İzmir'in Ödemiş ilçesinde Akfeld Madencilik  tarafından yapılmak istenen maden projesi için ÇED süreci kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan 'halkın katılım toplantısı' yurttaşların tepkisi nedeniyle yapılamadı.

Ödemiş'te maden istemeyen bölge halkı şirkete toplantı yaptırmadı!

BİRGÜN EGE

İzmir'in Ödemiş ilçesinde Akfeld Madencilik tarafından Ödemiş’in Kışlaköy ve Gerçekli mahalleleri ile Kaymakçı ve Uzundere mahalleleri arasında yapmak istediği feldspat ocağı ve kırma-eleme tesisi projesi için çevresel etki değerlendirme(ÇED) kapsımında gerçekleştirilmesi planlanan halkın katılım toplantısı yurttaşların protestosu üzerine yapılmadı.

'DAĞLARDA MADENCİLER DEĞİL ÇOBANLARIMIZ GEZSİN'

Ödemiş Koza Hareketi Derneği (Koza-Der) başkanı Selahattin Bağlı, "Madene karşı değiliz, ama dünyanın en verimli havzalarından biri olan, bir yılda üç ürün alabildiğimiz ovamızı madencilere terk etmeyelim. Bu iş, birkaç yerde açılacak delikten çalışma yöntemi ile yapılan madencilik değildir. Dağlarımızda madenciler değil çobanlarımız gezsin. Zeytin ve incir ağaçlarımız toz yutmasın, nefes alsın. Havamıza, suyumuza ve toprağımıza sahip çıkalım” dedi.

Akfeld Madencilik tarafından yapılan başvuruya göre ocaklardan yılda 1 milyon 200 bin ton feldspat çıkarılması planlıyor. Ocakların hayata geçmesi durumunda günde 175 kilogramdan fazla toz havaya karışacak ve madenin çıkarılması için gerektiğinde patlayıcı kullanılacak. Bölgede 2 bin yıllık tarihi yerleşim yerleri olduğu, tarım alanlarının ve meranın üzerinde kurulacağı aynı zamanda, ÇED alanlarının yanı başında incir bahçeleri, üzüm bağları zeytinlikler ve tarlalar bulunuyor.