ÖDP'den deprem açıklaması: Deprem seferberliği başlatalım

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), İstanbul'da meydana gelen 5.8'lik depremin ardından bir açıklama yayımladı. Açıklamada "Yağmaya, talana ve ranta dur diyelim" denildi.

ÖDP, 1999 depreminin ardından hasar görmüş binaların güçlendirilmediğine ve afet sonrası toplanma alanlarının imara açılarak yerlerine AVM ve rezidans yapılmasına dikkat çekti.

Açıklamada, "Tüm bu acil önlemlerin yanında, bizler biliyoruz ki; insanca bir yaşam için, hayatlarımızı hiçe sayan yağma ve talan politikalarına dur demeliyiz. Doğa ile uyumlu, insanca yaşanabilir bir kent için mücadele etmeliyiz" ifadeleri kullanıldı.

ÖDP'nin açıklaması şu şekilde:

Marmara Denizi açıklarında peş peşe günlerde meydana gelen 4.7 ve 5.8 büyüklüğündeki depremler sonrasında İstanbul’un afetlere hazırlıksız olduğunu bir kez daha görmüş bulunuyoruz. Özellikle, Kuzey Anadolu deprem kuşağında bulunan İstanbul’da beklenmekte olan Büyük İstanbul Depremi sonrasında yaşanacak felaketleri bugünden görebiliyoruz. İktidar tarafından, yıllardır yürütülmekte olan yağmaya ve talana dayalı kent politikaları sonucunda, yaşanacak Büyük İstanbul Depremi ile birlikte İstanbulluları büyük bir felaket beklemektedir.

1999 Depreminde hasar görmüş binalara kamu denetiminde güçlendirmeler gerçekleştirilmemiştir. 99 Depremi’nden sonra tespit edilen ‘Afet Acil Eylem Planı’ çerçevesinde 470 toplanma alanının bir çoğu imara açılmıştır. Afet toplanma alanlarının yerine AVM ve lüks konutlar yapılmıştır. Bugün sadece 77 afet toplanma noktası bulunmakta olup, yaşanacak olası büyük depremde, bu durum can kayıplarının artmasına neden olacaktır.

İktidar tarafından gerçekleştirilen ‘İmar Barışı’ kapsamında İstanbul’da milyonları bulan kaçak yapı ruhsatlandırılmıştır. Ancak, ruhsatlandırılan bu yapıların hiçbiri denetlenmemiştir. Büyük İstanbul Depremi’nin gerçekleşmesi durumunda bu yapılar yıkılma tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Büyük İstanbul Depremi’ne bugünden hazırlanmazsak, Büyük İstanbul ‘Felaketi’ ile karşı karşıya kalacağız.

Bu noktada, tüm yetkililere ve İstanbul halkına çağrımızdır.

Büyük İstanbul Depremi’ne karşı, ‘Büyük Deprem Seferberliği’ başlatmalıyız.

• İstanbul Afet Acil Eylem Planı çerçevesinde, imara açılmış tüm toplanma alanlarının ruhsatları iptal edilip, boşaltılmalı ve yeni toplanma alanları tespit edilmelidir.

• Başta, ‘İmar Barışı’ kapsamında ruhsatlandırılan yapılar olmak üzere, deprem riskine karşı İstanbul’daki tüm yapıların kamusal yapı denetimi sağlanmalıdır.

• Yapı denetimi kamu eliyle yapılmalı ve güçlendirmeleri için, merkezi bütçeden devlet teşviki ve desteği sağlanmalıdır.

Tüm bu acil önlemlerin yanında, bizler biliyoruz ki; insanca bir yaşam için, hayatlarımızı hiçe sayan yağma ve talan politikalarına dur demeliyiz. Doğa ile uyumlu, insanca yaşanabilir bir kent için mücadele etmeliyiz.