Obama: Trump, kutuplaşmanın sebebi değil sonucu

Eski ABD Başkanı Barack Obama Illinois Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada kendisinden sonra göreve gelen Başkan Donald Trump'ı sert sözlerle eleştirdi.

ABD'de Kasım ayında yapılacak ara seçim öncesinde siyasetin hareketlendiği bir dönemde halka seslenen Obama, Cumhuriyetçi Trump için "Bütün bunlar Donald Trump ile başlamadı.Trump sebep değil sonuç" dedi. Obama, Trump'ın siyasetçilerin yıllardır körüklediği hınçlardan beslendiğini ifade etti.

Amerikan tarihinde eski başkanların genelde birbirleri için olumsuz görüş beyan etmekten kaçındıklarını belirten Obama, Trump hakkında sert eleştirileri dile getirmesiyle bir geleneği yıktığını ima etti. Obama aynı zamanda, içinde bulunulan siyasi ortamın da daha iyi bir söylem geliştirilmesi için böyle bir tepkiyi de zorunlu kıldığını ifade etti.

'DURUM NORMAL DEĞİL'

"Medyada yer alan manşetlere bakmak bile bu dönemin farklı olduğunu anlamaya yeter" diyen Obama, bu kez boş oturup hiçbir şey yapmamanın daha büyük bir risk taşıdığını vurgulayarak, "Bu durum normal değil" ifadesini kullandı. Obama New York Times'da isimsiz olarak yayımlanan ve Trump yönetiminden bir yetkilinin kaleme aldığı makaleye de değindi. Obama, "Beyaz Saray içinde gizli şekilde Başkanın emirlerine uymayanlar var diye her şeyin yolunda gideceğini iddia etmek denetim sağlamak değildir. Bu konuda çok ciddiyim. Demokrasimiz böyle işlememeli" dedi.