“Ülke yas evine dönüştü, barışa ses verelim” diyen ÖDP’liler sokağa çıkma yasaklarını ve Kürt illerindeki kuşatmaları protesto ederek, "Kürt sorununda barış ve bir arada yaşam için barışa ses verelim" çağrısında bulundu

ÖDP'den birçok ilde eylem: “Ülke yas evine dönüştü, barışa ses verelim"

Özgürlük ve Dayanışma Partisi, İstanbul, Ankara, İzmir, Uşak, Kocaeli, Eskişehir'de 'Kürt Sorununda Barış ve Birarada Yaşam İçin Ses Verelim' eylemleri gerçekleştirdi.

BURCU CANSU/ANKARA

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), İnsan Hakları Anıtı önüne buluşarak sokağa çıkma yasaklarını ve Kürt illerinde yaşanan kuşatmaları protesto etti. “Kürt sorununda barış ve bir arada yaşam için ses verelim” pankartı açan ÖDP’liler, "Hırsız katil Erdoğan", "Savaşa Hayır, Barış Hemen Şimdi" sloganlarını attı. Kürt illerindeki kuşatmanın ortan kaldırılması ve barışın acilen tesis edilmesini talep eden ÖDP’liler, bütün ülkenin yas evine dönüştüğüne dikkati çekerek katledilen insanlar anısına İnsan hakları Anıtı önüne ayakkabılar bıraktı.

"ÜLKEMİZE ÖLÜM İNİYOR"
Eylemde açıklama yapan ÖDP Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Bektaş, Türkiye'nin AKP eliyle karanlık bir tünele sokulduğunu belirterek, "Cizre’de, Silopi’de, Diyarbakır’da aylardır süren kuşatma geride ölümün indiği kentler bırakıyor. Her bomba, her ölüm ülkenin doğusuyla-batısını birbirinden koparıyor. Türk ve Kürt halkı arasında telafisi mümkün olmayacak bir kopuş ortaya çıkarıyor. Göçlerle, yıkılan-yakılan evlerle şehirlerimize, ülkemize ölüm iniyor" diye konuştu.

"30 yıldır yapılanları bir kez daha yaparak bir sonuç elde edilemeyeceğini herkes biliyor” diyen Bektaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tankla-topla Kürt halkının özgürlük arayışını ve direnişini bastırmak mümkün olmadı, bundan sonra da olmayacak. Birlikte yaşam ve ülkemizin geleceği için AKP’nin bu saldırılarını durdurmak için hep birlikte mücadele etmeliyiz. Bilinmeli ki bugün Kürt illerini ırkçı-cihatçı hezeyanlarla kuşatan AKP timleri, halkların birliği ve eşitliğini, birlikte yaşam arzusunu ve ortak geleceğimizi bombalamaktadır. AKP’nin içerde ve bölgede savaş konseptine direnmek ve boşa çıkarmak halkların birliğini geliştirmeyi temel alan bir barış siyasetiyle mümkündür."

"KUŞATMA KALDIRILMALI"
Savaş ve çatışmaların sona erdiği, Kürt illerindeki kuşatmanın ortadan kalktığı ve can güvenliğinin sağlandığı ilk adımla birlikte demokratik çözüm ve barış için gerçekçi adımlar atılması gerektiğine dikkat çeken Pektaş, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

"AKP Kürt illerindeki kuşatmayı kaldırmalı, sokağa çıkma yasaklarına son vermeli, operasyonları durdurmalıdır. Kürt halkının can ve mal güvenliği sağlanmalıdır. Öcalan üzerinde uygulanan tecrit kaldırılmalıdır. PKK buna paralel silahları susturmalı, şehir savaşını durdurmalıdır. Kürt sorununun demokratik çözümü için parlamento içindeki ve dışındaki tüm güçlerin katıldığı açık bir süreç başlatılmalıdır. Suriye’ye yönelik savaşçı politikalarından vazgeçilmeli, emperyalist merkezlerin ülkemizdeki askeri konuşlanmasına son verilmelidir. Suriye’nin geleceğine Suriyeliler karar vermeli, tüm dış güçler Suriye’den elini çekmelidir."

