim” ile başlayıp “Kalsın Benim Davam” ile noktalanan 17 plağı dinleyiciyle buluşuyor. Ne de olsa tamamı tüm zamanlar satacak, dinlenecek ve koleksiyon değerine sahip şeylerdi.

O’nun şarkıları artık plakta
Ahmet Kaya. (Fotoğraf: Depo Photos)

Murat BEŞER

Süreç zahmetsiz, yol engebesiz değildi. Hakkında çekilen bir film, davalar, sağlık sorunları, artan maliyetler derken Gam Müzik, Ahmet Kaya’nın tüm resmi albümlerini plak formatında basma mesaisini yakın zamanda tamamına erdirdi. “Ağlama Bebeğim” ile başlayıp “Kalsın Benim Davam” ile noktalanan 17 plaklık serüven yaklaşık altı yıllık bir zaman zarfına sığdırıldı.

Başka isimlere ait prodüksiyonları bulunsa da, Gam Müzik, Ahmet Kaya eserlerini korumak, yaymak ve geleceğe aktarmak düsturuyla kurulmuş konsept sahibi özgün ve butik bir firma.

2001 yılında kurulmuştu, bir “devam” şirketi olarak. Öncesinde Gak Müzik vardı,

Gülten-Ahmet-Kaya’ın baş harflerinden oluşan ismiyle. Kaya çifti Ahmet’in çalışmalarını daha özgürce yapabilmesi (yanı sıra gelmekte olan yeni temsilcilere yol açabilmek) için, bir yapım firması kurmaya karar vermişler, aynı isimde ofisin alt katında bir de stüdyo açmışlardı, Levent semtinin Çilekli Caddesi’nde. Burada ilk adım olarak “Dost Düşmana Karşı” dışında Ahmet’in asistanı Çetin Örener ve Kent Ozanları’na bir albüm yapmışlardı.

Tam o günlerde Magazin Gazetecileri Derneği’nin halkoylarıyla belirlediği Yılın Sanatçısı ödülünü almıştı Ahmet. 10 Şubat 1999 tarihinde Show TV’den canlı yayınlanan ödül töreninde düzenin gönüllü tetikçileri tarafından linçe uğramıştı. O geceden sonra sürgün hayatı yaşamak zorunda kalmış, bir süre sonra da Fransa’da hayata veda etmişti. Henüz 43 yaşındaydı, 16 Kasım 2000 tarihinde vefatının ardından biri yayınlanmamış 18 albüm ve 200 kadar şarkı bırakmıştı.

VEFATI SONRASI DEĞİŞİM

Ahmet’in sürgünde olduğu dönemde Gülten Hanım’lar buranın yüksek maliyetini karşılayamamış ve Cihangir’de bir ofise taşınmışlardı. Gak Müzik yaklaşık iki yıl ayakta kalabilmişti. Ahmet’in vefatı bir değişimi zorunlu kılmıştı çünkü bu firma bir A.Ş. idi. Yapısıyla birlikte adı da değişmişti; baş harflerden birine kızları Melis’in adı gelmişti. Böylece Gam Müzik olarak isim değiştirmişlerdi. Bu daha uygundu plak şirketi için; aynı zamanda bir müzik terimiydi. Bu dönüşüm Ahmet’in vefatından bir yıl sonra gerçekleşmişti.

Bu dönemde Ahmet’in son albümü “Hoşçakalın Gözüm” hazırlık aşamasındaydı ve yarım kalmıştı. Ahmet buradaki vokalleri içine sinmediği için yeniden okumak istiyordu ama ömrü yetmediğinden o haliyle basılmıştı. Temmuz ayında çıkan albüm Gam Müzik’in ilk prodüksiyonuydu.

o-nun-sarkilari-artik-plakta-1045231-1.

Bir süre sonra plaklar dönüş yapmış, CD’nin artık satılamaması nedeniyle gözde format haline gelince, Gam Müzik tüm Ahmet Kaya albümlerini plak olarak basma kararı almıştı. Kaldı ki zaten bu konuda hayranlarından çokça istek geliyordu.

Zamanında Ahmet’in iki albümü (Acılara Tutunmak ve Yorgun Demokrat) plak olarak basılmıştı ancak çok az sayıda basıldığı ve piyasada bulunmadığından el yakıyordu. Aldıkları karar tüm diskografiyi karışık değil kronolojik bir sırayla ve ikişer ikişer basıp piyasaya sürmekti.

DAVAYI GAM MÜZİK KAZANDI

Bu hayali gerçeğe dönüştürmek için bir engel vardı; Ahmet’in bazı albümlerinin hakları Barış Müzik’e aitti. Bunları almak amacıyla iki firma arasında bir diyalog yaşanmış ancak sonuçsuz kalmıştı. İki firma aslında yaklaşık 10 yıllık davalıktı, Ahmet’in albümlerinin geriye eserlerin çatıları altına çağrılması ve kullanılması konusunda. Barış Müzik’in elinde (Aydın Dorsay’dan alınan “Dokunma Yanarsın” ile birlikte) toplam altı albüm bulunuyordu. Davayı Gam Müzik kazanmıştı ama istediği maddi kazanç elde etmek değildi. Bunun yerine Barış Müzik’ten gelen albüm paylaşımı teklifini kabul etmişlerdi. “Başkaldırıyorum”, “Dokunma Yanarsın” ve bir toplama olan “Resitaller 3” (*) yuvaya dönmüştü. (**)

o-nun-sarkilari-artik-plakta-1045232-1.

Plaklar (1500 ile çıkan “Acılara Tutunmak” dışında) ilk baskılarını 1000 adet olarak yapmış, ancak kısa zaman içinde ikinci üçüncü baskıları görenler olmuştu. Ne de olsa tamamı tüm zamanlar satacak, dinlenecek ve koleksiyon değerine sahip şeylerdi.

Bitirirken, basılacak yayınlanmamış kayıt var mı diye sual eden olursa, Gülten Kaya’nın Ahmet’in vefatının ardından “onunla ilgili elimde ne varsa sevenleriyle paylaşacağım” beyanını anımsatalım.

*Bu bir toplama olduğu için basılacak plaklar listesine alınmadı.

**“Adı Bahtiyar”, “Başım Belada” ve “Sevgi Duvarı” Barış Müzik tarafından plak olarak basıldı.