ÖDP: Beyoğlu Belediyesi’nin bütçesi, şatafat ve israf belediyeciliğinin göstergesidir

Beyoğlu Belediyesi’nin 2020-2024 yılları için hazırladığı Stratejik Plan ve 2020 bütçesi, geçtiğimiz hafta Beyoğlu Belediye Meclisi’nde görüşülerek oy çokluğuyla kabul edildi. Planda Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’ın gezi programları, ziyaretçilere verilecek hediyeler, özel gün ve haftalar için ayrılan bütçe 27 milyon lirayı buldu. Bütçede depreme ilişkin bir kalem yer almadı.

ÖDP Beyoğlu İlçe Örgütü, israf planına ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, Beyoğlu Belediyesi stratejik planı hazırlarken Beyoğlu kent inisiyatiflerinin ve halkın taleplerinin görmezden gelindiği belirtildi.

"Stratejik planda, deprem riski altında bulunan ilçede gerçekleşebilecek afetlere ilişkin hiçbir bütçe ayrılmaması Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’ın kentin sorunları ile ne kadar ilgilendiğini göstermektedir. Buna karşın, stratejik planda gezi programları, ziyaretçilere verilecek hediyeler, özel gün ve hafta programları için yaklaşık 27 milyon lira ayrılması AKP'nin şatafat ve israf belediyeciliğinin en açık göstergesidir" denilen açıklamada, "Stratejik plan belediyelerin temel ilke ve politikalarını, hedef ve önceliklerini, kısaca belediyelerin önündeki beş yıl için yapacaklarına yön veren bir çalışmadır. Belediyeler bütçelerini, stratejik planlarında yer alan amaç ve hedeflerle uyumlu ve performans esasına dayalı olarak hazırlarlar. Ancak, Beyoğlu Belediyesi stratejik planı hazırlarken Beyoğlu kent inisiyatiflerinin ve halkın taleplerini görmezden gelmiştir" ifadeleri kullanıldı.

HALKTAN KOPUK BİR YÖNETİM

Ekonomik krizin derinleştiği, işsizliğin giderek arttığı vurgulanan açıklamanın devamı şöyle:

Ekonomik krizin giderek derinleştiği, işsizliğin arttığı, en temel gıda ürünlerine erişimin lüks tüketim haline geldiği ve üst üste zam haberleri aldığımız bir dönemden geçmekteyiz. Bu dönemde Beyoğlu Belediye Başkanının 27 milyon lirayı, halkın ekonomik sorunlarına eğilen, istihdama katkı yapan, çalışanlarını ve esnafını destekleyen politikalar yerine hediye ve gezilere ayırması, halktan kopuk bir yönetim anlayışının tezahürüdür.

Kapalı kapılar ardında hazırladığı stratejik planla halkın sorunlarına çözüm bulmayan bu anlayışın aynı zamanda yaklaşan İstanbul depremine karşı Beyoğlu halkının can güvenliğini de düşünmediği ortaya çıkmıştır. Beyoğlu Belediye Başkanlığı tarafından hazırlanan ve oy çokluğu ile Belediye Meclisi'nden geçen bütçede, deprem hazırlığına ilişkin kalem bulunmaması bunun en net göstergesidir.

Kapalı kapılar ardında hazırlanan plan ve bütçeler halkın değil çıkar gruplarının ihtiyaçlarına göre hazırlanır. Gerçek sorunlara çözüm üretilebilmesi için halkın yönetme ve karar alma süreçlerine doğrudan katılımının sağlanması gerekmektedir. Ancak, Beyoğlu Belediyesi bu anlayıştan uzak bir şekilde yönetilmektedir. Beyoğlu’nda katılımcı, demokratik, kamucu ve şeffaf bir belediyecilik anlayışını savunmaya, Beyoğlu halkı için mücadele etmeye devam edeceğiz.