Ocaktan vazgeçmek için 7 neden
Fotoğraf: BirGün

Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Aslanyaka köyünde yapılması planlanan taşocağına karşı köylülerin mücadelesi devam ediyor.

'ÇED gerekli değildir’ kararını yargıya taşıyan yurttaşları destekleyen yanıt bilirkişiden geldi. Muğla 3. İdare Mahkemesi’ne açtığı davada bilirkişi raporunu tamamladı. Raporda ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali isteminin uygun olduğu kanaatine varılmıştır” denildi.

Çaba Yapı İnşaat şirketi tarafından kalker ocağının kapasite artırım projesi için hazırlanan raporda olası zararlar madde madde şöyle özetlendi:

•Madencilik faaliyetleri yeraltı sularını olumsuz etkileyebilir.

•Projenin yapılmak istendiği bölge yoğun zeytinliklerle kaplı.

•Proje alanı yerleşim alanlarına çok yakın.

•Yer seçimi ilkeleri açısından tesis, planlama ilkelerine, şehircilik esaslarına ve kamu yararına uygun değil.

•Sanayi kaynaklı hava kirliliğinin kontrolü yönetmeliği açısından eksiklik içermekte.

•Kaç adet ağaç kesileceği noktasında tereddütler var.

•Kesilecek ağaçların ekosistemine ve orman yangınlarıyla mücadeleye etkisine ilişkin bir planlama yok.

***

MİLASLILARIN İLK KAZANIMI

Aslankaya köyünde yaşayan Şevket Aktaş, “Aslanyaka taş ocağı direnişinde, mahkemenin görevlendirdiği bilirkişi raporu bizim tezlerimizle aynı ve olumlu çıkmıştır. Bu kazanımlar hem diğer mücadele alanlarına moral ve güç veriyor hem de ülkemizin geleceğine dair umutlarımızı artırıyor. Direne direne birlik ve dayanışmayla kazanacağız” dedi. Mehmet Polat ise, “Haklıyız, kazanacağız. Bilirkişi raporu ile de haklılığımız bir kez daha ortaya çıktı. Hep beraber çok değerli bir yol aldık. Yaşam alanlarımızı sonuna kadar savunacağız" diye konuştu.

***

NE OLMUŞTU?

Aslanyaka köyünde 10 yıl boyunca devam eden taş ocağı çalışmaları 2015 yılında son buldu. 2022’de ise şirket kapasite artışı için başvurdu. Bakanlık projeye, ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. Yurttaşlar kararı mahkemeye taşıdı. Dava sürerken şirketin bölgeye iş makinalarını gönderdi. Halk, makinaların önüne geçerek çalışmaya engel oldu.