Ödemiş’in İlkkurşun Köyü yakınlarında yapılan yeni yol çalışması nedeniyle bin adet zeytin ağacının kesimine başlandı. Çevre sakinleri, 4-5 yıldan bu yana konuyla ilgili mücadele ettiklerini fakat kimseye söz dinletemediklerini belirterek, projenin çevre katliamına dönüştüğünü söylediler. İlkkurşun Köyü Kafkas Kültürü Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Rıfat Dirik, önceki gün başlayan ağaç kesim işlemlerinin devam ettiğini belirterek, “Öğrendiğimiz […]

Ödemiş’te zeytin ağacı katliamı

Ödemiş’in İlkkurşun Köyü yakınlarında yapılan yeni yol çalışması nedeniyle bin adet zeytin ağacının kesimine başlandı. Çevre sakinleri, 4-5 yıldan bu yana konuyla ilgili mücadele ettiklerini fakat kimseye söz dinletemediklerini belirterek, projenin çevre katliamına dönüştüğünü söylediler.

İlkkurşun Köyü Kafkas Kültürü Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Rıfat Dirik, önceki gün başlayan ağaç kesim işlemlerinin devam ettiğini belirterek, “Öğrendiğimiz kadarı ile yolun 100 metrelik kısaltılması uğruna en küçüğü 50-60 yıllık olan bin civarında zeytin ağacı kesilecekmiş. Bu bir çevre katliamıdır. Bu projenin kimseye faydası yoktur” dedi.

Dirik yaptığı açıklamada şunları söyledi: “İlkkurşun Mahallesi sakinleri olarak konuyla ilgili defalarca başvuruda bulunduk. 4-5 yıl önce eylemler yapıp yetkililerin dikkatini çekmeye çalıştık. D-310 İzmir- Ödemiş Karayolu’nun, İlkkurşun’un yaklaşık 800 metre güneyinden geçmesine rağmen, İzmir- Ödemiş karayolunun batı tarafında ve tarihi İlkkurşun tepesi yakınındaki Maraş Mevkii üzerinde bulunan Yörük köprüsüne kadar 3 kilometrelik yeni bir yol yapılmak isteniyor.”

Yeni güzergâhın ana yolu sadece 100 metre kısaltabileceğini belirten Dirik, “Yapılacak çalışmada herhangi bir kamu yararının olmadığını düşünüyoruz. Eski yolun da bütün genişletme altyapı çalışmaları bitirilmiş ve kamulaştırma bedelleri dahi ödenmişti” dedi.

Mevcut yolun rahatça düzleştirilip ve genişletilebileceğini kaydeden Rıfat Dirik, “Bölge tarihi İlkkurşun tepelerinin hemen yanında. Buradan dolgu alma uğruna yolun güzergâhının değiştirilmesi zeytin ağaçlarımızın sonunu getirecek” şeklinde konuştu.

“DEDELERİMİZİN DİKTİĞİ AĞAÇLAR KATLEDİLİYOR”

Köy sakinlerinden Ahmet Zihni Doğan da, “Bu zeytin ağaçları 50 yılda, 60 yılda yetişebilen ağaçlar. Şu anda bu ağaçlar sökülerek kaldırılıyor. Bunların yeniden üretilebilme şansları yok” diyerek tepkisini dile getirdi.

“Hiç kimsenin yola karşı çıktığı yok fakat bu katliama karşıyız” diyen Doğan, “Bu yol yapılırken eski yolun sağı, solu doldurulmuş, devlet bir sürü masrafa sokulmuştur. Biz yetkililere karşı bunu dile getirmeye çalışıyoruz. Dinleyen yok, sadece baypas edilen 1,5 kilometre… Dedelerimizin, babalarımızın diktiği ağaçlar katledilmektedir. Yapılan ağaç katliamıdır, çevre katliamıdır. Burası Ödemiş Ovası’nın en önemli yerlerinden bir tanesi. Bu ovanın içerisine yol geçirilecek. İnsanlar buna nasıl isyan etmesin” diye konuştu.