Silopi’de iki küçük kardeşin ölümüne neden olan polisin kullandığı zırhlı aracın, uzun yıllardır kullanılmayan ‘Alman panzeri’ olduğu iddia edildi. Baba Yıldırım: O panzeri neden hemen kaldırdılar

O panzer neden hemen kaldırıldı?

UĞUR ŞAHİN
ugursahin@birgun.net
@uugurs

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Karşıyaka Mahallesi’nde 4 Mayıs’ta Muhammet (7) ve Furkan Yıldırım (6) kardeşlerin ölümüne neden olan polisin kullandığı aracın halk arasında “Alman panzeri” olarak bilinen zırhlı araç olduğu iddia edildi. Olaydan hemen önce MHP ilçe binası önünde sürekli park halinde bekletilen panzerin ortadan kaybolması ise bu iddiayı güçlendiriliyor. BirGün’e konuşan Muhammet ve Furkan Yıldırım kardeşlerin babası Mesut Yıldırım, evlerine çarpan panzerin çok eski olduğunun altını çiziyor. Yıldırım şöyle devam ediyor: “Eve çarpan panzer çok eski bir panzerdi, 25 yaşın üzerindeydi. Bunların sokağa çıkması bile yasakken, eve çarpan panzeri neden olaydan 10 dakika sonra kaldırdılar? Neden savcıyı beklemediler?”

Silopi’de polislerin çok süratli araç kullandıklarını ifade eden Baba Yıldırım, “Polislerin hızlı gitmesinden buradaki herkes şikâyetçidir. Bizim burada ters yoldan sürekli son sürat polis aracı gelir. Ben birkaç aydır çocuklarımın annesine, ‘Çocukları çarşıya götürme’ diyordum. Çünkü araçların çok hızlı geçtiğini görüyordum, demek ki içime doğmuş. Dikkat etmemize rağmen çocuklarımız uykularında yakalandı” diyor.

O polisi belki dehemen bırakırlar

Baba Mesut Yıldırım sözlerini şöyle sonlandırıyor: “İki kız çocuğum var. Kardeşlerini kaybettikleri için sürekli ağlıyorlar. Ama ben davamın takipçisi olacağım. Belki önlem alırlar, başkaları bu acıyı yaşamasın diye takipçisi olacağım. O polis tutuklandı ama belki de bırakacaklar. Umarım başka insanlar bizim yaşadığımızı yaşamaz.”

Ne olmuştu?

Gece devriyesi yapan zırhlı bir araç, Karşıyaka Mahallesi’nde Yıldırım ailesine ait evin duvarına çarpmış, aracın eve girmesi sonucunda yataklarında uyuyan iki küçük kardeş hayatını kaybetmişti. İki küçük çocuğun ölümüyle ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, aracı kullanan polis tutuklanmıştı.

*****

Zırhlı araçlarla en az 7 çocuk hayatını kaybetti

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, zırhlı askeri ve polis araçlarının neden olduğu ölüm ve yaralanmalara ilişkin Meclis araştırması açılmasını talep etti. 2016 ve 2017 yılının ilk 5 ayında panzer, TOMA gibi araçların neden olduğu ölümlere ilişkin verilere göre en az 7 çocuğun, toplamda ise 13 sivilin hayatını kaybettiğine dikkat çeken Adıgüzel, “Zırhlı araçların neden olduğu ölüm ve yaralanma vakalarını kaza diye geçiştirerek, söz konusu ölümleri normalleştirmeyiz. Meclis gerekli araştırmayı titizlikle yürütmeli” dedi.

*****

Sorumlu AKP’nin savaş politikalarıdır

HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, konuya ilişkin BirGün’e konuştu. Muhammet ve Furkan Yıldırım kardeşlerin hayatlarını kaybetmesinin nedeninin AKP iktidarı olduğunu vurgulayan Birlik, şunları söyledi: “O zırhlı aracın Silopi’de ne işi var? Bu, kader ile açıklanabilir mi? Bu yaşananlar, o akrep tipi aracı Silopi’ye gönderen ve savaş kararı veren iktidardan bağımsız ele alınabilir mi? Biz bunun kaza veya kader olmadığını Nihat Kazanhan’dan, Şehmus Uğur’dan çok iyi biliyoruz. Bu yaşananların AKP’nin savaş politikalarından kaynaklı olduğunu da çok iyi biliyoruz. Peşini bırakmayacağız.” Zeynep Kuray