Boks şampiyonasına katılanlar arasında harcırahla ilgili ayrım yapıldığı iddiasını gündeme getiren CHP’li Emir’in sorusuna, Kasapoğlu’ndan itiraf gibi yanıt. Bakan, madalya alan sporcuların masraflarının karşılandığını bildirdi.

Ödenek sorusuna itiraf gibi yanıt: Madalya yoksa ödenek de yok

Mustafa BİLDİRCİN

12-24 Mart tarihleri arasında Hırvatistan’da düzenlenen 22 Yaş Altı Avrupa Boks Şampiyonası’na katılan milli takım, dördü altın olmak üzere toplam 10 madalya ile turnuvayı tamamladı. Turnuva, sporcular için dikkati çeken bir başarıyla tamamlanırken ödenek yetersizliği gündeme geldi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, seçmeler ile turnuvaya hak kazanan bazı milli sporcuların masraflarının Boks Federasyonu tarafından “Ödenek yetersizliği” gerekçesiyle karşılanamadığını gündeme getirdi.

CHP’li Emir, iddiasını TBMM gündemine taşıyarak Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Emir’in sorularına verilen yanıt ise “Bu kadarı da olmaz” dedirtti.

Kasapoğlu, “Turnuvada madalya kazanan sporcular”ın masraflarının karşılandığını belirtti. Kasapoğlu, madalya kazanan sporcular haricinde de masrafları karşılanan sporcular olduğunu ancak bu sporcuların Federasyon Teknik Kurulu ile Milli Takım antrenörleri tarafından belirlendiğini kaydetti.

YANIT İTİRAF GİBİ

Bakan Kasapoğlu’nun yanıtını değerlendiren Emir, “Bakanlık, ‘Madalya yoksa harcırah da yok’ diyor” ifadesini kullandı.

Milli Sporcu Erivan Barut’un ancak 23 bin TL’lik sponsor desteğiyle turnuvaya gidebildiğini anımsatan Emir, şu ifadeleri kullandı:

“Bu sıkıntıyı gündeme getirdiğimizde sporcular arasında ayrım yapıldığı iddialarını da sormuştuk. Gençlik ve Spor Bakanlığı merkezi bütçeden 27 milyar 782 milyon TL pay alıyor ancak uluslararası turnuvalara gidecek sporcular arasında ayrım yapıyor. Madalya alamayan ancak harcırah verilecek sporcuların bir kurul ve antrenörler tarafından belirlendiğini ifade ediyor. Bu kurul hangi kriterlere göre madalya alamayan sporcular arasından seçim yapıyor? Belki de binlerce yetenekli gencimiz ekonomik gerekçelerle yitip gidiyor. Bakanlık ise buna yalnızca seyirci kalıyor. ‘Madalya kazanan sporcuların masrafları federasyonca karşılanmıştır’ demek en hafif tabiriyle ayıptır.

Beyin göçünü bir türlü engelleyemeyen, pırıl pırıl çocukların yurtdışına gidişine dur diyemeyen iktidar, milli sporculara da ‘Ne yaparsanız yapın’ mı demek istiyor? Buradan çağrıda bulunalım, yetenekli sporcularımızın elimizden kayıp gitmesine izin vermeyelim. Onları ekonomik olarak rahatlatıp, yalnızca yeteneklerini sergilemelerine izin verelim.”