***

"TÜRKİYE AKP ELİYLE KARANLIK BİR TÜNELİN İÇİNE SOKULDU"

Onur Erkan/ İZMİR

ÖDP İzmir İl Örgütü, Cizre, Silopi ve Diyarbakır’da yaşanan devlet terörüne ve ölümlere karşı Bornova Metro İstasyonu’nda bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

"BU SALDIRILARI DURDURMAK İÇİN BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ"
İçeride ve dışarıda uygulanan savaş konseptinin ülkeyi Suriyelileşme sürecine soktuğunu söyleyen ÖDP Parti Meclisi Üyesi Onur Kılıç, “AKP- Saray rejimi hem bölgede hem de içeride daha fazla savaş politikası ile Suriyelileşmeyi derinleştiriyor. Her bomba, her ölüm ülkenin doğusuyla- batısını birbirinden koparıyor. Türk ve Kürt halkı arasında telafisi mümkün olmayacak olan bir kopuş ortaya çıkarıyor. Birlikte yaşam ve ülkemizin geleceği AKP’nin bu saldırılarını durdurmak için hep birlikte mücadele etmeliyiz. Bilinmeli ki bugün Kürt illerinde ırkçı-cihatçı hezeyanlarla kuşatan AKP timleri, halkların birliği ve eşitliğini birlikte yaşam arzusunu ve ortak geleceğimizi bombalamaktadır. AKP bu savaşın içinde tüm komşularımızla ülkemizi düşman etti. Savaş ve çatışmaların sona erdiği Kürt illerindeki kuşatmanın ortadan kalktığı ve can güvenliğinin sağlandığı ilk adımla birlikte demokratik çözüm ve barış için gerçekçi adımlar atılmalıdır.” dedi.

odp-den-bir-cok-ilde-eylem-ulke-yas-evine-donustu-barisa-ses-verelim-97860-1.

***

"ANKARA'DAN CİZRE'YE HALKLAR KARDEŞTİR"

Eskişehir'de Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) üyeleri, 'Kürt sorununda barış ve bir arada yaşam için ses verelim' yazılı pankartı yere koyarak yanına da ölenleri temsilen ayakkabılar bırakıp eylem yaptı.

İstiklal Mahallesi Porsuk Bulvarı'nda toplanan ÖDP üyesi yaklaşık 40 kişi basın açıklaması yaptı. Gruptakiler ilk olarak 'Kürt sorununda barış ve birarada yaşam için ses verelim' yazılı pankartı yere bıraktı. Ankara'da ve Suruç'taki bombalı saldırılar ile sokağa çıkma yasağının olduğu il ve ilçelerde ölenler için yanlarında getirdikleri kadın, erkek ve çocuk ayakkabılarını pankartın yanına bırakan ÖDP'liler 'Biraradayız, birarada yaşamı savunacağız', 'Ankara'dan Cizre'ye halklar kardeştir', 'Savaşa hayır, barış hemen şimdi' ve 'Özgür basın susturulamaz' şeklinde slogan attı ardından da 5 dakika süreyle oturma eylemi yaptı.

'TÜRKİYE UÇURUMA SÜRÜKLENİYOR'
ÖDP İl Başkanı Zekiye Öztürk yaptığı konuşmada, Türkiye'nin hızla geri dönülmesi mümkün olmayan bir uçuruma sürüklendiğini öne sürdü. Öztürk şöyle davam etti:

"AKP- Saray rejimi hem bölgede, hem de içeride daha fazla savaş politikası ile Suriyeleşmeyi derinleştiriyor. Cizre'de, Silopi'de, Diyarbakır'da aylardır süren kuşatma geride ölümün indiği kentler bırakıyor. Her bomba, her ölüm ülkenin doğusuyla- batısını birbirinden koparıyor. Türk ve Kürt halkı arasında telafisi mümkün olmayacak bir kopuş ortaya çıkarıyor. Göçlerle, yıkılan- yakılan evlerle şehirlerimize, ülkemize ölüm iniyor. AKP Kürt illerindeki kuşatmayı kaldırmalı, sokağa çıkma yasaklarına son vermeli, operasyonları durdurmalıdır. Kürt halkının can ve mal güvenliği sağlanmalıdır. PKK, buna paralel silahları susturmalı, şehir savaşını durdurmalıdır. Kürt sorunun demokratik çözümü için, parlamento içindeki ve dışındaki tüm güçlerin katıldığı açık bir süreç başlatılmalıdır."

odp-den-bir-cok-ilde-eylem-ulke-yas-evine-donustu-barisa-ses-verelim-97861-1.

İSTANBUL

"BARIŞ İÇİN GERÇEKÇİ ADIMLAR ATILMALIDIR"

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) üyeleri bölgede yaşanan hukuksuzlukları protesto etmek için dün bir araya geldi. Kadıköy’de buluşan ÖDP’liler ‘Barış ve bir arada yaşam için ses verelim’ sloganıyla gerçekleştirdikleri eylemde operasyon adı altında bölgede yürütülen OHAL uygulamalarını protesto etti. Grup adına basın açıklamalasını okuyan Buse Söğütlü açıklamada, “Savaş ve çatışmaların sona erdiği, Kürt illerindeki kuşatmanın ortadan kalktığı ve can güvenliğinin sağlandığı ilk adımla birlikte demokratik çözüm ve barış için gerçekçi adımlar atılmalıdır” ifadelerini kullandı.