İmralı Cezaevi’nde bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’ın cezaevi yetkililerine “Ailemle değil, avukatlarımla düzenli görüşmek istiyorum” dediği belirtildi. Abdullah Öcalan'ın avukatları konuya ilişkin yaptıkları açıklamada, bilgiyi teyit edemediklerini belirtirken, "Son telefon görüşmesinde açık şekilde avukatlarıyla görüşmek istediğini söylüyor" ifadelerini kullandı. Adalet Bakanlığı'nın bilgiyi doğruladığı öğrenildi.

Öcalan'dan 'görüşme' kararı: Avukatlar bilgiyi teyit edemedi

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan cezaevi yetkililerine avukatlarıyla düzenli görüşmek istediğini belirtti.

Diken'den Altan Sancar’ın haberine göre Adalet Bakanlığı kaynakları bilgiyi doğrularken, Öcalan’ın avukat görüşü talebinde ısrarcı olduğu belirtildi. Öcalan’ın avukatı İbrahim Bilmez ise sağlıklı bilgi alamadıklarını ama Öcalan’ın böyle bir karar almış olabileceğini söyledi.

1999’dan bu yana İmralı’da bulunan Öcalan, avukatıyla en son 7 Ağustos 2019’da görüştü. Son telefon görüşmesiniyse kardeşi Mehmet Öcalan’la Mart 2021’de yaptı. Öcalan’ın avukatları ve HDP bu durumu ‘tecrit’ olarak nitelendirirken, Adalet Bakanlığı, Öcalan’ın disiplin cezalarına dikkat çekiyor.

Kaynaklar, Öcalan’ın cezaevi yönetimine şunları dediğini söyledi: “Avukatlarımla düzenli görüşme olmasını ve bu görüşmelerin bir daha kesilmemesini istiyorum. Bunlar olmadan buraya gelecek kimseyle görüşmem.”

İki kaynak, aileyle görüş izninin verilip verilmediğine ilişkinse “Verilebilirdi. Ama verilse dahi çıkmayacağını iletmiş, bu durumda o yol açılmayabilir” dedi.

AV BİLMEZ: BU TAVRIN İÇİNE GİRMİŞ OLABİLİR

Öcalan’ın avukatlarıysa bugünkü açıklamarında “CPT’nin (Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi) Eylül 2022’de İmralı Adası’na yaptığı ziyarette Sayın Öcalan’ın görüşmeye çıkmadığı duyumuna sahibiz” dedi.

İddialara ve son duruma ilişkin bilgi veren Öcalan’ın avukatlarından İbrahim Bilmez, müvekkillerinden ‘sağlıklı bilgi’ alamadıklarını söyledi. Bilmez, Öcalan’ın son telefon görüşmesinde kardeşine “Avukatlarımla görüşmek istiyorum” dediğini hatırlattı.

"CEVABI TEYİT EDEMİYORUZ"

Bilmez, bakanlık kaynaklarının “Öcalan cezaevi yönetimine avukatları dışında kimseyle görüşmeyeceğini iletti” sözlerine ilişkinse şunları kaydetti:

“Biz sorunuzun cevabını teyit edemiyoruz. Müvekkilimizin avukatlarıyla nasıl bir ilişki istediğini net bir şekilde teyit edemiyoruz. Ama şunu biliyoruz ki son telefon görüşmesinde açık şekilde avukatlarıyla görüşmek istediğini söylüyor. Bunlar da son derece doğal bir hak. Müvekkilimiz avukatlarıyla düzenli bir şekilde görüşmek ister. Bunu da bir tavra dönüştürmüş olabilir, bu tavrın içine girmiş olabilir. Ama bunu netleştirmek için görüşmemiz gerek. CPT programında olmamasına rağmen İmralı’ya gitmişti. Durumu sorduğumuzda ‘Rapor açıklanınca cevabını verebiliriz’ diyorlar. Ancak bize görüşmeye çıkmadığına dair duyumlar gelince bunu açıklamak istedik. Öyle bir ortam var ki her türlü spekülasyona açık durumda. Biz bir an evvel görüşmek ve durumunu öğrenmek istiyoruz.”