İzmir'de hayvancılıkla uğraşan üreticiler, Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen fiyat politikasının masraflarını karşılamaya yetmediğini duyurdu. Üreticiler, desteğin arttırılması gerektiğini söyledi.

Ödemişli süt üreticileri destek bekliyor

İzmir’in Ödemiş ilçesinde hayvancılıkla uğraşan üreticiler, girdi maliyetlerinin dövize endeksli olmasından dolayı sürekli zam gördüğünü fakat süt fiyatlarının sabit kaldığını belirterek desteğin arttırılması gerektiğini söylediler.

Üreticiler, fiyat politikasının bu şekilde sürmesi durumunda süt üreticilerinin zamanla bu işten vazgeçeceklerini iddia ettiler.

USK TARAFINDAN BELİRLENEN FİYAT YETERLİ DEĞİL

Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından belirlenen fiyatların yeterli olmadığını söyleyen Kaymakçı Kalkınma Kooperatifi Başkanı Raşit Tatlı, “Üretici fabrika teslim sütünü 2,30’dan satıyor. Ekim ayı başından belirlenen bu fiyatlar süt üreticisini memnun etmekten uzaktır. Arpa ve saman gibi yem fiyatları her geçen gün zamlanırken süt satış fiyatlarının sabit kalması mantıklı değildir. Üreticinin bu işi sürdürebilmesi için Tarım Bakanlığı’nın acil çözüm üretmesi gerekir” dedi.

Kaymakçı Tarımsal Kalkınma Kooperatif yönetim kurulu üyesi Ahmet Yılmaz da birlik ve kooperatifler olarak isteklerini bakanlığa bildirdiklerini söyleyerek, seslerini duyuramadıklarını söyledi. Yılmaz, “Ya yem fiyatları kontrol altına alınmalı ya da süt fiyatları arttırılmalı” dedi.

Üretici Şakir Yılmaz da yem fiyatlarının artışından şikayet ederek, “Süt fiyatları bir yıldır yerinde sayıyor. Yem fiyatları ortalama 78 lira iken şimdi 110 liraya yükseldi. Batıyoruz” şeklinde konuştu.